Hyppää pääsisältöön

Ronja Salmen uutuusohjelmassa pohditaan aiheita pillusta maailmanloppuun – sarja alkaa Kakkosella 26.3.

Toimittaja Ronja Salmi katsoo kameraan puhelin kädessään
Toimittaja Ronja Salmi katsoo kameraan puhelin kädessään Kuva: Hanna-Maria Grönlund Ronja Salmi

Salmi kuvaa Mitä mietit, Ronja Salmi? -ohjelmaa journalistiseksi tutkimusmatkaksi, jonka aiheet kumpuavat nuoren, perheettömän naisen elämänpiiristä, mutta koskettavat kaikkia.

Kannattaako hankkia lapsia, jos maailma tuhoutuu ilmastonmuutoksen seurauksena? Miten someaddiktiosta pääsee eroon? Mitä tapahtuu, jos Suomessa syttyy sota? Miten elää riittämättömyyden tunteen kanssa? Voiko kaverista erota? Ja miksi pillusta puhuminen on tärkeää ja silti niin vaikeaa? Muun muassa näitä asioita kirjailija, toimittaja, yrittäjä ja vastikään Helsingin kirjamessujen ohjelmajohtajaksi valittu Ronja Salmi, 25, pohtii uudessa Mitä mietit, Ronja Salmi? -ohjelmassaan. Ohjelma alkaa Kakkosella 26. maaliskuuta klo 21.30.

Salmen vieraina tavataan iso joukko asiantuntijoita (muun muassa psykoterapeutti Maaret Kallio, valokuvaaja Viivi Huuska, pornodokumenttisarjaa juontava Ina Mikkola, tubetähti Mansikkka, kirjailija ja poliitikko Rosa Meriläinen ja poliitikko Jani Toivola) ja tavallisia ihmisiä, joiden kanssa Salmi keskustelee ja kysyy, mutta ei etsi lopullisia vastauksia. Haastateltavina kuullaan niin Paula Risikkoa, 7-vuotiaita lapsia kuin 80-vuotiaita naisia.

– Itselleni iso oivallus elämässä on ollut, että kysymystä seuraa harvoin vastaus. Myös jokainen ohjelman jakso päättyy joukkoon uusia kysymyksiä, joiden käsittelyä jatketaan somessa ja podcastissa, Salmi kertoo.

Salmi ei pyri ohjelmassaan etsimään absoluuttista totuutta, vaan pikemminkin ymmärtämään asioiden monisyisyyttä. Vaikka 7-vuotiaan tietotaso Suomen turvallisuustilanteesta ei ole sama kuin esimerkiksi ohjelmassa haastateltavalla entisellä sisäministeri Paula Risikolla, se ei tarkoita, etteikö 7-vuotiaalla – tai kellä tahansa muulla – voisi olla asiasta mielipidettä, Salmi huomauttaa.

– Minua on häirinnyt se, että nuoria naisia siirretään sivuun keskustelusta tai ajatellaan, että heillä ei voisi olla mielipidettä jostakin asiasta.

Salmea motivoi loputon uteliaisuus sekä nuoren, perheettömän naisen elämänpiiristä kumpuavat aihepiirit. Keskustelunaiheet koskettavat kuitenkin kaikkia. Salmen haastateltavina nähdään erilaisia ja eri-ikäisiä ihmisiä keskustelemassa muun muassa maailmanlopusta, pitkän parisuhteen saloista, addiktioista ja haluista.

– Olen ohjelman aikana oppinut valtavasti ja joutunut kohtaamaan myös omia ennakkoluulojani. Joskus uutta tietoa voi saada yllättävältäkin suunnalta, Salmi sanoo.

Mitä mietit, Ronja Salmi? alkaa YLE TV2:ssa 26.3. klo 21.30.
Podcast tiistaisin 27.3. alkaen Yle Areenassa klo 21.30

Yle TV2