Hyppää pääsisältöön

Näin perustat klassisen ranskalaisen keittiöpuutarhan

Rehevä kasvimaa Strömsön puutarhassa.
Tällaisesta rehevästä kasvimaasta on kiva unelmoida, ja ehkä toteuttaakin. Rehevä kasvimaa Strömsön puutarhassa. Kuva: Yle/Strömsö Strömsö,puutarhaviljely,hyötykasvit

Strömsön kasvimaalla hyötykasvit kasvavat kukkien seassa rehevänä keitaana. Pienet osiot erilaisine lajeineen on helppo kitkeä ja hoitaa, erityisesti jos panostaa kasveihin, joilla on erivärisiä ja muotoisia lehtiä. Mitä kauniimpia, sitä hauskempaa, eikä pieni pröystäilykään haittaa.

Klassinen ranskalainen keittiöpuutarha, potager, on ilo silmälle erilaisine kuvioineen, väreineen ja lehtimuotoineen. Potagerissa hyöty kohtaa kauneuden.

Potageria ei perusteta puutarhan syrjäiseen nurkkaan vaan parhaalle paraatipaikalle, jossa sen kauneutta voi ihailla.

Ranskan Aurinkokuningas, Ludvig XIV (1643–1715) antoi perustaa suurimman ja kauneimman potageren Versailles’n puutarhaan. Sen maine levisi laajalle, ja se oli puheenaihe koko Euroopassa.

Katso graafinen luonnos potageristamme (ruotsiksi).

Owe rensar löklandet
Owe Salmela istuttaa. Owe rensar löklandet Kuva: Yle/Strömsö/Monica Storm Strömsö,Puutarhapalsta,keittiöpuutarhat

Potager rakentuu erilaisille kuvioille. Siihen yhdistellään perinteisiä keittiökasveja ja kukkia ottaen huomioon lehtien muoto, kasvutapa ja värit.

Valitsimme potageriin tiukan graafisen kuvion – sitä ympäröi viherkaaliaita ja ruusupavut ovat pilareina kulmissa.
Potagerista tuli 4 x 5 m (mukaan lukien viherkaaliaidan). Yksittäisten kasvien viljelyaloista ei tullut suuria, mutta tarkoituksena ei ollutkaan viljellä talvisäilöön vaan kesän tarpeisiin.

Paikka auringossa

Valitse huolella kasvimaan paikka, jotta saat mahdollisimman hyvän viljelytuloksen.

Useimmat kasvikset ja kesäkukat haluavat mahdollisimman paljon valoa – suoran auringonpaisteen tai vaihtuvan varjon. Tuulinen paikka kuivattaa kasvit ja viilentää kasveja varsinkin keväällä ja syksyllä.

Sijoita kasvimaasi mielellään tuulensuojaan tai suojaa se tuulelta pensasaidalla, muurilla tai aidalla. Mitä enemmän aurinkoa ja tuulensuojaa kasvimaasi saa, sitä paremmin se voi.

Opi tuntemaan maaperäsi

Riippumatta siitä, kasvatatko kasviksia vai koristekasveja, on maaperä avain hyviin tuloksiin. On tärkeää, että opit tuntemaan maaperäsi.

Maaperä jaetaan eri maalajeihin. Puhutaan savimaasta, hiekkamaasta, moreenimaasta ja orgaanisesta maasta.

 • Savimaa on tiivis, raskas ja kylmä. Se liettyy helposti uudelleen ja tarvitsee sekä hiekkaa että orgaanista ainesta, jotta sen rakenteesta tulee sopiva.
 • Hiekkamaa on helposti vettä läpäisevä, huokoinen ja lämmin.
 • Moreenimaa muistuttaa hiekkamaata, mutta sisältää eri raekokoista ainesta.
 • Orgaaninen maa sisältää paljon typpeä, mutta vain vähän kalkkia ja fosforia. Se on myös aika kylmä ja kastuu helposti liikaa.

Hyvän ruokamullan on oltava sopivan huokoista ja sisältää sekä savea, hiekkaa että orgaanista ainesta. Hienon ruokamullan aikaansaaminen on jatkuva prosessi, joka kestää tavallisesti monia vuosia.

Rotsaker i korg
Rotsaker i korg Kuva: Yle

Erilaiset lajit tarvitsevat erilaisen maaperän. Myös ruokamultakerroksen paksuus vaihtelee.

Juurekset, kuten porkkana, palsternakka ja mustajuuri tarvitsevat syvemmän mullan kuin maan pinnalla kasvavat kasvit kuten salaatti tai kaali.

Onnistuaksesi kasvimaallasi aloita noin 50 sentin kerroksella ruokamultaa. Koska se sisältää orgaanista ainesta, joka hajoaa, syvyys vähenee ajan mittaan. Siksi kasvimaalle on vuosittain lisättävä kompostia tai muuta orgaanista materiaalia.

Jos olet epävarma siitä, mitä puutarhamultasi sisältää, voit ottaa maanäytteitä analysoitavaksi.

Lannoita ekologisesti

Hyvin palanut hevosen- ja lehmänlanta tai kanankakka soveltuu hyvin kasvimaalle. Se sisältää kaikkia ravinteita, joita kasvit tarvitsevat sekä lisäksi orgaanista ainesta ja mikrobeja, joita elävä maa tarvitsee.

Kanankakkaa tarvitaan vähemmän, koska se sisältää enemmän typpeä kuin hevosen- tai lehmänlanta.

Peruslannoitukseksi keväällä riittää noin 3–4 kg neliömetrille. Eläimenlannan on oltava kunnolla palanutta, ennen kuin käytät sitä, muuten se voi sisältää ei-toivottuja mikrobeja.

Daggmask i mylla
Kastemadot odottavat mullan alla. Daggmask i mylla Kuva: Yle

Käytettävissä on myös muita ekologisia lannoitusaineita kuten verijauhoa (typpipitoista), luujauhoa (fosforipitoista), leväjauhoa (nostaa pH-arvoa), rakkolevää (kaliumpitoista) tai puutuhkaa.

Virtsaa (typpipitoinen) ja nokkosvettä voidaan käyttää lisälannoitteena viljelykaudella. Muista aina laimentaa virtsa vedellä, ennen kuin käytät sitä.

Owen kasvivalinnat

 • Viherkaali, Brassica oleracea var. Sabellica, `Westland Winter`
 • Persilja, Petroselinum crispum, `Mooskrause 2`
 • Kehäkukka, Calendula officinalis, `Zwerg Bonbon`
 • Samettikukka, Tagetes patula, `Mowgli Bicolor`
 • Keltajuuri, Beta vulgaris var. Lutea, `Burpee`s Golden`
 • Punajuuri, Beta vulgaris var. Conditiva, `Bulls Blood`
 • Nauris, Brassica rapa, `Petrovskaja`
 • Palsternakka, Pastinaca sativa, `White Gem`
 • Mangoldi, Beta vulgaris var. Cicla , `Rainbow Chard`
 • Porkkanasekoitus, Daucus carota L, `Harlequin Mix F1`
 • Sipulisekoitus, keltasipuli, hopeasipuli ja punasipuli
 • Nauris, Brassica rapa (Rpifera.gr.), `Purple Top White Globe`
 • Mustakaali, Brassica oleracea var. Sabellica, `Nero di Toscana`
 • Ruusupapu, Phaseolus ciccineus, `Sunset`

Viljelyvinkit

 • Piirrä kartta kasvimaastasi. Piirrä myös mahdolliset kylvämäsi kuviot muistisi tueksi, kun tulee aika harventaa ja kitkeä. Kartta auttaa sinua suunnittelemaan seuraavan vuoden istutuksia ja toteuttamaan viljelykiertoa.
 • Kasvitautien torjumiseksi on hyvä harrastaa kiertoviljelyä. Älä viljele samaa kasvia samassa kohdassa useampana vuonna peräkkäin.
 • Peitä viljelmä kuitukankaalla. Kangas kohottaa lämpötilaa, säilyttää maan kosteuden ja suojaa tuhohyönteisiltä.
 • Harvenna, kitke, kastele ja möyhi maata tarvittaessa. Maanpinnan möyhiminen hapettaa maata ja murtaa kapillaarisen haihtumisen (kosteus).