Hyppää pääsisältöön

Kyykkää tv:n äärellä, venyttele jo sängyssä ja punnerra vessareissulla - arkeen upotetut treenit sopivat ruuhkavuosiaan elävälle

Nainen katsoo peilin kautta kameraan
Nainen katsoo peilin kautta kameraan Kuva: Johanna Kannasmaa / Yle Kuvapalvelu Yle Puhe,Tiina Lundbergin huoltamo

Kiireinen arki ja treeni-into on yhdistettävissä. Treenaa aina kun voit pienissä pätkissä - kotona tai kesämökin laiturilla - työmatkalla hotellihuoneessa tai lasten ollessa päiväunilla.

- Yritä löytää arjesta pieniä hetkiä jolloin voi treenata, näin vinkkaa personal trainer Anna Saivosalmi.

Jos on elämässä paljon kaikkea, pitää muistaa myös olla armollinen itselleen. Liikunnasta ei kannata ottaa stressiä ja pakkoa, jos esimerkiksi työssä on kiirettä.

Ruuhkavuosiaan elävän pitää olla myös sopivasti itsekäs eikä jättää omaa hyvinvointia kiireen ja muiden tarpeiden jalkoihin:

- Me tarvitsemme tervettä itsekkyyttä - usein treenin jälkeen kuitenkin kotiin palaa iloisempi ja energisempi äiti. Aina jostain löytyy aikaa omalle hyvinvoinnille - ja kotonakin voi hyvin treenata.

Kotitreeni onnistuu vaikka villasukissa

Kotitreeni säästää aikaa, se on edullista ja se sopii monenlaisiin elämäntilanteisiin, mutta se vaatii myös hieman kurinalaisuutta ettei löydä itseään jääkaapilta kesken harjoituksen:

- Kannattaa olla tarkka suunnitelma ja ohjelma, jota seuraa ja jonka mukaan treenaa ja sitten tulee viimeisetkin toistot tehtyä. Lisäksi kannattaa keskittyä siihen että liikkeet tulee tehtyä oikein, muistuttaa Anna Saivosalmi.

Kuori välipalaporkkanat syväkyykyssä
― Hyvinvointivalmentaja E. Helena Reen
Nainen lankuttaa eli treenaa vatsalihalsia villasukissa
Nainen lankuttaa eli treenaa vatsalihalsia villasukissa Treeniohjelma,voimistelu,Vatsalihasliike

Tunnustele mitä kroppa kaipaa

Venyttely kannattaa jotta kroppa säilyisi toimintakykyisenä ja arkielämän askareet sujuisivat kevyesti. Jos ylähyllylle kurottaminen on vaikeaa tai taakse katsominen raskasta niin jotain kannattaa tehdä.

- Elämä jäykkänä pökkelönä on mahdollista, mutta ei kovin mukavaa, toteaa pitkän uran hyvinvoinnin parissa tehnyt valmentaja Helena Reen.

Venyttelyä kannattaa tuoda arjen keskelle - aamulla venyttää ja kiertää rankaa jo ennen sängystä nousemista, syväkyykätä voi vaikka tv-katsellessa, hartioita pyöritellä tietokoneen äärellä.

Venyttely on kuitenkin treenin osa tai asia, joka jää hyvin helposti tekemättä. Mutta siitä kannattaa tehdä tapa - asia, jota kroppa kaipaa:

- Kun opetat kropan terveille elämäntavoille, niin se alkaa intuitiivisesti haluamaan asioita, jotka tekee sille hyvää - ihmisen keho on tosi viisas, mutta sitä pitää opettaa.

Tiina Lundbergin huoltamo

Liiku, syö hyvin, nuku hyvin ja elä omien arvojen mukaista elämää. Pidä huolta ihmissuhteista ja muista että useimpien onnellisten parisuhteiden taustalla on toimivaa seksiä. Tällä reseptillä meille luvataan pitkää, onnellista ja hyvinvoivaa elämää. Joogaa, akrobatiaa, salitreeniä, mindfullnessia, raakaruokaa tai vähähiílarista ruokavaliota sekä metsän ja musiikin positiivisia vaikutuksia.

Tiesitkö että aivot ja suolisto toimivat yhdessä? Tai sen että pitkän matkan juoksu kehittää aivoja? Ja metsässä samoilu vähentää stressitasoja - sama efekti voi olla myös käsitöillä.

Tiina Lundberg esittelee ja tutkii tarinoita, näkökulmia ja vaihtoehtoja hyvinvointiin joka toinen torstai klo 15.02 Yle Puheessa.

Tiina Lundbergin huoltamo Yle Areenassa

 • “On erikoista, ettei rikas Suomi pysty turvaamaan kaikille riittävää toimeentuloa”

  Taloudelliset ja sosiaaliset oikeudet ovat ihmisoikeuksia.

  Ihmisoikeusliiton pääsihteerin Kaari Mattilan mukaan meillä ei ymmärretä, että toimeentulo tai terveyspalvelut ovat ihmisoikeuksia. Jos suomalaista pyytäisi luettelemaan keskeisiä ihmisoikeuksia, moni mainitsisi luultavasti äänioikeuden, sananvapauden ja syrjinnän kiellon – eli tutut kansalaisoikeudet ja poliittiset oikeudet. – Niiden lisäksi pitäisi ymmärtää, että myös taloudelliset ja

 • Filosofi Elisa Aaltola: “Ihmisen kannattaa luopua eläintuotannosta oman etunsa takia”

  Aaltolan mukaan eläintuotanto voi synnyttää pandemioita.

  Filosofi Elisa Aaltolan mielestä pandemian myötä olisi syytä puhua siitä, kuinka pitkälle ihminen voi riistää eläinlajeja ja luontoa. Hänen mukaansa oma elämämme voi keventyä, jos kohtelemme eläimiä myötätuntoisesti. Koronapandemian myötä on keskusteltu, millaisia seurauksia on sillä, että ihminen vie koko ajan enemmän elintilaa eläimiltä.

 • Puheen Aamu päihittää marraskuun ystävillä ja tiistainisuilla

  Puheen Aamu on marraskuussa yllätyksiä täynnä!

  Puheen Aamu on marraskuussakin yllätyksiä ja kivoja juttuja täynnä! Marraskuun ensimmäisellä viikolla Anna Cadia, Alina Kulo ja Juhani Kenttämaa kutsuivat kylään ystäviä, henkilöitä, jotka kuuntelevat Puheen Aamua, mutta jotka ovat monelle tuttuja muutenkin: kirjailijoita, muusikoita, luennoitsijoita, juontajia. Marraskuussa nautitaan myös nisuja ja kuunnellaan toivebiisejä.