Hyppää pääsisältöön

Vuoden 2018 kuusi kotimaista debyyttilevyä, joita kannattaa pitää silmällä – Alman albumi on vuoden odotetuimpia

Vestan, Alman, Cledoksen, Lxandran, Töölön Ketterän ja Elias Gouldin debyytit ovat vuoden kiinnostavimpia levyjä.

Vesta, Alma, Elias Gould, Töölön Ketterä, Cledos ja Lxandra ovat vuoden odotetuimpia debyyttiartisteja.

Moni kiinnostava kotimainen artisti julkaisee debyyttialbuminsa vuonna 2018. Koostimme kuuden mielenkiintoisen levyn listan debyyteistä, joita vielä odotetaan. Aiemmin tänä vuonna debyyttilevynsä Nuorena jaksaa on julkaissut jo Aleksanteri Hakaniemi.

Vesta on vuodessa kasvanut tähdeksi

Vesta on noussut nopeasti yhdeksi Suomen puhutuimmista artisteista ja hänet valittiin myös YleX:n vuoden 2018 läpimurtoartistiksi. Hän on vieraillut muun muassa Pyhimyksen, Töölön Ketterän ja Kauriinmetsästäjien kappaleilla. Maaliskuun 23. päivä Vesta julkaisee debyyttialbuminsa Lohtulauseita.

Vasta vuosi sitten laulaja kiinnitettiin Perttu Mäkelän eli DJPP:n Etenee Recordsille, jolle myös Vesala levyttää. Tulevaa levyä tuottaa Jori Sjöroos, joka tunnetaan esimerkiksi PMMP:n taustahahmona. Vestan jakelusta vastaa Warner Music.

Vestalla on tunnistettava kuulas lauluääni, ja hänen kappaleillaan leijuu usein haikea tunnelma. Erityisesti sanoituksilla on suuri merkitys Vestan biiseillä. Kappaleidensa tarinoissa hän käsittelee paljon esimerkiksi omaa mielenmaisemaansa ja ihmissuhdekoukeroita. Vestan soundi on yhtä aikaa ajatonta, mutta myös ajan hermolla. Hänen musiikkinsa ja sanoitukset resonoivat erityisesti nuorten ihmisten mielissä.

Vestan suosiosta kertoo jo sekin, että vaikka levy julkaistaan maaliskuussa, huhtikuussa alkavan kevätkiertueen liput on jo myyty loppuun esimerkiksi Turussa, Tampereella ja Helsingissä.

Vesta Minirantalavan bäkkärillä. // Kuva: Annika Miettinen/YleX

Alman debyyttialbumi on kansainvälisestikin vuoden odotetuimpia levyjä

Vuonna 2016 julkaistusta Karma-biisistä lähtien suomalaisartistin nousukiito on kansainväliselläkin mittarilla huimaa. Viimeisen kahden vuoden aikana Alma on vieraillut nimekkäiden DJ-artistien kappaleilla ja työstänyt omaa levyään Los Angelesissa esimerkiksi Charli XCX:n, Rudimentalin ja Tove Lon kanssa. Viimeisimpänä hän esiintyi Dua Lipan taustalaulajana BBC Radio 1 Live Lounge -esityksessä Charli XCX:n, Zara Larssonin ja :n kera.

Alma on pokannut tulevaisuuden lupauksille tarkoitetun EBBA-palkinnon, joka myönnetään artistille, jonka odotetaan breikkaavan Euroopassa. Lisäksi Alma lunasti paikan BBC Sound of 2018 -listauksella, joka esittelee tulevaisuuden tähtiä.

Alman Chasing Highs -kappale nousi kesän aikana Britannian virallisella single-listalla sijalle 18. Lisäksi Alma voitti tänä vuonna kaksi Emma-palkintoa. Chasing Highs palkittiin vuoden biisinä ja Alma Vuoden vienti-Emmalla.

Aiemmin Alma on hehkuttanut somessa, ettei malta odottaa, että pääsee julkaisemaan vuoden 2018 parhaan pop-levyn. Esimakua tulevasta levystä saadaan jo pian, sillä Alma ilmoitti julkaisevansa Heavy Rules -mixtapen perjantaina. Levyllä ovat mukana MØ, Kiiara ja Tove Styrke. Alma ja Tove Styrke esiintyvät molemmat myös ensi kesänä Ruisrockissa.

Alma esiintyi Ruisrockissa. // Kuva: Annika Miettinen / YleX

Onko Lxandra Suomen seuraava kansainvälinen poppari?

Lxandra on uutta suomalaista popmusiikin aaltoa edustava laulaja, jolle povataan lupaavaa kansainvälistä tulevaisuutta. Vajaa kaksi vuotta sitten Lxandra allekirjoitti levytyssopimuksen Saksan Universalin kanssa ja hänen keikkojaan myy maailman suurimpiin liveagentuureihin lukeutuva WME. Viime vuodet Lxandra on luonut uraansa Berliinistä käsin, kuten Perttu ja Kasperg, joiden kanssa Lxandra on tehnyt yhteistyötä.

Lxandran tavaramerkki on hänen upea äänensä, jota on verrattu jopa Adeleen. Tyylillisesti laulaja tekee kunnianhimoista elektropoppia. Laajemman yleisön tietoisuuteen hän tuli EDM-artisti Pertun Waves-kappaleen fiittaajana. Hiljattain hän vieraili myös Alman kanssa Bonfire-biisin tehneen Felix JaehninForever Young -kappaleella. Todennäköistä on, että Lxandran ääntä kuullaan tulevaisuudessa myös lisää vastaavien EDM-artistien kappaleilla.

Viime vuoden aikana laulaja julkaisi kaksi soolosingleä Hush Hush Baby ja Flicker. Artistin vielä salassa pidettyä debyyttialbumia odotetaan julkaistavaksi tämä vuoden aikana. Lxandra esiintyy ensi kesänä esimerkiksi Flow-festivaaleilla.

Promokuva // Kuva: Promokuva: Iiris Heikka

Cledos on vuoden villi kortti

Cledos tuli tunnetuksi Töis-kappaleellaan, josta muodostui hetkessä valtava viraalihitti. Pian kappaleen julkaisun jälkeen PME Records kiinnitti artistin ja kesän aikana Cledos esiintyi JVG:n kanssa Blockfesteillä. Lisäksi artisti oli ehdokkaana Vuoden tulokkaaksi Emma Gaalassa, vaikka uraa oli takana vain puolen vuoden verran.

Viime vuoden aikana nopealla tahdilla suosioon noussut Cledos julkaisi loppuvuodesta Alo EP:n, mutta uutta musiikkia häneltä odotetaan jo nyt. Cledos on kertonut YleX:lle, että levy on jo valmis ja että se saatetaan julkaista jo hyvinkin pian.

Cledos Emma Gaalassa. // Kuva: YleX / Juuli Aschan

Onko Töölön Ketterän grime-soundi vielä terässä?

Töölön Ketterän debyyttialbumia odotellessa on ehtinyt tippua muutama pannullinen Saludoa. Kaksi vuotta sitten Matti 8:n ja Handshakingin muodostama kaksikko toi Lontoon kaduilta lähteneen grime-soundin suomalaiseen valtavirtaan rytinällä. Siitä lähtien yhtye on tasapainoillut grimen ja valtavirran välimaastossa.

Nopeasti Ludoo -debyyttisinglen jälkeen Töölön Ketterä kiinnitettiin PME Recordsille. Pian singlen perään julkaistiin Töölön Ketterä EP, joka esitteli Töölön Ketterän aggressiivisemman puolen ja UK garageen pohjautuvat tahraiset biitit. Vielä askeleen lähemmäs Lontoon katuja Töölön Ketterä astui lyhytsoiton jälkeen julkaistulla Kiska kiinni -singlellä, jonka on tuottanut Noah Kin. Loppuvuodesta 2016 duo julkaisi vielä Vestan kanssa tehdyn Valitsemaanne numeroon -kappaleen.

Upean 2016 vuoden jälkeen Töölön Ketterällä oli hiljaisempi vuosi, jonka aika he julkaisivat kolme singleä Huolel feat. Kube, Kuplii ja Renegade Master. Debyyttialbumin on kuitenkin kerrottu ilmestyvän viimein maaliskuussa.

Töölön Ketterän ensimmäiset julkaisut nostattivat valtavan hypen ja kiinnostuksen. Grime on ollut vahvassa nousussa myös kansainvälisesti. Kiinnostavaa on nähdä, kantaako levy kaksi vuotta kasatut odotukset.

Töölön Ketterän Handshaking ja Matti 8. // Kuva: Promokuva / Uwa Idouzee

Onko vihdoin Elias Gouldin levyn aika?

Elias Gouldin debyyttialbumia odotettiin jo viime vuonna. Aluksi levyä lupailtiin kevääksi, kunnes julkaisua lykättiin loppuvuoteen. Levyä ei kuulunut, joten olisiko tänä vuonna vihdoin aika? Levy-yhtiö ei ole vieläkään vahvistanut julkaisupäivää.

Laulajan sooloura käynnistyi jo 2015, jolloin Gould julkaisi ensimmäisen kappaleensa Huvilakatu. Kappale soi raukeasti kuin seesteinen kesäyö, ja se tavoitti yleisönsä hyvin. Lyhytsoitolla kappale sai vastaparikseen kesäisesti soivan Ikuinen heinäkuu -kappaleen, jolla fiittaa Iisa.

Debyyttilevyn tuottaa Tehosekoittimesta tuttu Matti Mikkola, joka on säveltänyt ja tuottanut kappaleita lukuisille suomalaisartisteille, kuten Vesalalle. Ystävänpäivänä Korjaamolla Gould esitti kappaleen, joka on sanoitettu yhdessä Tuuttimörön kanssa. Studiossa Gould on ollut myös Pimeydestä tutun Pekka Nisun kanssa.

Gouldilla on laaja musiikillinen tausta, sillä ennen soolouraansa hän on soittanut useissa projekteissa esimerkiksi Noah Kinin, Graciaksen ja Hätä-Miikan kanssa. Vestan kanssa Gould on työstänyt Vielä1-kappaletta. Laulaja tunnetaan hyvin myös näyttelijänä suomalaisissa sarjoissa ja elokuvissa.

Promokuva // Kuva: Promokuva