Hyppää pääsisältöön

Lämmitätkö puilla oikein? Lue nuohoojamestarin vinkit

Nuohoojamestari Pekka Palander kertoo puulämmityksen niksit.
Pekka Palander tietää puulämmityksen niksit Nuohoojamestari Pekka Palander kertoo puulämmityksen niksit. Kuva: Olli Ihamäki nuohous,Takka,rakennusten lämmitys,Metsäradio

Maksimaalinen lämpö mahdollisimman tehokkaasti ja edullisesti! Puilla lämmitettäessä voi oikeilla ohjeilla säästää sekä rahaa, takkaa että luontoa.

Yli neljäkymmentä vuotta nuohoustyötä tehnyt Pekka Palander tuntee takat ja tulisijat. Ylikuumentamalla tai jättämällä tuhkat tulipesään voi takan pilata jo muutamalla poltolla.

Vain kuivaa puuta ja maltillisesti roskia

Koivuklapeja pinossa.
Koivuklapeja pinossa. Kuva: Tiina Jensen Takka,polttopuu,Metsäradio

Puut tulisi kaataa kevättalvella. Ensin niiden annetaan kuivahtaa ulkona isommassa määrässä ja vasta sitten puut siirretään jälkikuivattavaksi ilmavaan puuvajaan.

– Ylivuotisen, kuivan puun tunnistaa siitä, että se helähtää, kun kahta klapia kolautetaan vastakkain, Pekka Palander neuvoo.

Kuivan puun palaminen on paljon tehokkaampaa kuin märän puun. Jos puu on kosteaa, niin siinä olevan veden höyrystyminen vie puulta tehon.

– Pahin virhe on latoa tuore puu talon seinälle, mihin räystäältä tippuu vedet ja sitten puita poltetaan puolimärkänä.

Sisälle taloon kannattaa tuoda seuraavan päivän klapit jo edellisenä päivänä, jolloin puiden pinta ehtii kuivua yön aikana.

Kylmää hormia on hyvä ensin lämmittää

Hyvä tekniikka on ensin vähän lämmittää hormia. Tulipesään laitetaan pieni panos tai vaikka lämpökynttilöitä.

– Arinalle voi laittaa vaikka hiustenkuivaajan hetkeksi pörisemään lämmintä hormiin, Palander vinkkaa.

Retee mies ottaa tohottajan eli kaasupuhaltimen, jos arvelee, että hormi on märkä. Johan lähtee vetämään!

Takka ei ole nuotio

Takkaan sytetty tuli.
Takkaan sytetty tuli. Kuva: Tiina Jensen Puulämmitys,Metsäradio

Tulenteko lähtee siitä, että arina eli tulipesä ja tuhkaluukku tyhjennetään ennen sytyttämistä.

– Jättämällä arinan täyteen tuhkaa voi parilla poltolla saada pilalle hyvänkin arinan.

– Tuli lähdetään sytyttämään päältä päin, Palander neuvoo. Alimmaiseksi ladotaan paksut puut ja pinoa ohennetaan ylöspäin.

– Ylhäälle tehdään muutamalla kalikalla pesä, jonne laitetaan sytykkeitä, puusta veistettyjä kiehisiä tai pari sytytyspalaa.

Päältäsytyttämisen idea on siinä, että tuli syttyisi mahdollisimman pienellä savulla.

– Piipusta lähtee ensin nousemaan vaaleaa höyryä ja sitten tasaisesti savua, Palander selvittää. Mitään mustaa savupilveä ei tule ja tämä on parempi luonnon kannalta.

Pesä on puuta vain puolillaan

Täysi pesällinen puita on muuratulle takalle aivan liian kova lämpöpanos, kun pohjalle ladotaan järeät halot ja takka on jo eilisen jäljiltä vähän lämmin.

– Kun puita lähdetään lisäämään, niin ensin pöyhitään hiilihangolla ja kekäleet rikotaan, Palander neuvoo. Uuteen panokseen laitetaan enää puoli pesällistä, ei enempää.

Puiden palamista säädellään tuhkaluukulla ja ilmansäätöluukuilla. Alipaineella saadaan aikaiseksi vain savua ja piippuun tulee nokea.

Mitä takassa saa polttaa?

Puut palavat pönttöuunissa.
Puut palavat pönttöuunissa. Kuva: Tiina Jensen Puulämmitys,Metsäradio

Ohjeiden mukaan tulisijassa saa polttaa vain polttopuuta. Roskien poltto on kaupungeissa ja taajamissa täysin kielletty. Palanderin mukaan roskia pitäisi käyttää vain takan sytyttämiseen.

– Neuvoisin, että ensin poltetaan pesällinen kunnon puulla.

– Vihonviimeinen tapa on se, että kerätään viikon roskat tulipesään, Palander puuskahtaa.

Virheet voivat olla hengenvaarallisia

Lopuksi Pekka Palander listaa virheet, jotka eniten ärsyttävät nuohoojamestaria – ja ovat jopa hengenvaarallisia.

– Hienosti muurattu tulisija poltetaan ylikuumentamalla pilalle. Muurattu tulisija ei kestä mitään ahjomaista lämmitystä. Se on panospolttolaite, jossa voidaan polttaa ehkä 10 kg puuta.

– Takan merkinnöissä T600 tarkoittaa, että lämpö voi olla sama kuin saunan kiukaassa. Keski-Euroopasta tuoduissa tulisijoissa saattaa olla merkintä T350 ja silloin 3kg puuta tunnissa on maksimi. Tällaista takkaa ei saa ladata täyteen tai syttyy tulipaloja.

– Jos pelti laitetaan kiinni silloin, kun arinalla on vielä hiillos, niin taloon tulee häkää ja siihen kuolee. Tästä kertoo myös aamupäänsärky – pelti on laitettu liian aikaisin kiinni . Hiilien pitää antaa palaa ihan mustaksi.

Oikeaoppisesta tulisijojen käytöstä ja puunpoltosta Pekka Palanderia haastatteli Metsäradiossa Olli Ihamäki.

KUUNTELE RADIO-OHJELMAT:

EDIT: Poistettu kommentti märkien roskien polttamisesta väärinkäsitysten välttämiseksi. Roskien polttaminen tulipesissä on kielletty lailla. Tiina Jensen/ 8.2.2021