Hyppää pääsisältöön

Lentokoneturmassa loukkaantunut Ulrika Björkstam: "Jos huomaat tuijottavasi – hymyile"

Lentoturmasta selvinnyt Ulrika Björkstam vieraana Puoli seitsemässä
Lentoturmasta selvinnyt Ulrika Björkstam vieraana Puoli seitsemässä Puoli seitsemän,Ulrika Björkstam

Ulrika Björkstam joutui kymmenen vuotta sitten onnettomuuteen, joka kuulostaa mahdottomalta. Suihkukone putosi parinkymmenen metrin päähän hänestä keskellä Mexico Cityn miljoonakaupunkia. Se hetki muutti koko loppuelämän.

Onnettomuuden jälkeen alkoi vuosia kestänyt toipuminen ja yli kaksikymmentä leikkausta sairaaloissa Meksikossa, Yhdysvalloissa ja Suomessa.

Björkstam on juuri kirjoittanut toipumisestaan kirjan Nouse nyt. Nouse nyt on myös ensimmäinen ajatus, joka hänellä oli kun lentokoneen räjähdys oli paiskannut hänet maahan. Onnettomuudessa kuoli kuusitoista ihmistä.

Nyt kymmenen vuotta myöhemmin Björkstam on kouluttautunut ratkausukeskeiseksi valmentajaksi auttamaan muita erilaisista kriiseistä ja traumoista kärsiviä. Hän toimii myös Suomen Palovammayhdistyksen vertaistukivastaavana.

Kun vastaantulijat katsoivat, he kurtistivat kulmiaan ja näyttivät vähän vihaiselta.

Alkuvaiheessa onnettomuuden jälkeen Björkstam ei pystynyt hyväksymään omaa palovammojen muuttamaa peilikuvaansa. Silloin hän myös huomasi, että kun vastaantulijat katsoivat häntä, he kurtistivat kulmiaan ja näyttivät vähän vihaiselta.

– Ihmiset eivät itsekään tajua sitä vaan ovat vähän, että mikäköhän tuollakin on? Se oli raskasta silloin. Enää se ei sillä tavalla hetkauta.

Björkstam ymmärtää reaktion hyvin. Katsojan ei kuitenkaan kannata säikähtäa ja kääntää äkkiä katsettaan sivuun.

– Tottakai meidän silmä reagoi johonkin tavanomaisesta poikkeavaan. Se on ihan luonnollista, niin meidän havainnoinnin kuuluukin toimia. Mutta jos huomaa tuijottavansa, sitä voi ihan vain hymyillä toiselle, niinkuin nyt kenelle tahansa ihmiselle.

Elokuvissa ja piirretyissä pahikset on niitä, joilla on näkyvät arvet

Björkstam on pannut merkille myös, millaiseen kuvastoon arvet kuuluvat viihdeteollisuudessa.

– Se on vaan jännä miten arvet herättää huomiota. Mietin sitä kerran, miten esimerkiksi viihdeteollisuudessa, elokuvissa ja piirretyissä pahikset on niitä, joilla on näkyvät arvet. Disneyn prinsessat on kuvankauniita ja siellä on aina se pahis joilla on ne arvet.

Katso Ulrika Björkstamin koko haastattelu Puoli seitsemän -ohjelmassa:

Ulrika Björkstamin tarina Akuutti-ohjelmassa:

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän