Hyppää pääsisältöön

Tee graafinen luonnos puutarhastasi – muistin tueksi ja estetiikan vuoksi

Luonnos Strömsön potager-puutarhasta.
Luonnos Strömsön potager-puutarhasta. Kuva: Yle/Camilla Forsén-Ström Luonnos,suunnittelu,asemakaavoitus,Strömsö (tv-ohjelma)

Kumarru alemmas, mene oikein lähelle ja valokuvaa kasvimaasi – kohtaat kuvioiden, värisävyjen ja muotojen maailman.

Jos olet lisäksi istuttanut ranskalaismallisen potager-puutarhan, saat kaupan päälle hyvännäköisen graafisen kuvan.

Strömsön klassisessa ranskalaisessa keittiöpuutarhassa istutetaan ja korjataan kasviksia ja juureksia mallin mukaisesti.

potager odling
Owe Salmelan suunnittelema keittiöpuutarha. potager odling Kuva: Yle/Camilla Forsén-Ström

On fiksua tehdä luonnoksia siitä, miltä istutukset näyttävät muistin tueksi ja jotta muistat istutukset vuodesta toiseen.

Ota myös hyvin tiukkoja lähikuvia kasvien lehdistä, niin että lehtien rakenne näkyy kuvissa. Tulosta ne ja tartu sitten saksiin!

Tarvikkeet:

 • kamera
 • akvarellipaperia
 • sakset
 • skalpelli
 • liimapuikko
 • lyijykynä

Owen liitutaululle tekemän luonnoksen ja keittiöpuutarhan lopullisen ulkoasun pohjalta luonnostelin muodot akvarellipaperille – ympäröivän viherkaaliaidan, vinokaistaleet persiljaa ja keskiympyrän mustakaalit.

Lajittele tulostetut valokuvat niin, että oikea laji tulee oikeaan kohtaan. Leikkaa sitten kuviosi: kolmiot, suorakulmiot ja ympyrät.

En bild av morotsblast ritas ur i ett triangelmönster
En bild av morotsblast ritas ur i ett triangelmönster Kuva: Yle

Mittaa ja sovita niin, että muodot istuvat yhteen. Kun kaikki sopii paikoilleen, voit alkaa liimata kuvia yksi kerrallaan.

Lopputuloksena on kuva, joka sopii kenen tahansa seinälle: riisuttu graafinen kuva vihreän sävyissä!

Strömsö

Ruudussa

Strömsö Instagramissa

 • Vegevalinta – viikkomenu 1

  Parhaat arjen kasviruokaohjeenne.

  On aika esitellä Vegevalintakampanjan ensimmäinen viikkomenu. Kampanjassa olette jakaneet parhaat arjen kasviruokaohjeenne. Kiitos Päivi Lähtevänojalle, Judith Almille, Frida Allbergille sekä Katriina Lahtoselle, jotka ovat tämän viikon Vegevalintakokit.

 • Paahdettu myskikurpitsakeitto kera täyteläisen kookosmaidon

  Sopii myös hiilihydraattitietoiseen ruokavalioon.

  Paahdettu myskikurpitsakeitto kera täyteläisen kookosmaidon Tämä keitto on samettisen sileä. Sen maku on herkullinen ja chili antaa ihanasti lämpöä. Keitto on myös upean värinen. Lisäksi se on vähäkalorinen ja sopii hiilihydraattitietoiseen ruokavalioon. Päivi Lähtevänoja Ainekset 1 myskikurpitsa kuorittuna ja paloiteltuna noin tulitikkurasian kokoisiksi paloiksi.

 • Kermainen lehtikaali-perunaviipalegratiini

  Hyvää arkiruokaa pienellä työpanoksella.

  Kermainen lehtikaali-perunaviipalegratiini Tämä ruoka syntyi alun perin jääkaapintyhjennyksen tuloksena, mutta siitä on kehkeytynyt maukas ja tosi helppotekoinen arkiruokasuosikki. Lempeää, pehmeää ja täyttävää talviruokaa, joka pienten esivalmistelujen jälkeen kypsyy itsekseen uunissa. Judith Alm Ainekset 8 keskikokoista kiinteää luomuperunaa 1 pkt savustettua tofua.

 • Intialaisen keittiön klassikko uudessa muodossa – täältä tulee Butter Halloumi

  Helppo valmistaa niin isolle kuin pienelle porukalle.

  Intialaisen keittiön klassikko uudessa muodossa – täältä tulee Butter Halloumi Lapset, ystävät ja vanhemmat rakastavat. Minä rakastan. Helppo valmistaa niin isolle kuin pienemmällekin poppoolle. Zeinan resepti (Zeinas Kitchen) on helppo kaikkien valmistaa ja lopputulos on aina yhtä maukas ja tasainen.