Hyppää pääsisältöön

Yle vastaa: Jääkärijuhlan uutisointipäätöksissä ei ollut kysymys poliittisesta valinnasta

Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä
Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä Yle,yle vastaa

Julkaisemme Ylestä lehdille lähetettyjä kirjoituksia, vastineita ja oikaisuja. Tämä vastine on julkaistu Pohjalaisessa 27.2.2018.

Toni Viljanmaa kirjoitti kolumnissaan (Pohjalainen 26.2.) Jääkärien kotiinpaluun 100-vuotisjuhlasta Vaasassa. Hän arvioi samalla Yle Uutisten tapaa uutisoida tätä tapahtumaa. Samasta aiheesta kirjoitettiin lehdessä laajasti myös seuraavana päivänä (Pohjalainen 27.2.).

Lauantai 24.2. oli kiivas uutispäivä. Suomi sai muiden muassa olympiakultaa, ja Suomenlahden takana juhlittiin satavuotiasta Viroa. Kanavilta ei voinut raivata tilaa.

Yle toteutti jääkärijuhlan uutisoinnin silti isosti ja teki suoraa lähetystä verkkoon ja radioon. Yle Uutiset teki tapahtumasta suoran lähetyksen ja tallenteen Yle Areenaan. Samalla tapahtuma uutisoitiin radiossa paikallisesti. Lähetysten teossa työskenteli kaikkiaan 15 henkilöä Vaasassa lauantaina. Yle kertoi verkkosivuillaan isosti jääkärijuhlasta. TV-Nytt uutisoi tapahtumasta myös ruotsiksi.

Paraatitilaisuudesta ei syntynyt varsinaista uutista puoli yhdeksän uutislähetykseen muiden muassa siksi, että illan uutislähetys oli viisi minuuttia normaalia lyhyempi olympialaisten takia ja uutisiin mahtui vähemmän aiheita kuin normaalisti. Uutisvalintoja ja päätöksiä voi perustella sillä, että jääkärijuhlassa ei ollut kyse varsinaisesta uutisesta, vaan kyseessä oli sisällissotaan liittyvä muistelutilaisuus.

Yksi iso kysymys on suhtautuminen välineisiin ja kanaviin, joissa uutisia välitetään. Pohjalaisen kirjoitukset muistuttavat, että uutisen näkyvyys perinteisissä televisiolähetyksissä on arvokasta ja tärkeätä monille ja mittaa vieläkin uutisten painoarvoa. Ylellä tapahtumien lähettäminen suorana Areenaan on kuitenkin normaali ja vakiintunut tapa.

Jääkärijuhlan uutisointipäätöksissä ei ollut kysymys poliittisesta valinnasta. Pohjalaisessa esitettyihin vihjauksiin Ylen rahoituksesta ja poliittisista painotuksista tai Pohjanmaan sivuuttamisesta on helppo vastata, että ne eivät pidä millään tavalla paikkaansa. Jääkäreistä on tehty Ylelle juttuja tämän talven aikana ja niitä tehdään jatkossakin. Pohjanmaahan liittyviä aiheita käsitellään normaalien uutiskriteerien mukaisesti.

Pahoittelen, jos minun kommenttini tai Ylen uutistoiminnasta noussut keskustelu on tulkittu negatiiviseksi jääkärijuhlaa kohtaan. Omani ja Yleisradion asenne jääkäriliikettä kohtaan on pelkästään kunnioittava.

Jouko Jokinen
johtaja, Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminta