Hyppää pääsisältöön

Guillermo del Toro - 25 vuotta hirviöitä, kauneutta ja aikuisten satuja

Elokuvaohjaaja Guillermo del Toro.
Elokuvaohjaaja Guillermo del Toro. Kuva: Fox Searchlight Pictures. © 2017 Twentieth Century Fox Film Corporation / Kerry Hayes Guillermo del Toro,KulttuuriCocktail

Guillermo del Toron tuorein mestariteos The Shape of Water voitti neljä Oscaria maaliskuun alussa pidetyssä gaalassa. Yhdysvaltain elokuva-akatemia palkitsi sen parhaasta ohjauksesta, lavastuksesta, musiikista sekä parhaana elokuvana. Meksikolainen elokuvantekijä uskoo kummituksiin, mutta ei maantieteellisiin rajoihin. Itsesensuuria hän pitää taiteellisen vapauden tukahduttajana. KulttuuriCocktailin artikkeli koostuu useista toimittaja Johanna Juntusen tekemistä haastatteluista kymmenen vuoden ajalta.

– Suomalaisilla on koiranpennun kokoinen maksa! täräyttää ohjaaja Guillermo del Toro, kun kerron tulleeni tequilan maistelureissulta hänen kotikaupungistaan Guadalajarasta.

Eikä del Toro suinkaan tarkoita chihuahuan pentua.

Suomi-tietämystä tai ei, ohjaajan mielikuvitus laukkaa aina omissa korkeuksissaan.

Hirviöistä ja altavastaajista jo lapsena kiinnostuneen del Toron ura alkoi 25 vuotta sitten Cronos-kauhufilmistä, jonka hän käsikirjoitti ja ohjasi.

– On kolme asiaa, joita ei voi määrittää tarkkaan. Ne ovat huumori, eroottisuus ja pelko. Ne ovat täysin henkilökohtaisia, omasta skaalasta riippuvia asioita. Se, mikä on jollekin kieroutunutta, voi olla täysin normaalia minulle. Tai vitsi, joka saa sinut nauramaan, ei naurata minua lainkaan. Suosin elokuvia, jotka ovat pelottavia omilla ehdoillaan ja yritän luoda kauhua, joka perustuu inhimillisyyteen uskonnollisen pelon sijaan, del Toro kertoo Los Angelesissa.

Hänen mielikuvituksensa uusin tuote, The Shape of Water, on epätavallinen rakkaustarina mykän naisen (Sally Hawkins) ja vesiolennon (Doug Jones) välillä. Pahiksena on suomuniskalle salaisessa tutkimuslaitoksessa kokeita tekevä valtion virkamies (Michael Shannon).

Sadunomainen filmi keräsi 13 Oscar-ehdokkuutta, joista neljästä kategoriasta se sai patsaan. Elokuvan ansioita vähättelemättä tunnustusten tulva lienee osaksi vahvan ja seksuaalisesti itsenäisen naispääosan ansiota. Tällä hetkellä seksuaalisia väärinkäytöksiä vastaan taistelevan #metoo-liikkeen näkyvyys värittää jokaista päätöstä Hollywoodissa. Elokuvantekijää tuskin voi syyttää laskelmoinnista, sillä hän aloitti projektin valmistelemisen jo vuosia sitten.

Del Toron elokuviin voisi rakastua pelkästään häntä kuuntelemalla. Nopeasti puhuva visuaalivirtuoosi innostuu helposti. Hän on kiehtova keskustelukumppani, jonka vastauksissa vilahtelee usein viittauksia taiteeseen ja kirjallisuuteen. Kulttuurisnobi hän ei ole.

– Sain inspiraation Blade II -leffaan (2002) animesta ja videopeleistä. Ne ovat mielestäni oikeutettuja ja vahvoja taidemuotoja. Joinakin päivinä saan vaikutteita symbolistisen tyylin taidemaalareilta, toisina sarjakuvapiirtäjä Jack Kirbylta, selittää del Toro.

Kuva Crimson Peak -elokuvasta.
Mia Wasikowska esitti päärooli Guillermo del Toron elokuvassa Crimsom Peak. Kuva Crimson Peak -elokuvasta. Kuva: 2015 - Universal Pictures Guillermo del Toro,KulttuuriCocktail,Crimson Peak

Monta elokuvaa yhdessä

Perfektionisti suunnittelee kaiken pienimpiä yksityiskohtia myöten, kuten tapetin kuvioinnin goottiromanssissa Crimson Peak (2015). Mikään ei ole del Torolle sattumaa elokuvallisen kerronnan vahvistamiseksi.

– Mielestäni kaikki on kiinni yksityiskohdista. Käytimme aitoa pitsiä 1800-luvulta ja kohtauksissa näkyvät ruoat valmistettiin viktoriaanisten reseptien mukaan. Kaikkien ei toki tarvitse arvostaa tai edes huomata tätä kaikkea, del Toro kertoo Universal- studioilla.

Hän puolustaa taiteellisia valintojaan ärhäkkäästi ja on kuvannut kaiken itse ilman avustavaa kuvausryhmää pettymykseen päättyneen Mimic-elokuvan (1997) jälkeen.

Pan´s Labyrinthin menestys (2006) muutti ainoastaan sen, että uskalsin sanoa ”ei”, jos en halunnut tehdä studion ehdottamia muutoksia elokuviini. Jos sanoin ”ei” tarpeeksi painokkaasti, sain tahtoni läpi.

Pan´s Labyrinth -elokuvan Fauni (Doug Jones) ja Ofelia (Ivana Baquero).
Pan´s Labyrinth -elokuvan Fauni (Doug Jones) ja Ofelia (Ivana Baquero). Pan´s Labyrinth -elokuvan Fauni (Doug Jones) ja Ofelia (Ivana Baquero). Kuva: 1996-98 AccuSoft Inc., All rights reserved Guillermo del Toro,KulttuuriCocktail,Pan’s Labyrinth

Pan´s Labyrinth -fantasiasta tuli kaikkien aikojen katsotuin espanjankielinen elokuva Yhdysvalloissa, ja se voitti kolme Oscar-palkintoa. Siinä, kuten kaikissa del Toron elokuvissa yhdistyy monia genrejä. Mielikuvitusolennot ja kummitukset ovat hänelle kaikki kaikessa.

– Olen kokenut haamujen läsnäolon kaksi kertaa, joten uskon niihin. En usko, että niillä on mitään tekemistä uskonnollisen vakaumuksen kanssa tai, että ne ovat pahoja. Olen luonteeltani skeptikko, enkä usko mihinkään, ennen kuin olen nähnyt sen omin silmin. Toisaalta, vedän meksikolaisena kummallisuuksia puoleeni magneetin tavoin, ohjaaja nauraa.

Yhdenmukaisuus on hulluutta

The Shape of Water palkittiin parhaalle elokuvalle myönnetyllä Kultaisella leijonalla Venetsian elokuvajuhlilla 2017. Se oli myös suuri menestys viime vuoden Toronton elokuvajuhlilla, missä del Toro kertoi kaupungissa kuvatun projektin haasteista viihdyttävään tyyliinsä.

– Häilyimme koko ajan epäonnistumisen rajamailla, sillä emme tienneet, tulisiko elokuva toimimaan. Kuvaukset olivat hyvin vaikeat, sillä jouduin tekemään 60 miljoonan dollarin elokuvan 19 miljoonalla. Kaikki tietävät, että minusta ei tullut näin lihavaa itsekurini takia. Jos pöydällä on laatikollinen donitseja, en suinkaan ota yhtä, vaan nappaan koko laatikon. Suhtauduin siis budjettiin kuin se olisi mielentila ja pyysin palveluksia kaikilta tuntemiltani ihmisiltä, del Toro maalailee.

Näyttelijät Sally Hawkins ja Doug Jones elokuvassa The Shape of Water.
Sally Hawkins ja pahis Michael Shannon The Shape of Waters -elokuvassa. Näyttelijät Sally Hawkins ja Doug Jones elokuvassa The Shape of Water. Kuva: KERRY HAYES Guillermo del Toro,The Shape of Water,KulttuuriCocktail

Tällä hetkellä elokuvateattereissa esitettävä elokuva on hukutettu palkintoihin, joita on kertynyt tähän mennessä kaikkiaan 84. Palm Springsin elokuvajuhlien palkintolautakunta perusteli valintaansa tammikuussa näin:

"Guillermo del Toro on mestarillinen tarinankertoja, jonka rajattoman mielikuvituksen tuotteena on syntynyt visuaalisesti häikäisevä faabeli The Shape of Water. ”

Myös ohjaajakilta (DGA) ojensi del Torolle parhaan ohjaajan palkinnon, jonka jälkeen elokuvan asemat Oscar-taistossa paranivat entisestään. Vedonlyöntitoimistojen mukaan se voittaa parhaan elokuvan Oscarin 8/11- tai 5/6 -todennäköisyydellä.

The Shape on Water on ohjaajan romanttisin elokuva, joka on inhimillinen ja helposti samastuttava erikoisista lähtöasetelmista huolimatta. Se on myös hiljaisuuden voiman ja erilaisuuden ylistys.

– Mielestäni yhdenmukaisuus on hulluutta ja erilaisuus järkeenkäypää. Ihmissuhteet perustuvat erilaisuudelle. Halusin Sallyn hahmon olevan mykkä, koska rakkaus tekee sanattomaksi. Jos on todella rakastunut, sanat eivät pysty kuvaamaan sitä tunnetta, tietää del Toro.

Ohjaaja Guillermo del Toro ohjaa näyttelijä Sally Hawkinsia elokuva The Shape of Water kuvauksissa.
Guillermo del Toro ohjaa näyttelijä Sally Hawkinsia elokuva The Shape of Water kuvauksissa, Doug Jonesin esittämän vesiolennon odottaessa vuoroaan. Ohjaaja Guillermo del Toro ohjaa näyttelijä Sally Hawkinsia elokuva The Shape of Water kuvauksissa. Kuva: Fox Searchlight Pictures. © 2017 Twentieth Century Fox Film Corporation KulttuuriCocktail,Guillermo del Toro,The Shape of Water

Aikuisten satu auttaa jaksamaan vaikeiden aikojen yli

Del Toro yhdistää fantasiaelementtiin arkirealismia ja yhteiskunnallista kommentointia, jossa elokuvahistoria ja sadut ovat vahvasti läsnä. Del Toro tuntee ne läpikotaisin Kaunotarta ja hirviötä myöten.

The Shape on Water on myös poliittisesti kantaaottava, eikä siinä arastella lausua mielipiteitä presidentti Donald Trumpin linjauksista. Del Toro kutsuukin itseään nimellä ”Meksikon Michael Moore”, eikä pelkästään ulkonäkönsä, vaan nimenomaan elokuvan kannanoton takia.

Michael Moore tunnetaan Trumpin äänekkäänä vastustajana, jonka poliittiset propagandadokumentit porautuvat amerikkalaisen yhteiskunnan epäkohtiin aina kouluampumisista (Bowling for Columbine) terrorisminvastaiseen sotaan George W. Bushin presidenttikaudella (Fahrenheit 9/11).

Jos olit valkoihoinen protestantti 1960-luvun Amerikassa, elämäsi oli upeaa. Jos edustit jotain muuta rotua tai uskontoa, elämäsi oli vähemmän hienoa.― Guillermo del Toro

The Shape of Water on vastaveto erilaisuuden tuomitsemiselle, joka on lisääntynyt Trumpin aikana. Del Toro ei valinnut mykkää siivoojaa, homoseksuaalia kämppistä (Richard Jenkins), tummaihoista naista (Octavia Spencer) ja täysin muista poikkeavaa vesiolentoa elokuvansa päähahmoiksi sattumalta.

Se sijoittuu Baltimoreen vuonna 1962, jolloin Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton välinen kylmä sota uhkasi koko maailman olemassaoloa. Historiallinen viitekehys vapauttaa elokuvantekijän alleviivaamaan sitä, miten historia toistaa jälleen itseään.

– Jos olit valkoihoinen protestantti 1960-luvun Amerikassa, elämäsi oli upeaa. Jos edustit jotain muuta rotua tai uskontoa, elämäsi oli vähemmän hienoa. Nyt olemme samassa tilanteessa. Toivon totisesti, että maailma ei tuhoudu ennen kuin pääsemme aloittamaan jälleenrakentamisen, del Toro painottaa Toronton elokuvajuhlilla.

Elokuvantekijä arvostaa juuriaan, mutta ei maiden välisiä rajoja.

– Maantieteelliset rajat ovat keinotekoista hevonsontaa, jotka keksittiin pitämään meidät erillään toisistamme. Valtiot hallitsevat meitä maantieteen, rodun, eri suuntausten suosimisen ja muiden keksittyjen asioiden pohjalta. Kun maailmaa katsoo avaruudesta, maiden välillä ei näy rajoja.

Sally Hawkins ja Octavia Spencer siivoojina Guillermo del Toron elokuvassa The Shape of Water.
Sally Hawkins ja Octavia Spencer siivoojina Guillermo del Toron elokuvassa The Shape of Water. Sally Hawkins ja Octavia Spencer siivoojina Guillermo del Toron elokuvassa The Shape of Water. Kuva: Fox Searchlight Pictures. © 2017 Twentieth Century Fox Film Corporation Guillermo del Toro,The Shape of Water,KulttuuriCocktail

Kaikki tai ei mitään

Del Toro kirjoittaa roolihahmot varta vasten tietyille näyttelijöille, kuten Sally Hawkinsille ja Doug Jonesille. Pehmeän ulkokuoren sisältä löytyy kuitenkin vaativa ohjaaja.

Bertolt Brecht on sanonut, että “Jotkut ovat sankarillisia yhden päivän ajan, joka on hyvä suoritus. Toiset ovat sankarillisia useammin, joka on parempi. Mutta ne, jotka ovat sankarillisia sata prosenttia ajasta, ovat korvaamattomia”. Uskon, että jos yhteistyökumppani omistautuu elokuvalleni 99,99 prosenttisesti, hän voi suksia suolle. Hänen on laitettava peliin sata prosenttia.

Doug Jones on Del Toron luottonäyttelijä ylimaallisten olentojen rooleissa, joita hän on esittänyt kuudessa ohjaajan elokuvassa Mimicista lähtien.

Jonesin vetehinen on kunnianosoitus kalaihmiselle Mustan laguunin hirviössä (1954), johon del Toro ihastui kuusivuotiaana. Lojaali yhteistyökumppani sanoi Hellboy II -elokuvan tiimoilta tavatessamme, että haluaisi kuolla del Toron elokuvan kuvauksissa, jos saisi päättää poistumishetkensä tästä maailmasta.

– Näin tulee todennäköisesti tapahtumaan, del Toro naurahtaa tyytyväisenä.

Elokuvaohjaaja Guillermo del Toro.
Elokuvaohjaaja Guillermo del Toro. Elokuvaohjaaja Guillermo del Toro. Kuva: Mathieu Young Guillermo del Toro,KulttuuriCocktail

Muokattu:

13.3.2018 Artikkeliin lisätty voitetut Oscar -palkinnot

Keskustele