Hyppää pääsisältöön

Pate Mustajärvi uskaltaa nyt laulaa rakkaudesta: "Ei vanha äijä ole aina ranteet auki, juuri eronnut tai itke tyynyyn"

Pate Mustajärvi Puoli seitsemän studiossa
Pate Mustajärvi Puoli seitsemän studiossa Puoli seitsemän,Pate Mustajärvi,Pate Mustajärvi,Popeda

Pate Mustajärvi on selättänyt kuudenkympin kriisin ja haluaa nyt laulaa positiivisista asioista. Kun kotiasiat on kunnossa, ei rakkaudesta laulaminenkaan nolota.

Viime vuonna laulaja Pate Mustajärven piti kiireisenä Popedan 40-vuotiskiertue. Kun siitä oli selvitty, alkoi soololevyn teko. Levy julkaistaan perjantaina ja siitä alkaa konserttisalikiertue.

Soolokonsertit ovat erilaisia kuin Popedan keikat.

– Soolokonsertissa kävellään metsässä, haistellaan ja maistellaan rauhallisesti. Popedan keikalle taas lähdetään kuin jääkiekkomatsiin, kamat päälle ja oksat pois.

Välillä elämä Popedan riveissä oli liiankin kovaa matsia, mutta nykyisin Mustajärven elämä on seesteistä. Kuudenkympin kriisikin kesti vain vartin. Nyt kotiasiat ovat kunnossa ja elämä maistuu.

Kotiasiat ovat kunnossa ja elämä maistuu.

Hyvä fiilis kuuluu uudella levyllä.

– Olen saanut hienoa palautetta nuoremmilta, että onpa hienoa että tällainen vanha äijä ei ole aina ranteet auki, juuri eronnut tai itkee tyynyyn.

Mustajärvi kirjoitti pitkästä aikaa yhden kappaleen sanat myös itse. Kappale on nimeltään Uskotaan vielä rakkauteen – eikä Mustajärvi usko, että olisi voinut laulaa sellaista kappaletta vielä 1980-90-luvuilla.

– Mutta nyt voin. Jos musta tuntuu siltä, niin miksi en sanoisi mitä ajattelen. En pelkää mitään.

En voi sanoa, että en päivääkään vaihtaisi pois.

Vaikka ikää ja kokemusta karttuu, Mustajärvi on varovainen elämänohjeiden jakelijana. Monet nuoruudet temput myös kaduttavat.

– En voi sanoa, että en päivääkään vaihtaisi pois. Kyllä mä vaihtaisin monta päivää, aamua, yötä ja viikkoa. Mutta tehty mikä tehty, hölmöilty on. Mutta kyllähän kaikesta oppii.

Tärkeä oppi on olla sinut itsensä kanssa. Nykyään laulajan tarvitsee yhä harvemmin piiloutua Pate Mustajärven äijäroolin taakse.

– 80-luvulla Paten taakse oli helppo mennä, mutta se oli silloin. Lavalla Pateillaan, mutta se on hyvä laittaa välillä keikkakassiin ja vetoketju kiinni.

Katso Pate Mustajärven koko haastattelu Puoli seitsemän -ohjelmassa:

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Miksi olemme niin väsyneitä?

  Yksi väsymyksemme aiheuttaja on krooninen varovaisuus.

  "Mä oon ihan vitun väsynyt!" "Haluaisin vain nukkua!" Kuulostaako tutulta? Olemme pisteessä, jossa työikäiset ihmiset haukottelevat enemmän kuin vanhukset. Väsymykselle on monta syytä, mutta esittelen nyt yhden lisää. Se on ilmiö nimeltään krooninen varovaisuus. Kun psykologisia koreografioita ja varovaisuuden askelmerkkejä joutuu tarkkailemaan päivittäin, ihmisestä tulee väsynyt.

 • Mihin sinä uskot? Testaa itsesi!

  Mihin uskot?

  Mihin uskot? Mikä sinulle on elämässä tärkeätä? Mitä arvostat? Testaa itsesi! Testi perustuu professori Tatjana Schnellin pitkäaikaiseen tutkimustyöhön Innsbruckin yliopistossa.

 • Aivotutkija: Nämä viisi asiaa kaipaavat kipeimmin muutosta suomalaisessa työelämässä

  Kiire, uni, tehokkuus, tilat ja verkostotyö.

  Kun aivotutkija päästetään katselemaan suomalaista työelämää, tulee mieleen pitkä lista asioita, jotka kannattaisi muuttaa. Aloitetaan tärkeimmistä, kirjoittaa aivotutkija Minna Huotilainen blogissaan. 1. Kiire ja hoppu pois! Lyhytjänteinen asioista toiseen hyppiminen ja jatkuvat keskeytykset eivät päästä aivoja vakaviin töihin, vaan pitävät meidät lillukanvarsien parissa.