Maaliskuun 2. päivänä ilmoitetaan, että Ruotsalaisen reaalilyseon vangeille lähetetyt yksityiset ruokalähetykset takavarikoidaan ja jaetaan yhteisesti kaikille. #musiikinkevät1918
Säveltäjä Aarre Merikanto oli kuljetettu yhdessä vajaan viidensadan valkoisen kanssa punaisten vankilaan Helsingin Kruununhakaan. Kirkkonummella käydyt taistelut olivat päättyneet valkoisten antautumiseen 27. helmikuuta.
Vankilana toimi Ruotsalainen reaalilyseo, nykyinen Sibelius-lukio Liisankadulla.
Ruotsalaiset olivat toimineet välittäjinä antautumisneuvotteluissa ja Reaalilyseon vankeja kohdeltiin kansainvälisten määräysten mukaan, käytännössä huomattavasti paremmin kuin sisällissodan vankeja yleensä.
Omaiset, ystävät ja tuttavat saivat lähettää ruokaa ja muita tarvikkeita, myöskin kirjallisuutta. Vangit saivat lukea myös lehtiä: Työmiestä, Notisbladetia, Tiedonanto-lehteä ja Arbetet-lehteä.
24-vuotias Aarre Merikanto oli sijoitettu luokkahuoneeseen III B. Vankitoveri Henrik Lindeberg, myöskin 24-vuotias, siuntiolaisen Sjundbyn kartanon isäntä piti päiväkirjaa, johon hän paitsi kirjoitti, myös piirsi.
Piirrosten joukossa on pohjakuva luokasta III B, josta näkee kunkin noin viidenkymmenen vangin petipaikan. Aarre Merikannon paikka näkyy vasemmalla ylälaidassa.

Pienessä viestissä kotiin Aarre Merikanto kiitti saamistaan lähetyksistä.
Erityisesti ruokalähetysten perillepääsyn suhteen oli epävarmuutta, sillä oli ilmoitettu että vain pienemmät kaakao-, tee-, sokeri-, hunaja- ja mallasekstraktilähetykset saivat kulkea sensuurin läpi.
"Rakkaat omaiset!
Kun en ole varma, jos eilen kirjoitettu kirjeeni tuli yhtään mukaan, niin kiitänpä kaunihisti korteista, tupakasta ja litteratuurista! Onhan siinä kylliksi ollunna ja toistaiseksi ei tarvis muuta, jos jokunen tupakka ja makeinen.
Hyvin on voitu. Kiitokset Elville paketista! Sänkyvaatteita on kuulemma tullut tarpeeksi, vaikkei ollut vielä jaetut kaikille.
Terveiset!
Aarre."

Lue Aarre Merikannon kirjeitä punaisten vankilasta 28.2.- 9.4.1918.
Kuka oli päiväkirjaa pitänyt Sjundbyn kartanon isäntä Henrik Lindeberg?
Siuntiolaisen Sjundbyn kartanon 24-vuotias isäntä Henrik Lindeberg oli sijoitettu samaan vankihuoneeseen, luokkaan III B Aarre Merikannon kanssa.
Lindeberg osallistui Kirkkonummen taisteluihin muonituspäällikkönä Sigurdsin kartanossa. Hän kirjoitti päiväkirjaa koko Kirkkonummen tapahtumien ja Ruotsalaisen reaalilyseon vankeuden ajan keväällä 1918. Lindeberg oli myös taitava piirtäjä, ja päiväkirja täydentyi maisemilla, kartoilla ja muilla piirroksilla.
Erityisiä olivat karikatyyrit, jotka kertovat omaa kieltään Lindebergin taidosta katsoa maailmaa omasta persoonallisesta näkökulmastaan.
Henrik Lindeberg syntyi seitsenlapsisen katraan kolmantena 21.6.1893. Vanhemmat olivat maanviljelysneuvos Ture W. Lindeberg ja Selma Adlercreutz.
Selma oli ostanut Pikkalan kartanon 1887 ja pariskunnan omistukseen tuli myös nuorena kuolleen Selman velipuolen Henrik Adlercreutzin omistama Sjundbyn kartano 1892.


Lindebergin sisaruskatras varttui Pikkalan kartanossa. Henrik kävi Brobergskan yhteiskoulua ja asui viikot Helsingissä. Hän kirjoitti ylioppilaaksi 1912 ja aloitti opinnot Polyteknisessä korkeakoulussa, mutta diplomi-insinööriä hänestä ei koskaan tullut. Jo vuonna 1915 Henrik Lindebergistä tuli Sjundbyn kartanon isäntä.
Sisällissodan puhjettua Henrik Lindeberg halusi muiden siuntiolaispoikien tapaan liittyä Svidjassa, Suitian kartanossa perustettuun suojeluskuntaan. Aseeseen hän ei kuitenkaan halunnut tarttua, ja hänestä tulikin Sigurdsin kartanon joukkojen muonituspäällikkö.
Myöhemmässä elämässään Henrik Lindeberg oli suuri kulttuuripersoona Siuntiossa. Hän kehitti maanviljelystä monin tavoin ja oli tulisieluinen paikallishistorian vaalija. Suuri tragedia oli Porkkalan luovutus Neuvostoliitolle 1944, jonka myötä myös Lindebergit joutuivat muuttamaan pois Sjundbyn kodistaan.
Lindeberg sai kuitenkin kokea myös palauttamisen ilon 1956 eikä säästänyt voimiaan kartanon ennallistamisessa.
Henrik Lindeberg kuoli 67-vuotiaana 13.2.1961. Sisällissodan muistot on yksi hänen päiväkirjoistaan, jotka ovat säilyneet Sjundbyn kartanossa.
Lähteet
Hortling, Ivar: Kirkkonummen taistelut. Muistelmia ja vaikutelmia punakaartikapinan ajoilta v. 1918. Kustannusosakeyhtiö Kirja Helsinki. Tampere 1918.
Lindeberg, Henrik [toim. Lindholm, Sture]: Sigurds saga. Berättelsen om den västnyländska Sigurdskårens kamp våren 1918. Proclio. Tammisaari 2008.
Kansalliskirjasto. Aarre Merikannon arkisto.
Wikipedia.
Linkit
Wikipedia Kirkkonummen taistelut
Ylen verkkoartikkelikokoelma Haluatko ymmärtää mitä Suomessa oikein tapahtui vuonna 1918?