Hyppää pääsisältöön

Kuukauden dokumentti on Teeman uusi paikka laatudokumenteille

Mies hyppää uimaan rapistuvan kivimuurin päältä. Raghu Rain valokuva
Raghu Rai vangitsee ohikiitäviä hetkiä Mies hyppää uimaan rapistuvan kivimuurin päältä. Raghu Rain valokuva Raghu Rai,teeman dokumentit

Maaliskuun ensimmäisenä sunnuntaina 4.3. Teema avaa dokumenteille uuden esityspaikan. Kuukauden dokumentti -paikalla Teema esittää parhaita kansainvälisiä ja kotimaisia pitkiä dokumenttielokuvia.

Ensimmäinen kuukauden dokumentti on amerikkalaisen kirjailijan ja poleemikon James Baldwinin julkaisemattomaan romaaniin perustuva I Am Not Your Negro (2016). Se on karu ja vaikuttava elokuva rasismin ja mustien historiasta Amerikassa. "Amerikan mustien tarina on yhtä kuin Amerikan tarina. Se ei ole kaunis tarina."

Dokumentin pohjana oleva teksti on kirjoitettu jo 1970-luvulla, ja Baldwin kuoli vuonna 1987. Vuosikymmeniä myöhemmin Baldwinin ajatukset ja säälimättömät analyysit amerikkalaisesta yhteiskunnasta eivät ole menettäneet mitään ajankohtaisuudestaan.

Haitilaisen Raoul Peckin ohjaama I Am Not Your Negro oli vuonna 2017 ehdolla parhaan dokumentin Oscarin saajaksi, ja se on samalla osa Teeman Oscar-viikonlopun ohjelmistoa. Baldwinin tekstejä elokuvassa lukee näyttelijä Samuel L. Jackson.

Huhtikuussa Kuukauden dokumentti on suomalais-intialainen yhteistuotanto Raghu Rai, valokuvan mestari Intiasta (2017) (kuva yllä) , joka kertoo Intian kuuluisimmasta valokuvajournalistista. Itse Henri Cartier-Bresson värväsi Raghu Rain kuuluisan Magnum-toimiston kuvaajaksi. Jopa "Intian valokuvauksen isäksi" kutsuttu Rai on tunnettu kuvistaan, joihin hän vangitsee intialaisen elämän häkellyttävän runsauden yhdessä ohikiitävässä hetkessä.

 • Historia synnyttää musiikkia, musiikki tekee historiaa

  Sarja historiallisista tapahtumista musiikin kautta.

  Millaista musiikkia soi viime vuosikymmenten historiallisten tapahtumien taustalla? Millaisiin lauluihin kuulennot, sodat ja mullistukset ovat innoittaneet lauluntekijöitä? Kahdeksanosainen sarja tarkastelee lähihistorian merkkihetkiä musiikin kautta, Vietnamista Berliinin muurille, Apollo-lennoista New Yorkin homojen Stonewall-mielenosoituksiin.

 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema