Hyppää pääsisältöön

Näin rakennat yksinkertaisen köynnöstuen raudoitusraudasta

Strömsön ranskalainen puutarha
Ruusupapu kiipesi nopeasti pitkin tukia keittiöpuutarhan kulmissa. Strömsön ranskalainen puutarha Kuva: Yle/Strömsö pavut,köynnöskasvit,puutarhaviljely

Klassisen ranskalaisen keittiöpuutarhan juuret juontavat kauas. Ludvig XIV, Aurinkokuningas, teetti upean puutarhan Versailles’in linnan yhteyteen. Strömsön keittiöpuutarha ei ole suuri, mutta vähän kuninkaallista loistoa ajattelimme sille silti antaa.

Kuninkaallista loistoa vaatii runsautta, kuvioita ja korkeutta. Korkeutta saadaan köynnöstuilla kulmissa. Ne sopivat erinomaisesti kehystämään keittiöpuutarhaa viherkaaliaidan kanssa.

Tee näin:

  • Materiaali: 12 raudoitusrautaa, rautalankaa ja narua.
  • Aloita kolmen raudoitusraudan nipusta. Kieputa ne toisesta päästä yhteen rautalangalla. Kieputa useampi kierros kuin rakennetta varten on tarvetta, rautalangasta tulee hieno kontrasti ruosteiselle raudoitusraudalle.
  • Sijoita köynnöstuet istutuksen kulmiin. Vedä raudoitusrautojen alapäitä ulospäin niin, että ne muodostavat kolmion ja paina päät maahan.
  • Kiinnitä naru köynnöstuen yläosaan ja kieputa sitä rakennelman ympäri. Kieputa tasaisin välein narua myös yksittäisten rautojen ympäri, etteivät naru putoa alas.