Hyppää pääsisältöön

Mikä ihmeen Radio Variaatio?

abstraktia aaltoa
abstraktia aaltoa Kuva: Yle / Tuuli Laukkanen radio-ohjelmat

Vuoden alusta YLE Radio 1:ssä aloitti Todellisia tarinoita -dokumenttisarjan lähetysajoilla Radio Variaatio. Mistä on kyse?

Teosmuotoisten ei-fiktiivisten radio-ohjelmien ystävien ei ole syytä huolestua. Radio Variaatio on jatkossa pitkien radiodokumenttien, radioesseiden ja featureohjelmien koti. Luvassa on entistä terästyneempiä, elämyksellisiä ja keskustelua herättäviä ohjelmia. Oivaltavia tulkintoja ja syviä havaintoja elämästä ja maailmanmenosta.

Miten auditiiviset esseet eroavat yhtäältä dokumenteista tai toisaalta draamasta? Onko feature dokumentin erikoistapaus vai itsenäinen laji? Nämä kysymykset ratketkoot kuuntelijan korvien välissä.

Poimintoja ohjelmistosta

Yksi Radio Variaation kevään dokumenteista on Pauliina Motturin Tytöt, joka käsittelee aihettaan tuoreesti ja katsoo sitä suoraan ja rehellisesti, ilman estetisoivia suodattimia. Tytöt on äänikollaasi-tyyliin koostettu “iloittelu” naiseudesta 2010-luvun Suomessa arkistomateriaalilla ryyditettynä.

valokuvia ohjelman päähenkilöistä
valokuvia ohjelman päähenkilöistä Kuva: Yle / Pauliina Motturi Radio

Dokumentissa äänessä ovat tämän päivän revolutionistat, showpainijat ja suorasanaiset ajattelijat. Ohjelman ensiesitys Yle Areenassa 4.3.2018 klo 9 ja Yle Radio 1:ssä klo 18.

Myös featureohjelmissa ollaan uuden äärellä. Tärkeimpiä ovat tekijöiden näkemykset ja tulkinnat meiltä ja varsinkin maailmalta: kuljemme venäläisen tataaritaiteilijan matkassa, käymme kävelyllä filosofian ja terrorin Pariisissa ja kurkistamme maputolaisten räppärien sieluun.

Ei enää lisää gravitaatiota vaan Radio Variaatiota! Radio Variaatio on voima, jonka suunta on päinvastainen -- ylöspäin!

Missä ja milloin?

Radio Variaation dokumenttien ja featureohjelmien ensilähetys on sunnuntaisin Yle Areenassa klo 9 ja Yle Radio 1:ssä klo 18.00. Uusinnat Yle Radio 1:ssä seuraavana torstaina klo 22.05.

Areenassa ohjelmat ovat kuunneltavissa entistä pitempään. Kuuntele siis missä ja milloin haluat!

Ohjelmistosta vastaavat Yle Dokumenttiryhmän tuottaja Hannu Karisto ja Yle Radiogallerian tuottaja Juha-Pekka Hotinen.

 • Haluatko liputtaa Tove Janssonin ja suomalaisen taiteen kunniaksi? – Kerro lipunnoston arvoisesta taidekokemuksestasi!

  Vaikuta siihen, saavatko Tove ja taide pysyvän liputuspäivän

  Sisäministeriö suosittelee ensimmäistä kertaa liputtamaan ensi sunnuntaina Tove Janssonin syntymäpäivän ja kaikkien suomalaisten taiteiden kunniaksi – ja tarkkailee innostummeko me. Kiekkotähti, rap-artisti ja sisäministeri kertovat, mitkä heistä ovat olleet liputtamisen arvoisia taidekokemuksia. Liputa sinäkin taiteen puolesta. Jaa taidetarina.

 • Entisen orjarannikon aktiiviset nuoret kulkevat kohti unelmiaan

  Toimittaja Marja Vehkanen matkusti Beniniin.

  Entisen orjarannikon aktiiviset nuoret kulkevat kohti unelmiaan Pieni länsiafrikkalainen maa Benin tarjosi alkuvuodesta näkymän paitsi esivanhemmilta perittyjen perinteiden lävistämään elämänmenoon pikkukylissä myös kipeää siirtomaahistoriaa henkivään orjarannikkoon ja nuorten yrittäjien arkeen suurkaupunki Cotonoussa. Afrikan mantereen väestö on huomattavan nuori.

 • Beninin arki on voodoon ja väriloiston lävistämää

  Toimittaja Marja Vehkanen matkusti Beniniin.

  Beninin arki on voodoon ja väriloiston lävistämää Beninissä, Guineanlahden kainalossa, tallensin alkuvuodesta sydämeeni meren rytmin, voodoo-seremonian sykkeen, kipeää siirtomaahistoriaa henkivät kolkat ja suurkaupungin hektisen pauhun – ja ennen muuta tapaamani ihmiset. Huomioni ei voinut olla kiinnittymättä aluksi mereen, joka löi Grand-Popon rauhaisaan kalastajakylään tasai