Hyppää pääsisältöön

Tee graafinen luonnos puutarhastasi – muistin tueksi ja estetiikan vuoksi

Luonnos Strömsön potager-puutarhasta.
Luonnos Strömsön potager-puutarhasta. Kuva: Yle/Camilla Forsén-Ström Luonnos,suunnittelu,asemakaavoitus,Strömsö (tv-ohjelma)

Kumarru alemmas, mene oikein lähelle ja valokuvaa kasvimaasi – kohtaat kuvioiden, värisävyjen ja muotojen maailman.

Jos olet lisäksi istuttanut ranskalaismallisen potager-puutarhan, saat kaupan päälle hyvännäköisen graafisen kuvan.

Strömsön klassisessa ranskalaisessa keittiöpuutarhassa istutetaan ja korjataan kasviksia ja juureksia mallin mukaisesti.

potager odling
Owe Salmelan suunnittelema keittiöpuutarha. potager odling Kuva: Yle/Camilla Forsén-Ström

On fiksua tehdä luonnoksia siitä, miltä istutukset näyttävät muistin tueksi ja jotta muistat istutukset vuodesta toiseen.

Ota myös hyvin tiukkoja lähikuvia kasvien lehdistä, niin että lehtien rakenne näkyy kuvissa. Tulosta ne ja tartu sitten saksiin!

Tarvikkeet:

 • kamera
 • akvarellipaperia
 • sakset
 • skalpelli
 • liimapuikko
 • lyijykynä

Owen liitutaululle tekemän luonnoksen ja keittiöpuutarhan lopullisen ulkoasun pohjalta luonnostelin muodot akvarellipaperille – ympäröivän viherkaaliaidan, vinokaistaleet persiljaa ja keskiympyrän mustakaalit.

Lajittele tulostetut valokuvat niin, että oikea laji tulee oikeaan kohtaan. Leikkaa sitten kuviosi: kolmiot, suorakulmiot ja ympyrät.

En bild av morotsblast ritas ur i ett triangelmönster
En bild av morotsblast ritas ur i ett triangelmönster Kuva: Yle

Mittaa ja sovita niin, että muodot istuvat yhteen. Kun kaikki sopii paikoilleen, voit alkaa liimata kuvia yksi kerrallaan.

Lopputuloksena on kuva, joka sopii kenen tahansa seinälle: riisuttu graafinen kuva vihreän sävyissä!

 • Kanelilla maustettu karviaismarmeladi

  Raikas marmeladi juustotarjottimelle.

  Karviaiset ovat raikkaita ja hyviä syötäviä sellaisenaan, mutta jos haluaa säilöä niitä, karviaismarmeladi on valtavan hyvää varsinkin, jos sen keittää kanelitangon kanssa.

 • Mohawk-intiaanien mansikkamehu

  Tuoremehu mansikoista.

  Kanadan mohawk-intiaanit pitävät mansikoita myyttisinä ja melkein pyhinä. Elin heidän kanssaan kuuman kesän ja join litroittain tätä satumaista mehua.

 • Marjasmoothie tuoreista marjoista

  Raikas välipala marjoista.

  Pakastemarjoissa ei ole mitään vikaa, mutta tuoreista marjoista tehdystä smoothiesta tulee sekä ruokaisampi että parempi. Tällaisen smoothien juon välipalaksi, ennen treeniä tai sen jälkeen tai otan autoon mukaan evääksi.

 • Jääkylmä aarrearkku arvokkaimmille hyötykasveillemme

  Tilaa 30 000 kansallisesti arvokkaalle kasvigeenille.

  Jos tapahtuisi ekokatastrofi ja marja- ja puutarhakasvimme katoaisivat, uusista puhtaista versoista olisi kova kysyntä, jotta voisimme alkaa viljellä kasveja uudelleen. Onneksi sellainen aarrearkku perinteisistä suomalaisista marjoista on olemassa Laukaassa, Jyväskylän pohjoispuolella

Strömsö

 • Marjat ovat Pohjolan superhedelmiä

  Vitamiinit marjoista.

  Täällä pohjoisessa on paljonkin ravinnepitoisia hedelmiä – ne ovat vain hyvin pieniä ja niitä kutsutaan marjoiksi. Pohjoiset marjamme kestävät hyvin vertailun eksoottisiin hedelmiin ja niissä on usein enemmän C-vitamiinia ja antioksidantteja kuin hedelmälautastemme pitkämatkaisissa vieraissa.

 • Munien värjääminen luonnonväreillä

  Keittiöstäsi löytyvillä aineksilla värjäät turvallisesti.

  Kauniit ja turvalliset värisävyt syntyvät helposti keittiöstä löytyvistä aineksista. Jos värjätyt pääsiäismunat aikoo syödä, on hyvä, että niissä ei ole turhia kemikaaleja. Hanki siis luonnonmukaisia raaka-aineita ja kokeile tänä pääsiäisenä uusia munanvärjäystapoja!

 • Kevätasetelma ikkunalle sipuli- ja ruukkukasveista

  Värejä ja tuoksuja kesän kaipuuta helpottamaan.

  Strömsössä kootaan ekologinen kevätasetelma sipuli- ja ruukkukasveista turveruukkuihin ikkunalaudalle. Kokoa mieleisesi asetelma vaikkapa pöydänkulmalle tai parvekkeelle.

 • Rakkaat pavut

  Pavuista soveltuu moneen

  Pavut, linssit ja herneet ovat perusruoka-aineita kaikkialla maailmassa. Ne ovat monikäyttöisiä elintarvikkeita, jotka sopivat niin kasvimaitoon ja vegaaniruokiin kuin ruokaisiin kasvispihveihin ja täyteläisiin patoihinkin. Rakastan niitä. Ihan jokaista.

 • Ekologinen tuholaistorjunta

  Myrkky ei toimi yhtä hyvin kuin suojaverkko.

  Kaikenlaiset ötökät rakastavat kaalia kaikkina kesäkuukausina. Heti kevätkylvöjen jälkeen tulevat kirpat ja luteet. Sitten tulevat kaalikärpästen ja isokaalikärpästen eri sukupolvet ja lentelevät elokuuhun asti.

 • Avaimenreikäpuutarha – nerokas ajatus

  Lämpöpenkki ja komposti toimivassa paketissa

  Lämpöpenkki on erinomainen keino aikaistaa viljelykautta kylmässä pohjoisessa ilmastossamme. Jos rakennat sen niin kutsutuksi avaimenreiäksi, saat keskelle käytännöllisen kompostin, joka tuottaa viljelypenkkiin ravinteita koko kauden ajan.

 • Routa – ilmaista työvoimaa

  Paksu lumikerros suojaa kasveja paleltumiselta talvella.

  Pohjoisesta ilmastostamme on hyötyä, ja on olemassa kikkoja, joilla kasvit saa kasvamaan, vaikka on kylmä. Paksu lumipeite suojaa kasveja paleltumiselta talvella.

 • Tilaa muistiinpanoille kesän kukoistuksesta

  Tee oma kasviprässi kauneimmille puutarhamuistoillesi.

  Jokainen on kai prässännyt jonkin kukan suosikkikirjansa väliin. Jos haluaa ottaa talteen useampia kasveja ja lisäksi tehdä sen tyylikkäästi, on aika tehdä oma kasviprässi!

 • Strömsö-lapaset

  Strömsön pitsihuvilan inspiroima kudontaohje.

  Lee sai inspiraation Strömsön huvilan verannan kaidelaudoista ja suunnitteli niiden pohjalta oman lapasmallin. Noudata seuraavaa ohjetta ja neulo itsellesi omat Strömsö-lapaset!

 • Kahdesta kuusikulmiosta virkattu takki

  Helppo ja nopea malli, jonka kokoa muutat helposti.

  Tämä takki on sekä helppo että nopea virkata. Siitä voi tehdä minkä kokoisen tahansa niin, että se sopii nukelle, vauvalle, teini-ikäiselle tai aikuiselle, jos siitä tekee oikein ison.

 • Neulottu lehtikuvioinen myssy

  Opi hyödyntämään eri tyyppisiä silmukoita.

  Neulo myssy, jossa lehtikuvio kasvaa joustimesta ja päättyy myssyn keskiötä koristaviin terälehtiin. Opi hyödyntämään eri tyyppisiä silmukoita ja muodostamaan sileäneuleista kuviota nurin neulotulle pohjalle.

 • Vinoneliöistä virkattu bolero

  Nyt tehdään vinoneliöstä uusi isoäidinneliö!

  Lee Esselström on suunnitellut yleisön pyynnöstä aivan uuden Strömsö-vaatteen, vinoneliöistä virkatun boleron. Se on malli, joka onnistuu helposti myös aloittelevalta virkkaajalta.

 • Strömsö-kokki Paul Svensson lopettaa 11 vuoden jälkeen

  Paul paljastaa, mikä ei mennyt niin kuin Strömsössä.

  Yhdentoista vuoden jälkeen Strömsön keittiössä Paul hakee uusia haasteita. Nyt hän kertoo rakkaista muistoistaan ajastaan Suomessa. Hän paljastaa myös, mikä ei mennyt niin kuin Strömsössä.