Hyppää pääsisältöön

Amal - teinityttö Egyptin vallankumouksen etulinjasta

Amal -tyttö istuu urheilukentällä
Amal urheilukentällä Amal -tyttö istuu urheilukentällä Kuva: Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi Amal

Egyptin vuonna 2011 alkanut vallankumous ei varsinaisesti syönyt lapsiaan, mutta Tahririn aukiolla mieltään osoittaneet nuoret joutuivat nielemään haaveensa uudistuvasta yhteiskunnasta. Siitä kertoo Mohamed Siamin dokumentti Amal, Tahririn tytär. Harri Römpötti tapasi elokuvan ohjaajan Amsterdamissa, kun dokumentti sai siellä ensi-iltansa viime syksynä.

Vuonna 2011 Hosni Mubarak onnistuttiin syöksemään vallasta, mutta pari vuotta myöhemmin pidettävissä vaaleissa valittavana oli muslimiveljeskunta tai sotilashallinto. Amal vertaa niitä elokuvassa ruttoon ja koleraan. Politiikkaa purevasti erittelevä kommentaattori on teini-ikäinen tyttö.

Siam alkoi kuvata 15-vuotiasta Amalia vuonna 2012. ”Tapasin hänet sattumalta, kun etsin miespuolista päähenkilöä, nuorta vihaista jalkapallohuligaania, joka antaisi kasvot Egyptin tulevaisuudelle”, Siam muisteli Amsterdamissa Idfa-festivaalilla, jonka avajaiselokuvana Amal sai ensi-iltansa.

Siamille oli heti selvää, että hänen piti tehdä elokuva Amalista, joka onkin pippurinen päähenkilö. Vielä vallankumouksen jälkeen tyttö uhittelee poliiseille ja neuvoo itseään kaksi kertaa isommille kundeille: ”Ei kannata tulla mukaan, jos pelottaa!”

Amalin paras kaveri oli kuollut helmikuussa 2012 Port Saidin jalkapallomellakassa, joka puhkesi kahden joukkueen kannattajien välillä. Se vaati 74 kuolouhria ja yli 500 loukkaantunutta. Tapaus on jäänyt isompien poliittisten melskeiden varjoon.

Pelkoon olisi kyllä syytä. Edellisenä vuonna poliisit retuuttivat 14-vuotiasta Amalia tukasta pitkin aukiota ja hakkasivat hänet ruhjeille. Siitä Siam on löytänyt uutiskuvaa. Siamin omat kuvat Tahririlta ovat hurjia. Hän uhmasi kohtaloa ja kuvasi väkivallan jatkuvasta uhasta huolimatta.

Lähikuvassa Amal -tyttö, silmissä surullinen katse
14-vuotias Amal joutui poliisien pahoinpitelemäksi Tahririn aukiolla ja poikaystävä menehtyi mellakoissa. Lähikuvassa Amal -tyttö, silmissä surullinen katse Kuva: Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi Amal

Kadut eivät vaikuttaneet kovin rauhallisista silloinkaan, kun hän kohtasi niillä Amalin.

”Uutiskamerat kävivät kuvaamassa vallankumouksen ja häipyivät. Minun kiinnostukseni oikeastaan vasta alkoi siitä. Halusin tietää, mitä tapahtuu nuorille, jotka näkivät ja osallistuivat vallankumoukseen. Mitä sitten, kun heitä vaadittiin nielemään ihanteensa?”

Siam jatkoi Amalin kuvaamista kuusi vuotta. Se on pitkä aika millä mittapuulla tahansa, mutta nuori ihminen ehtii muuttua siinä paljon. Amal kasvaa aikuisuuden kynnykselle.

”Amal ei ole vain peloton ja karismaattinen ja siksi kiinnostava. Hän on myös todiste siitä, mitä Egyptin politiikassa tapahtuu. Mutta pitää muistaa, ettei hän ollut ainoa tyttö Tahririn aukiolla. Amaleja on monta.”

Huomautus on hyvä. Uutiskuvissa mielenosoitukset näyttävät miesvaltaisilta ja enemmistö näkyvästi osallistuneista ehkä olikin miehiä. Mutta naisilla oli olennainen osuus ja esimerkiksi yksi vallankumouksen ensimmäisistä keskeisistä aktivisteista oli Asmaa Mahfouz, nainen hänkin.

Siam sanoo kuvanneensa elokuvansa yksin, jotta se pysyi intiiminä. Hän pääsi syvälle mukaan Amalin ja kavereiden elämään. Amal muun muassa keskustelee tasa-arvokysymyksistä poikakaverinsa kanssa ja osallistuu uusiin mielenosoituksiin.

Siam tosiaan onnistuu raottamaan verhoa kokonaiseen egyptiläiseen sukupolveen.

Amal katsoo tuimana peiliin huivi päässä
Dokumentti seuraa rohkean tytön kasvua läpi kuohuvan nuoruuden ja näyttää millaista on elää levottomassa Egyptissä. Amal katsoo tuimana peiliin huivi päässä Kuva: Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi Amal

Amalin kotoa Siam näyttää muun muassa äidin ja tyttären poliittisen väittelyn, johon kiteytyy paljon sukupolvien ajattelun eroista. Vallankumouksen jälkeisissä vaaleissa Amalin äiti kannattaa Mubarakin hallinnon pääministeriä Ahmed Shafikia.

Parlamenttivaalit voitti kuitenkin muslimiveljeskunta ja presidentiksi äänestettiin sitä lähellä oleva Mohammed Mursi. Armeija kaappasi vallan vuonna 2013, joten Egyptissä on saatu maistaa sekä ruttoa että koleraa Amalin luonnehdinnan mukaan.

Siam (s. 1982) opiskeli psykologiaa ennen kuin ryhtyi elokuvantekijäksi. ”Teen elokuvia oppiakseni itsekin ymmärtämään Egyptiä”, hän toteaa. Amal on Siamin ensimmäinen pitkä dokumentti. Sen pariksi hän teki tunnin dokumentin Whose Country (2016) kairolaisesta poliisista.

Nuoren naisen näkökulman valitseminen Amalissa on tietysti edistyksellistä, mutta välillä Siam antaa vaikutelman, joka häivähtää käsitykselle perinteisestä arabimiehestä. Varsinkin Siamin erittely Amalin motiiveista vaikuttaa aika mieskeskeiseltä.

”Politiikka on Amalille yritys löytää ja määritellä itsensä, päästä yksinäisyydestä. Hänen elämästään on aina puuttunut mies. Ensin isä kuoli, kun hän oli kymmenen. Sitten poikaystävä kuoli jalkapallomellakassa.”

Siam korostaa, että hänen elokuvansa tärkein tavoite on kuvata Egyptin nuorten näköalattomuutta. Tuntuu kohtalon ironialta, että Amalin nimi tarkoittaa toivoa. Ja vielä suurempaa ironiaa on siinä, että poliisien pahoinpitelemä tyttö ajautuu aikuisena harkitsemaan uraa poliisina.

Harri Römpötti, Amsterdam

Dokumenttiprojekti: Amal - Tahririn tytär TV1 5.3. klo 21.30, katsottavissa Yle Areenassa 90vrk