Hyppää pääsisältöön

Mikä ihmeen Radio Variaatio?

abstraktia aaltoa
abstraktia aaltoa Kuva: Yle / Tuuli Laukkanen radio-ohjelmat

Vuoden alusta YLE Radio 1:ssä aloitti Todellisia tarinoita -dokumenttisarjan lähetysajoilla Radio Variaatio. Mistä on kyse?

Teosmuotoisten ei-fiktiivisten radio-ohjelmien ystävien ei ole syytä huolestua. Radio Variaatio on jatkossa pitkien radiodokumenttien, radioesseiden ja featureohjelmien koti. Luvassa on entistä terästyneempiä, elämyksellisiä ja keskustelua herättäviä ohjelmia. Oivaltavia tulkintoja ja syviä havaintoja elämästä ja maailmanmenosta.

Miten auditiiviset esseet eroavat yhtäältä dokumenteista tai toisaalta draamasta? Onko feature dokumentin erikoistapaus vai itsenäinen laji? Nämä kysymykset ratketkoot kuuntelijan korvien välissä.

Poimintoja ohjelmistosta

Yksi Radio Variaation kevään dokumenteista on Pauliina Motturin Tytöt, joka käsittelee aihettaan tuoreesti ja katsoo sitä suoraan ja rehellisesti, ilman estetisoivia suodattimia. Tytöt on äänikollaasi-tyyliin koostettu “iloittelu” naiseudesta 2010-luvun Suomessa arkistomateriaalilla ryyditettynä.

valokuvia ohjelman päähenkilöistä
valokuvia ohjelman päähenkilöistä Kuva: Yle / Pauliina Motturi Radio

Dokumentissa äänessä ovat tämän päivän revolutionistat, showpainijat ja suorasanaiset ajattelijat. Ohjelman ensiesitys Yle Areenassa 4.3.2018 klo 9 ja Yle Radio 1:ssä klo 18.

Myös featureohjelmissa ollaan uuden äärellä. Tärkeimpiä ovat tekijöiden näkemykset ja tulkinnat meiltä ja varsinkin maailmalta: kuljemme venäläisen tataaritaiteilijan matkassa, käymme kävelyllä filosofian ja terrorin Pariisissa ja kurkistamme maputolaisten räppärien sieluun.

Ei enää lisää gravitaatiota vaan Radio Variaatiota! Radio Variaatio on voima, jonka suunta on päinvastainen -- ylöspäin!

Missä ja milloin?

Radio Variaation dokumenttien ja featureohjelmien ensilähetys on sunnuntaisin Yle Areenassa klo 9 ja Yle Radio 1:ssä klo 18.00. Uusinnat Yle Radio 1:ssä seuraavana torstaina klo 22.05.

Areenassa ohjelmat ovat kuunneltavissa entistä pitempään. Kuuntele siis missä ja milloin haluat!

Ohjelmistosta vastaavat Yle Dokumenttiryhmän tuottaja Hannu Karisto ja Yle Radiogallerian tuottaja Juha-Pekka Hotinen.

 • Kerro oma musiikkitoiveesi Lauantain toivottuihin levyihin

  Kuuntelijoiden valitsemia suosikkilevyjä.

  Lähetä oma musiikkitoiveesi Lauantain toivottuihin levyihin. Lauantain toivotut on suosittu klassikko-ohjelma ja se on soinut radiossa jo vuodesta 1935 lähtien, mutta myös uudempi musiikki ja uudet tallenteet toiveklassisista ovat aina tervetulleita! Jätä toiveesi alla olevalla lomakkeella.

 • Millaisia kokemuksia sinulla on rakkaudesta?

  Mikä edistää tai estää rakkautta?

  Millaisia kokemuksia sinulla on rakkaudesta tai rakastumisesta? Mitä rakkaus sinun mielestäsi on? Mikä edistää tai estää rakkautta? Millainen kohtaaminen antaa sinulle turvaa? Mikä on rakkaudessa mielestäsi vaikeinta? Koetko koskaan riittämättömyyttä siitä, että rakkauden pitäisi olla tietynlaista? Oletko pettynyt rakkaudessa - miten olet siitä selvinnyt?

 • Keskustele tässä pörssisijoittamisesta!

  Kurkistus pörssiin

  Maailman pörssikurssit ovat nousseet vuosikaudet ja nyt niitä heiluttelee koronavirus. Mikä on tuleva suunta? Puhetta pörssistä, kun käsittelyssä kaksi kirjaa sijoittamisesta: alan grand old manin Seppo Saarion 17. laitos teoksesta ”Miten sijoitan pörssiosakkeisiin” ja nuoren Heikki Keskivälin esikoisteos ”Tähtäimessä osakkeet”. Studiossa Juho-Pekka Rantalan kanssa molemmat kirjoittajat.

 • Keskustele tässä vaikuttajamarkkinoinnista

  Mitä on vaikuttajamarkkinointi?

  Kun vaikkapa bloginpitäjä kiittelee jonkun kauneudenhoitofirman erinomaista huulipunaa, kyse saattaa olla vaikuttajamarkkinoinnista. Miten vaikuttajamarkkinointi oikein toimii – ketkä sitä käyttävät ja keitä ovat vaikuttajat? J uho-Pekka Rantalan vieraaksi saapuu vaikuttajamarkkinointiin perehtynyt Misme Halonen.