Hyppää pääsisältöön

Mikä ihmeen Radio Variaatio?

abstraktia aaltoa
abstraktia aaltoa Kuva: Yle / Tuuli Laukkanen radio-ohjelmat

Vuoden alusta YLE Radio 1:ssä aloitti Todellisia tarinoita -dokumenttisarjan lähetysajoilla Radio Variaatio. Mistä on kyse?

Teosmuotoisten ei-fiktiivisten radio-ohjelmien ystävien ei ole syytä huolestua. Radio Variaatio on jatkossa pitkien radiodokumenttien, radioesseiden ja featureohjelmien koti. Luvassa on entistä terästyneempiä, elämyksellisiä ja keskustelua herättäviä ohjelmia. Oivaltavia tulkintoja ja syviä havaintoja elämästä ja maailmanmenosta.

Miten auditiiviset esseet eroavat yhtäältä dokumenteista tai toisaalta draamasta? Onko feature dokumentin erikoistapaus vai itsenäinen laji? Nämä kysymykset ratketkoot kuuntelijan korvien välissä.

Poimintoja ohjelmistosta

Yksi Radio Variaation kevään dokumenteista on Pauliina Motturin Tytöt, joka käsittelee aihettaan tuoreesti ja katsoo sitä suoraan ja rehellisesti, ilman estetisoivia suodattimia. Tytöt on äänikollaasi-tyyliin koostettu “iloittelu” naiseudesta 2010-luvun Suomessa arkistomateriaalilla ryyditettynä.

valokuvia ohjelman päähenkilöistä
valokuvia ohjelman päähenkilöistä Kuva: Yle / Pauliina Motturi Radio

Dokumentissa äänessä ovat tämän päivän revolutionistat, showpainijat ja suorasanaiset ajattelijat. Ohjelman ensiesitys Yle Areenassa 4.3.2018 klo 9 ja Yle Radio 1:ssä klo 18.

Myös featureohjelmissa ollaan uuden äärellä. Tärkeimpiä ovat tekijöiden näkemykset ja tulkinnat meiltä ja varsinkin maailmalta: kuljemme venäläisen tataaritaiteilijan matkassa, käymme kävelyllä filosofian ja terrorin Pariisissa ja kurkistamme maputolaisten räppärien sieluun.

Ei enää lisää gravitaatiota vaan Radio Variaatiota! Radio Variaatio on voima, jonka suunta on päinvastainen -- ylöspäin!

Missä ja milloin?

Radio Variaation dokumenttien ja featureohjelmien ensilähetys on sunnuntaisin Yle Areenassa klo 9 ja Yle Radio 1:ssä klo 18.00. Uusinnat Yle Radio 1:ssä seuraavana torstaina klo 22.05.

Areenassa ohjelmat ovat kuunneltavissa entistä pitempään. Kuuntele siis missä ja milloin haluat!

Ohjelmistosta vastaavat Yle Dokumenttiryhmän tuottaja Hannu Karisto ja Yle Radiogallerian tuottaja Juha-Pekka Hotinen.

 • Pyhyyden sanoittaminen on vaikeaa

  Lähes jokaiselle suomalaiselle jokin asia on pyhä.

  Kuuntelin radio-ohjelmaa pyhyydestä toukokuisena torstaina. Jäin miettimään, mitä pyhyys oikein on. Milloin viimeksi itse käytin sanaa pyhä tai kuulin jonkun toisen käyttävän sitä? Lähes jokaiselle suomalaiselle jokin asia on pyhä. Useimmille pyhiä asioita ovat rakkaus, läheiset ihmiset, rauha, turvallisuus, koti ja ihmisarvo.

 • Säveltäjät ja kirjoittajat tutkivat radioesseesarjassa energia- ja tavaratuotannon muutosta

  Kolmiosainen Tieto, valta, muutos -radioesseesarja

  Energia- ja tavaratuotantoon liittyvästä muutostarpeesta vallitsee maassamme kohtalainen yksimielisyys: molemmat on pantava uusiksi. Ongelma on kuitenkin laaja ja monimutkainen ja sitä tarkastellaan Yle Radio 1:ssä sunnuntaisin 19.5. - 2.6.2019 kuultavassa kolmessa radioesseessä. Kipukohtia: tietoa, valtaa ja muutosta tutkii kolme eri säveltäjää ja kirjoittajaa.

 • Kesän kynnyksellä - toivo musiikkia Sävel on vapaa -ohjelmaan

  Toivoa voi jo nyt!

  Toukokuun Sävel on vapaassa lauantaina 18.5. klo 19.02 soi konserttimusiikki laidasta laitaan. Voit lähettää toiveesi jo etukäteen alla olevalla lomakkeella tai sähköpostitse osoitteeseen savel.vapaa@yle.fi. Kirjoita viestiin puhelinnumerosi sekä mahdollisimman tarkat tiedot toiveestasi. Halutessasi voit myös kertoa miksi haluaisit kuulla juuri kyseisen kappaleen.

 • Toivokaa runoja lapsuudesta ja lapsuuden loppumisesta

  Yle Radio 1:ssä kuunnellaan toiverunoja.

  Koulut loppuvat, valkolakit painetaan päähän ja Yle Radio 1:ssä kuunnellaan toiverunoja lapsuudesta ja lapsuuden loppumisesta. Millaisesta lapsuudesta sinun toiverunosi kertoo? Viekö se ikuisesti kestäviin kesiin ja huolettomaan leikkiin vai onko mukana myös tummempia sävyjä?