Hyppää pääsisältöön

Näin rakennat yksinkertaisen köynnöstuen raudoitusraudasta

Strömsön ranskalainen puutarha
Ruusupapu kiipesi nopeasti pitkin tukia keittiöpuutarhan kulmissa. Strömsön ranskalainen puutarha Kuva: Yle/Strömsö pavut,köynnöskasvit,puutarhaviljely

Klassisen ranskalaisen keittiöpuutarhan juuret juontavat kauas. Ludvig XIV, Aurinkokuningas, teetti upean puutarhan Versailles’in linnan yhteyteen. Strömsön keittiöpuutarha ei ole suuri, mutta vähän kuninkaallista loistoa ajattelimme sille silti antaa.

Kuninkaallista loistoa vaatii runsautta, kuvioita ja korkeutta. Korkeutta saadaan köynnöstuilla kulmissa. Ne sopivat erinomaisesti kehystämään keittiöpuutarhaa viherkaaliaidan kanssa.

Tee näin:

 • Materiaali: 12 raudoitusrautaa, rautalankaa ja narua.
 • Aloita kolmen raudoitusraudan nipusta. Kieputa ne toisesta päästä yhteen rautalangalla. Kieputa useampi kierros kuin rakennetta varten on tarvetta, rautalangasta tulee hieno kontrasti ruosteiselle raudoitusraudalle.
 • Sijoita köynnöstuet istutuksen kulmiin. Vedä raudoitusrautojen alapäitä ulospäin niin, että ne muodostavat kolmion ja paina päät maahan.
 • Kiinnitä naru köynnöstuen yläosaan ja kieputa sitä rakennelman ympäri. Kieputa tasaisin välein narua myös yksittäisten rautojen ympäri, etteivät naru putoa alas.
 • Kanelilla maustettu karviaismarmeladi

  Raikas marmeladi juustotarjottimelle.

  Karviaiset ovat raikkaita ja hyviä syötäviä sellaisenaan, mutta jos haluaa säilöä niitä, karviaismarmeladi on valtavan hyvää varsinkin, jos sen keittää kanelitangon kanssa.

 • Mohawk-intiaanien mansikkamehu

  Tuoremehu mansikoista.

  Kanadan mohawk-intiaanit pitävät mansikoita myyttisinä ja melkein pyhinä. Elin heidän kanssaan kuuman kesän ja join litroittain tätä satumaista mehua.

 • Marjasmoothie tuoreista marjoista

  Raikas välipala marjoista.

  Pakastemarjoissa ei ole mitään vikaa, mutta tuoreista marjoista tehdystä smoothiesta tulee sekä ruokaisampi että parempi. Tällaisen smoothien juon välipalaksi, ennen treeniä tai sen jälkeen tai otan autoon mukaan evääksi.

 • Jääkylmä aarrearkku arvokkaimmille hyötykasveillemme

  Tilaa 30 000 kansallisesti arvokkaalle kasvigeenille.

  Jos tapahtuisi ekokatastrofi ja marja- ja puutarhakasvimme katoaisivat, uusista puhtaista versoista olisi kova kysyntä, jotta voisimme alkaa viljellä kasveja uudelleen. Onneksi sellainen aarrearkku perinteisistä suomalaisista marjoista on olemassa Laukaassa, Jyväskylän pohjoispuolella

Strömsö

 • Munien värjääminen luonnonväreillä

  Keittiöstäsi löytyvillä aineksilla värjäät turvallisesti.

  Kauniit ja turvalliset värisävyt syntyvät helposti keittiöstä löytyvistä aineksista. Jos värjätyt pääsiäismunat aikoo syödä, on hyvä, että niissä ei ole turhia kemikaaleja. Hanki siis luonnonmukaisia raaka-aineita ja kokeile tänä pääsiäisenä uusia munanvärjäystapoja!

 • Kevätasetelma ikkunalle sipuli- ja ruukkukasveista

  Värejä ja tuoksuja kesän kaipuuta helpottamaan.

  Strömsössä kootaan ekologinen kevätasetelma sipuli- ja ruukkukasveista turveruukkuihin ikkunalaudalle. Kokoa mieleisesi asetelma vaikkapa pöydänkulmalle tai parvekkeelle.

 • Marjat ovat Pohjolan superhedelmiä

  Vitamiinit marjoista.

  Täällä pohjoisessa on paljonkin ravinnepitoisia hedelmiä – ne ovat vain hyvin pieniä ja niitä kutsutaan marjoiksi. Pohjoiset marjamme kestävät hyvin vertailun eksoottisiin hedelmiin ja niissä on usein enemmän C-vitamiinia ja antioksidantteja kuin hedelmälautastemme pitkämatkaisissa vieraissa.

 • Rakkaat pavut

  Pavuista soveltuu moneen

  Pavut, linssit ja herneet ovat perusruoka-aineita kaikkialla maailmassa. Ne ovat monikäyttöisiä elintarvikkeita, jotka sopivat niin kasvimaitoon ja vegaaniruokiin kuin ruokaisiin kasvispihveihin ja täyteläisiin patoihinkin. Rakastan niitä. Ihan jokaista.

 • Ekologinen tuholaistorjunta

  Myrkky ei toimi yhtä hyvin kuin suojaverkko.

  Kaikenlaiset ötökät rakastavat kaalia kaikkina kesäkuukausina. Heti kevätkylvöjen jälkeen tulevat kirpat ja luteet. Sitten tulevat kaalikärpästen ja isokaalikärpästen eri sukupolvet ja lentelevät elokuuhun asti.

 • Avaimenreikäpuutarha – nerokas ajatus

  Lämpöpenkki ja komposti toimivassa paketissa

  Lämpöpenkki on erinomainen keino aikaistaa viljelykautta kylmässä pohjoisessa ilmastossamme. Jos rakennat sen niin kutsutuksi avaimenreiäksi, saat keskelle käytännöllisen kompostin, joka tuottaa viljelypenkkiin ravinteita koko kauden ajan.

 • Routa – ilmaista työvoimaa

  Paksu lumikerros suojaa kasveja paleltumiselta talvella.

  Pohjoisesta ilmastostamme on hyötyä, ja on olemassa kikkoja, joilla kasvit saa kasvamaan, vaikka on kylmä. Paksu lumipeite suojaa kasveja paleltumiselta talvella.

 • Tilaa muistiinpanoille kesän kukoistuksesta

  Tee oma kasviprässi kauneimmille puutarhamuistoillesi.

  Jokainen on kai prässännyt jonkin kukan suosikkikirjansa väliin. Jos haluaa ottaa talteen useampia kasveja ja lisäksi tehdä sen tyylikkäästi, on aika tehdä oma kasviprässi!

 • Strömsö-lapaset

  Strömsön pitsihuvilan inspiroima kudontaohje.

  Lee sai inspiraation Strömsön huvilan verannan kaidelaudoista ja suunnitteli niiden pohjalta oman lapasmallin. Noudata seuraavaa ohjetta ja neulo itsellesi omat Strömsö-lapaset!

 • Kahdesta kuusikulmiosta virkattu takki

  Helppo ja nopea malli, jonka kokoa muutat helposti.

  Tämä takki on sekä helppo että nopea virkata. Siitä voi tehdä minkä kokoisen tahansa niin, että se sopii nukelle, vauvalle, teini-ikäiselle tai aikuiselle, jos siitä tekee oikein ison.

 • Neulottu lehtikuvioinen myssy

  Opi hyödyntämään eri tyyppisiä silmukoita.

  Neulo myssy, jossa lehtikuvio kasvaa joustimesta ja päättyy myssyn keskiötä koristaviin terälehtiin. Opi hyödyntämään eri tyyppisiä silmukoita ja muodostamaan sileäneuleista kuviota nurin neulotulle pohjalle.

 • Vinoneliöistä virkattu bolero

  Nyt tehdään vinoneliöstä uusi isoäidinneliö!

  Lee Esselström on suunnitellut yleisön pyynnöstä aivan uuden Strömsö-vaatteen, vinoneliöistä virkatun boleron. Se on malli, joka onnistuu helposti myös aloittelevalta virkkaajalta.

 • Strömsö-kokki Paul Svensson lopettaa 11 vuoden jälkeen

  Paul paljastaa, mikä ei mennyt niin kuin Strömsössä.

  Yhdentoista vuoden jälkeen Strömsön keittiössä Paul hakee uusia haasteita. Nyt hän kertoo rakkaista muistoistaan ajastaan Suomessa. Hän paljastaa myös, mikä ei mennyt niin kuin Strömsössä.