Hyppää pääsisältöön

Aino Seppo arjestaan näyttelijäpariskunnan kotona: “Meillä puhutaan kuitenkin aina töistä“

Näyttelijä Aino Seppo Puoli seitsemän -ohjelmassa
Näyttelijä Aino Seppo Puoli seitsemän -ohjelmassa Puoli seitsemän,Aino Seppo

Näyttelijäpariskunta Aino Seppo ja Esko Salminen ovat molemmat tehneet jo pitkän uran parrasvaloissa. Pariskunta elää ja hengittää näyttelemistä myös kotioloissa.

Aino Seppo on viihtynyt teatterin lavalla lähes koko työuransa. Helmikuussa Helsingin kaupunginteatterissa sai ensi-iltansa Arthur Millerin näytelmä Hinta, jossa hän näyttelee yhdessä muun muassa puolisonsa Esko Salmisen kanssa.

Työt seuraavat myös kotiin oli pariskunta samassa projektissa tai ei.

– Meillä puhutaan kuitenkin aina töistä, Seppo naurahtaa viitaten näyttelijäpariskunnan arkeen kotona.

Aino Seppo näkee rikkautena sen, että saa työskennellä puolisonsa Esko Salmisen kanssa. Hänen mukaansa palautteen antamisessa pitää osata puolisonkin kanssa käyttää psykologista silmää.

– Ei voi sanoa kauhean suoraan, aika suoraan voi kuitenkin sanoa, Seppo puntaroi.

Pitkän uran näyttelijänä jo tähän mennessä tehnyt Aino Seppo kokee, että naisnäyttelijöiden kohdalla vanheneminen alkaa vaikuttaa miehiä nopeammin rooleihin.

– Miesnäyttelijä on kuin murha, ei vanhene koskaan. Naisnäyttelijä on kuin tappo, vanhenee kymmenessä vuodessa, Seppo muistelee Riitta Havukaisen sanoneen naisnäyttelijöiden urasta.

Miesnäyttelijä on kuin murha, ei vanhene koskaan. Naisnäyttelijä on kuin tappo

Käytännön esimerkkinä Seppo kertoo sen, että naisnäyttelijöiden kohdalla roolihahmoilta katoaa aikaisemmin nimet.

– Kyllä ne naiselta nopeampaan loppuun sellaiset, että muuttuu vaimoksi tai isoäidiksi. Ei ole siis enää nimeä, vaan on vaan äiti tai isoäiti. Onhan se ihan tyhmää, Seppo toteaa. Samalla hän kuitenkin uskoo, että uuden sukupolven näyttelijöiden maailma ei ole enää samanlainen vanhenemisasiassa.

Nuorille alasta haaveileville Aino Seppo ei halua maalata kuitenkaan näyttelemisestä liian ruusuista kuvaa.

Jos on intohimo ja polte tähän hommaan niin tänne vaan

– Jos on intohimo ja polte tähän hommaan niin tänne vaan, mutta se on niin raadollista nykyään varsinkin. On paljon työttömiä näyttelijöitä. Kilpailu on kovaa ja ehkä työtilaisuuksiakaan ei ole niin paljoa. Teattereilta on supistettu määrärahoja. Ei oteta enää vakituisille kiinnityksille kuin mä olen aikanani päässyt, että saan ihan palkkaa.

Katso Aino Sepon koko haastattelu Puoli seitsemän -ohjelmassa:

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän