Hyppää pääsisältöön

Oscar-palkinnot jaetaan sunnuntaiyönä – Vuoden parhaasta elokuvasta käydään tiukka taisto

Vuosi sitten Oscar-gaalassa puhutti presidentti Trump, mutta nouseeko tänä vuonna #metoo-kampanjan myötä sukupuolten tasa-arvo keskiöön?

Oscar-patsas. // Kuva: EPA/PAUL BUCK

Oscar-gaala järjestetään tänä vuonna jo 90. kerran. Gaala on viimeisten vuosien aikana ollut kovan kritiikin kohteena muun muassa siitä, miten palkintokategorioita ovat hallinneet pääasiassa valkoiset miehet.

Viime vuoden aikana elokuvamaailmassa on kuohunut, kun laajasti levinnyt #metoo-kampanja nosti esille alan seksuaalisen ahdistelun. Viime vuonna gaalassa kritisoitiin Yhdysvaltojen uutta presidenttiä Donald Trumpia kovaan ääneen. Nähdäänkö tänä vuonna vastaavia kannanottoja esimerkiksi sukupuolten tasa-arvoisuuden puolesta?

Ehdokkaita silmäillessä vaikuttaa siltä, että gaala on vähitellen ottamassa kritiikin vastaan. Esimerkiksi afroamerikkalainen Jordan Peele on ehdokkaana kolmessa eri kategoriassa elokuvalla Get Out. Rachel Morrison on ensimmäinen nainen oscarien historiassa, joka on ehdolla parhaasta kuvauksesta Mudbound-elokuvalla. Parhaan ohjaajan kategoriassa on ehdolla Greta Gerwing elokuvalla Lady Bird.

Gaalan ehdokaskuningas on Guillermo Del Toron ohjaama Shape of Water, joka on ehdolla peräti 13. kategoriassa.

Frances McDormand elokuvassa Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. // Kuva: Fox Searchlight Pictures / Merrick Morton

Suurin mielenkiinto kiinnittyy luonnollisesti pääpalkinnon, eli vuoden elokuvan oscarin voittajaan. Tänä vuonna ehdokasluettelo on poikkeuksellisen tasaväkinen. Dunkirk, Get Out, Lady Bird, The Shape of Water ja Three Billboards Outside Ebbing, Missouri ovat kaikki pystin arvoisia elokuvia.

Guillermo Del Toron ohjaama Shape of Water on todennäköisin voittaja parhaasta ohjaustyöstä, mutta myös vahvoilla vuoden elokuvaksi. Mykän naisen ja Amazonin vedestä löytyneen hirviötä muistuttavan olennon rakkaustarina on kerännyt laajalti kiitosta.

Kuitenkin Britannian Bafta-gaalassa ja Golden Globessa potin korjasi Martin McDonaghin ohjaama draamakomedia Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, joka on myös vedonlyöjien tilastojen kärjessä. Frances McDormand palkitaan todennäköisesti parhaana naisnäyttelijänä esittäessään syrjäkylän poliisin toimintaan turhautunutta äitiä, jonka tytär on murhattu.

Mielenkiinto kohdistuu kuitenkin myös Get Out -elokuvaan, joka on ollut erityisesti kriitikoiden suosiossa. Elokuvan on ohjannut ja käsikirjoittanut koomikkona tunnettu Jordan Peele. Kauhuelokuvat eivät perinteisesti ole menestyneet tässä kategoriassa, mutta sen kekseliäs tapa käsitellä rasismia kauhuelokuvan muodossa voi sisältää yllätysmomentin gaalassa.

Michael Shannon ja Sally Hawkins elokuvassa Shape of Water. // Kuva: Fox Searchlight Pictures / Kerry Hayes

Gaalan juontaa edellisvuoden tapaan Jimmy Kimmel, ja se järjestetään sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Suomen aikaa kello 1.30 alkaen. Gaala lähetetään suorana Yle Teemalta ja uusinta esitetään maanantai-iltana. Lähetyksiä voi seurata suorana myös Areenassa, jossa ne ovat katseltavissa seitsemän päivää gaalan jälkeen.

Gaalatunnelmaan voi virittäytyä jo etukäteen torstai-illasta lähtien, kun Yle Teema esittää Oscar-gaalassa menestyneitä elokuvia aina West side story -musikaalista Amy Winehouse -dokumenttielokuvaan.