Hyppää pääsisältöön

Ville Vilén: Miksi Saara Aalto edustaa Suomea Euroviisuissa?

Ville Vilenin kasvot
Ville Vilenin kasvot Kuva: Kimmo Räisänen ville vilén

Suomen euroviisufinaali huipentuu lauantaina 3.3. Ylen UMK18-lähetyksessä yleisön ja kansainvälisen raadin äänet ratkaisevat, mikä kappale ja esitys edustaa Suomea Portugalin järjestämissä Euroviisuissa toukokuussa.

Tänä vuonna biisin esittää Saara Aalto, koska Yle kutsui Saaran Suomen euroviisuedustajaksi. UMK-finaalin kynnyksellä on hyvä kerrata, miksi näin tehtiin.

Petyimme viisumenestykseen viime vuonna 2017. Meillä oli hieno biisi, hyvä esittäjä ja esitys kisassa, maailman isoimmalla estradilla, oli kaikinpuolin onnistunut. Emme päässeet finaaliin. Näin on käynyt myös useana vuonna.

Kansa kaipaa selvästi menestystä. Euroviisut ovat musiikkia, mutta ennen kaikkea myös show ja kisa, jossa haluamme pärjätä, yhtä lailla kuin vaikkapa urheilussa. Haluamme näyttää suomalaista osaamista maailmalla. Saara toi pöytään ison nipun kappaleita, joissa on itse ollut tekijänä. Lauantain finaaliin valikoitui kolme potentiaalisinta Ylen ja Saaran tiimin yhteistyössä.

Yle päättää keinot. Vaikka UMK-edustajan haku käynnistettiin kuten edellisinäkin vuosina, pohdimme koko ajan myös sitä, voisiko esityksen etsiä uudella tavalla. Haku käynnistettiin, koska hyvä biisi voi tulla vastaan missä tahansa. Samaan aikaan mietittiin myös muita mahdollisuuksia.

UMK-kisassa oli mukana hyviä biisejä. Silti se jokin puuttui – menestyksen mahdollisuus? Haku ei tuonut mukaan huippubiisejä tai maineikkaita artisteja. Niinpä käynnistimme keskustelut Saara Aallon kanssa. Lopullinen päätös Saaran valinnasta on minun ehdotukseni.

Ymmärrän, että osa kisaan osallistuneista musiikintekijöistä on ärtyneitä siitä, että kilpailun toteutuksen tapa muuttui näin. Emme toimi jatkossa näin. Tulevina vuosina joko kutsumme artistin tai käynnistämme kilpailun. On myös syytä pyytää anteeksi Suomen musiikintekijät ry:n toiminnanjohtaja Aku Toivoselta. Alunperin Aamulehden haastattelussa (AL 1.3.) todettiin, että hän olisi osallistunut UMK-kisaan. Näin ei ole, Ylen UMK-tuottaja Anssi Autio pahoittelee väärää väitettä.

Ylellä on vastuu ja velvoite tehdä UMK:sta yleisölle kiinnostava ja viihdyttävä show ja viedä Euroviisuihin paras mahdollinen esitys.

Ville Vilén
Johtaja, Luova sisällöt, Yle

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua