Hyppää pääsisältöön

Kuusi vinkkiä kuusen alla yöpymiseen

kuusten alla on suojassa kaikelta
kuusten alla on suojassa kaikelta Kuva: Yle luonto Yle,metsä

Talvella metsässä yöpyminen on maaginen kokemus. Sen tekevät hiljaisuus, kirpakka pakkanen, herkulliset eväät, makuupussin uinuttava lämpö ja kuusen suojaisa helma. Toki myös naamalle putoavat kovaääniset lumihiutaleet ovat osa elämystä, vaikka muisto niiden takia vähille jääneistä yöunista ei ole mieluisa.

Kävin luontotoimituksen kollegani Hannamari Vallilan kanssa yöpymässä kuusen alla. Hannamari ei ollut koskaan yöpynyt talvella metsässä, vaikka harrastaakin kaikenlaista luonnossa vuoden ympäri aina sukeltamisesta retkiluisteluun. Itse kouluttauduin viime vuonna eräoppaaksi, ja retkeilyyn haksahtaneena houkuttelin hänet yönyliretkelle lupaamalla hotellihuonetasoisen majoituksen. Samalla teimme radio-ohjelman Metsäradioon (kuuntele alhaalla). Mutta oikeanlaisen kuusen löytäminen, joka antaisi viiden tähden hotellikokemuksen, on yllättävän hankalaa!

Minttu, Hansu ja Turri-mikki
Minttu, Hansu ja radionauhoitin Turre. Metsäradiossa kuulet koko tarinan. Minttu, Hansu ja Turri-mikki Kuva: Yle Luonto Yle,metsä


Tässä vinkit ja kantapään opit, mihin kiinnittää huomiota hyvän hotellikuusen etsinnässä:
  1. Aloita etsintä avarasta metsäpaikasta, jossa kuusella on tilaa kasvattaa alaoksansa maahan saakka. Ei kannata etsiä hotellikuusta tiheästä kuusikosta, kuten me teimme, siellä isojen kuusten alaoksat alkavat kymmenen metrin korkeudesta.
  2. Sopiva kuusi kasvaa tasaisella maalla, ei rinteessä, eikä kivien lomassa. Viiden tähden hotellissa ei nukuta omituisessa asennossa.
  3. Kuusen helmoissa on oleskelutilaa, eikä tarvitse ryömiä.
  4. Katto on tärkeä olla tiheän oksainen. Harvaoksainen katto vuotaa, ja kenties yön aikana peityt lumisateeseen (kuten meille saattoi käydä)
  5. Sisusta hotellihuone mukavaksi: kylmän maan voi eristää havuilla, ja/tai useammalla makuualustalla. Makuupussin mukavuuslämpötilan (comfort temperature) tulee olla niin alhainen kuin pakkasta on luvattu. Vaihtoehtoisesti voit laittaa kaksi makuupussia sisäkkäin.
  6. Oleellisia varusteita ovat myös otsalamppu varapattereineen, lämmin juoma, herkkueväät, sekä lämpimät taukovaatteet tähdistä nauttimiseen. Sekä kamera jalustoineen, jos haluat instagramiin hienoja kuvia!
tunnelmallinen hotellihuone puiden alla
tunnelmallinen hotellihuone puiden alla Kuva: Yle Luonto Yle,metsä

Kuuntele tästä koko tarina!

toukka makuupussissa
Nuku hyvin! toukka makuupussissa Kuva: Yle Luonto Yle,luonto-ohjelmat,metsä