Hyppää pääsisältöön

Amerikan tarina ei ole kaunis tarina – James Baldwin ja I Am Not Your Negro

Kirjailija James Baldwin (keskellä)
Kirjailija James Baldwin (keskellä) I Am Not Your Negro,teeman dokumentit

Kirjailija James Baldwinin kesken jääneestä romaanista syntyi vahva dokumenttielokuva rasismista ja mustien historiasta Amerikassa.

Kirjailija James Baldwin (1924–1987) häipyi USA:sta 24-vuotiaana ja asettui loppuiäkseen asumaan Ranskaan. Musta homomies New Yorkista ei jäänyt kaipaamaan vanhaa kotimaataan, jossa hän ei saanut edes juotavaa baarissa. Mutta hänen oli palattava Amerikkaan. Hän koki velvollisuudekseen olla todistamassa mustien taistelua.

Baldwin joutui todistamaan kolmen ystävänsä väkivaltaisen kuoleman 1960-luvulla. Medgar Evers oli heistä ensimmäinen, mustien valtakunnallisen järjestön NAACP:n aktivisti, joka murhattiin vuonna 1963. Kaksi vuotta myöhemmin murhattiin Malcolm X. Ja viimein vuonna 1968 Martin Luther King.

Näistä kolmesta ihmisestä ja omista kokemuksistaan lapsuutensa ja 1960-luvun Amerikassa Baldwin alkoi kirjoittaa romaania 1970-luvun alussa. Ranskaan kotiutuneena ja siteensä katkaisseena kirjailijana hän ei voinut olla Amerikan tapahtumien osapuoli, vain todistaja. Sellaisena hän olikin tavattoman vahva. Mutta syystä tai toisesta juuri tämä kirja ei koskaan valmistunut. Haitilaisen Raoul Peckin vuonna 2015 ohjaama dokumentti I Am Not Your Negro perustuu jälkeenjääneeseen 30-sivuiseen käsikirjoitukseen.

Elokuvan nimi ei ole suora lainaus Baldwinin tekstistä. Eräässä mukaan otetussa tv-haastattelun otteessa Baldwin sen sijaan käyttää kovempaa n-sanaa (jota ei yksinkertaisesti voi ottaa elokuvan nimeen). "En ole neekeri, olen ihminen", hän sanoo; "on sinun asiasi miettiä, miksi sinulla on tarve nähdä minut neekerinä."

Amerikan mustien tarina on yhtä kuin Amerikan tarina. Se ei ole kaunis tarina.

Baldwin ei vihaa valkoisia. Hän ei pidä kaikkia valkoisia perkeleinä. Mutta mitään lupausta liberaalista, värisokeasta tasa-arvosta Baldwin ei tarjoa. Sen sijaan hän korostaa, että "rotuongelma" on valkoisten ongelma ja pelottavat "mustat" ovat valkoisten itseään varten keksimä mielikuvitusolento. Samoin kuin mustat on tuotu Amerikkaan valkoisia varten, ja nyt kun heitä ei enää tarvita, valkoiset ovat ymmällään: mitä näiden kanssa pitäisi tehdä?

Baldwin ei totisesti imartele valkoisia. Hänen puhuttelemansa valkoinen kuulija on sokea, apaattinen ja moraalisesti alamittainen. Amerikkalaisuutta ja amerikkalaista elämää hän kuvaa mielenkiintoisilla sanoilla: keskenkasvuinen, tyhjä, kesy, ruma. "Amerikkalainen elämäntapa ei ole tehnyt ihmisistä onnellisempia eikä parempia. Tätä emme tahdo myöntää, emmekä myönnä."

Lopulta (valkoiset) amerikkalaiset elävät yltäkylläisyydessä, jota he eivät kykene arvostamaan tai käsittämään, koska heillä ei ole varaa nähdä, millaisen hinnan joku toinen siitä on maksanut.

Suuren mittakaavan rinnalla elokuvassa kulkee koko ajan henkilökohtainen kokemus. Millaista on tajuta viisivuotiaana, että lännenfilmien sankaricowboy onkin vihollinen? Millaista on kokea kuuluisan oikeustaistelijan salamurha henkilökohtaisen ystävän menetyksenä, kerran toisensa jälkeen? Historialliset vääryydet piirretään viime kädessä aina jonkun ihmisyksilön ihoon.

Ehkä olen katkera, tai sitten en, mutta jos olisin, minulla olisi hyvät syyt.

Baldwin kuoli 30 vuotta sitten, ja elokuvan pohjana oleva teksti on kirjoitettu yli 40 vuotta sitten. 1960-luvun uutiskuvat vaihtuvat saumattomasti 90-luvun, sitten 2010-luvun kuviin. Aika yksin ei muuta mitään.

Elokuva sisältää runsaasti otteita Baldwinin tv-haastatteluista. Baldwinin tekstejä lukee näyttelijä Samuel L. Jackson.

I Am Not Your Negro palkittiin parhaan dokumentin BAFTA-palkinnolla ja se oli myös parhaan dokumentin Oscar-ehdokkaana keväällä 2018.

  • I Am Not Your Negro, USA 2016. Dokumenttielokuva, ohjaus Raoul Peck

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa