Hyppää pääsisältöön

”Joulukortti väestörekisteristä kaikille mummeleille” - kansalaiset innostuivat keksimään tapoja, joiden avulla Lotta Svärd Säätiö löytää lotat

MOT:n Minna Knus-Galanin kommentti Lotta Svärd Säätiö -ohjelmaan
MOT:n Minna Knus-Galanin kommentti Lotta Svärd Säätiö -ohjelmaan Kuva: MOT/Camilla Arjasmaa MOT,lotat,Lotta Svärd Säätiö

MOT:n juttu siitä, miten upporikas Lotta Svärd Säätiö jakaa melko niukasti avustuksia lotille, herätti katsojat ja lukijat. Varsinkin säätiön huoleen siitä, että lottia on vaikea löytää ja siten auttaa, on nyt tarjolla runsaasti hyviä neuvoja.

Halusin tehdä jutun siitä, miten varakas Lotta Svärd Säätiö avustaa lottia, joiden keski-ikä on jo yli yhdeksänkymmentä.

Parhaita asiantuntijoita siinä ovat tietenkin lotat itse. Kuten 93-vuotias Anna-Kreeta Loukola, jonka tapasin helmikuussa Espoossa. Minulle tuli yllätyksenä, että hän oli vasta aivan äskettäin saanut tietää, että säätiöltä voi anoa raha-avustuksia.

Loukola ei käytä nettiä, ja voi olla että moni muukaan yhdeksänkymppinen lotta ei näin tee. Ei siis ihme, etteivät he edes tiedä voivansa hakea avustusta.

Lotta Svärd Säätiön hallituksen puheenjohtaja Pirjo Björk myöntää, että säätiö ei ole osannut tiedottaa avustusmahdollisuudesta tarpeeksi hyvin. Björkin mukaan selitys on helppo: lotista tai pikkulotista ei ole olemassa rekisteriä. Säätiö ei siis pysty ottamaan heihin yhteyttä, vaan lottien pitää itse osata etsiä hakemuslomake netistä ja tehdä anomus.

Tämä on herättänyt erittäin laajaa paheksuntaa lukijoissa ja katsojissa. Monet kysyvät miten on mahdollista, että säätiö ei tiedä ketkä ovat lottia tai pikkulottia.

Kansalaiset keksivät keinoja tavoittaa lotat – ”tämä ei ole rakettitiedettä”

MOT:n toimitukseen ja someen on tulvinut paljon hyviä neuvoja, miten lottiin saisi vielä yhteyttä – ennen kuin on liian myöhäistä.

Tässä muutama ehdotus lukijoilta ja katsojilta säätiölle:

1. Lähettäkää joulukortti väestörekisteristä kaikille mummeleille ja informoikaa hommasta.

2. Lotat ovat saaneet veteraanitunnuksen, joten yhteistyö veteraanitunnuslautakunnan kanssa olisi antanut tiedon, ketkä ovat olleet lottina.

3. Sosiaali- ja lähityön kautta aika hyvin tavoittaisi vanhuksia.

4. Ilmoittakaa kaikissa Suomessa ilmestyvissä sanomalehdissä lottien mahdollisuudesta hakea asiallisen suuruista avustusta.

5. Järjestöt (esim. martat), kunnat, kaupungit, lehdistö, ym, ym. pystyisi (ja olisi jo aikaa sitten pystynyt) kampanjoimaan ja tiedottamaan asiasta.

6. Omaiset ja muut läheiset asialle. Jokainen voi ainakin antaa vinkin eteenpäin jos tuntee sodassa ollutta sukupolvea.

Ja jos ei mikään muu auta, niin Facebookista löytyy vielä yksi neuvo:

7. Olen vakuuttunut, että Lenita Airisto pystyisi tässä auttamaan. Lotat ovat lähellä hänen sydäntään ja hänellä on vaadittavat kanavat ja taito asioiden hoitoon!

Useat sukututkimusta harrastaneet ovat ihmetelleet, miksei säätiö ole jo aikoja sitten kartoittanut lottia ja pikkulottia koska, kuten yksi katsoja kirjoittaa: “Tämä ei ole rakettitiedettä. Olkaa rohkeita ja tehkää hyvää ja oikein, niin kauan kuin on vielä mahdollista!”

Entä miten Anna-Kreeta Loukolan hakemuksen kävi?

Loukola sai kahden kuukauden odotuksen jälkeen 550 euroa säätiöltä silmälaseihin ja hammaslääkärikäynteihin. Raha tulee varmasti hyvään tarpeeseen - onhan Loukola ehtinyt olla eläkkeellä jo 30 vuotta. (Tosin olisi varmasti ollut tarpeen jo aikoja sitten).

Lotta Svärd Säätiön varallisuuden tausta eroaa useista muista veteraanijärjestöistä siinä, että säätiön miljoonat eivät ole peräisin julkisista keräyksistä. Lotta Svärd Säätiön alkupotti kerättiin lottien talkootyöllä 20- ja 30-luvuilla ja sen varallisuutta on vuosien varella onnistuttu kartuttamaan taitavilla sijoituspäätöksillä. Nykyään säätiö omistaa yli 400 asuntoa pääkaupunkiseudulla, metsää ja osakkeita noin 80 miljoonan euron edestä.

Kommentit