Hyppää pääsisältöön

Oscar-tietäjä Anna Möttölä: "Tämän vuoden gaalassa voi tapahtua mitä vain!"

Kohtauksia elokuvista Lady Bird, Get Out, Dunkirk ja The Shape of Water
Kuvat elokuvista Lady Bird, Get Out, Dunkirk ja The Shape of Water. Kohtauksia elokuvista Lady Bird, Get Out, Dunkirk ja The Shape of Water Kuva: ©A.M.P.A.S. Lady Bird,Get Out,Dunkirk,The Shape of Water

Viikkojen odotus huipentuu sunnuntaiyönä, kun Yhdysvaltain elokuva-akatemia jakaa Oscar-palkinnot 90. kerran. Ketkä etenevät iltaan ennakkosuosikkeina ja kuka voi yllättää? Elokuva-asiantuntija Anna Möttölä kommentoi yhdessä toimittaja J.P. Pulkkisen kanssa Oscar-gaalaa, joka lähetetään suorana Yle Teemalla ja Areenassa.

Oscar-kisassa on omat ennusmerkkinsä ja tilastonsa, joita me kisa-analyytikot hellimme. Elokuva ei voi voittaa parhaan elokuvan Oscaria, ellei sillä ole ohjaajaehdokkuutta. Ei myöskään, jos sillä ei ole käsikirjoitus- leikkaus- tai näyttelijäehdokkuuksia.

Tuulensuunnannäyttäjänä toimivat myös ennen Oscareita jaettavat Golden Globet, Baftat ja erilaiset kiltapalkinnot, kaikki omalla painoarvollaan: Screen Actors Guild Awardin (SAG) pääpalkinto on ennakoinut parhaan elokuvan Oscar-voittajan yli 20 vuotta. Ja ken voittaakaan Producers Guild Awardin (PGA) ja Directors Guild Awardin (DGA) on vuosikymmenten perinteen voimalla kovaa vauhtia matkalla Oscar-lavalle.

Tänä vuonna, pitkästä aikaa, tuntuu kuitenkin siltä, että isotkin yllätykset ovat mahdollisia. Vaikka vahvoja voittajasuosikkeja on, moni kategoria on kutkuttavasti auki. Eikä kisa ole tuntunut näin latautuneelta vuosiin. Seksuaalisen ahdistelun laajuuden elokuva-alalla ja laajemmin yhteiskunnassa päivänvaloon tuonut #MeToo-kampanja ja sitä seurannut Time’s Up -liike, Yhdysvaltojen voimakas poliittinen kahtiajakautuminen ja rasismikeskustelu ovat olleet olennainen osa tämän vuoden palkintokautta.

Ennätykselliset yli 40 naista on ehdolla. Ehdokkaista 35 on ensikertalaisia. Oscareissa harvemmin juhlivat fantasia ja kauhu ovat näyttävästi esillä.
Oscar-ehdokkaita 2018
Tämän vuoden Oscar-ehdokkaita. Oscar-ehdokkaita 2018 Kuva: A.M.P.A.S Oscar-gaala 2018

Samaan aikaan Oscar-akatemia itse on keskellä mittavaa uudistustyötä. Vuonna 2016, kun #OscarsSoWhite toista vuotta peräkkäin kuulutti ehdokasjoukon valkoisuutta, akatemia lupasi tuplata naisten ja etnisten vähemmistöjen määrän jäsenistössään eli Oscar-äänestäjien joukossa vuoteen 2020 mennessä.

Tavoitteena on avata tietä Oscar-kunniaan laajemmalle kirjolle elokuvantekijöitä ja elokuvia. Kahdessa vuodessa akatemia onkin kutsunut riveihinsä noin 1400 uutta jäsentä ympäri maailman. Sen seurauksena noin 7300 jäsenestä 87% on valkoisia ja 72% miehiä. Tilasto ei edelleenkään ole tasa-arvon kannalta mairitteleva, mutta parantunut: vuonna 2012 Los Angeles Times -lehti arvioi vastaaviksi luvuiksi 94 % ja 77 %. Akatemia itse ei paljasta jäsenluetteloaan.

Työ on siis vasta alussa, mutta tämän vuoden ehdokkuuksien valossa merkit ovat positiiviset. Ennätykselliset 40 naista on ehdolla näyttelijäkategorioiden lisäksi. Ehdokkaista 35 on ensikertalaisia. Oscareissa harvemmin juhlivat fantasia ja kauhu ovat näyttävästi esillä. Valkoisuus on edelleen valttia, mutta vitivalkoisuudesta on päästy. Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen tarinat ja tekijät ovat saaneet jalansijaa.

Ketkä sitten vievät palkinnot kotiin sunnuntaiyönä? Alla ennusteeni isosta viisikosta eli paras elokuva, ohjaus, pääosanäyttelijät ja käsikirjoitus sekä muutama huomio muista tämän vuoden kiinnostavimmista kategorioista. Kaikki ehdokkaat Oscareiden 24 kategoriassa voi tarkistaa Oscareiden virallisilta kotisivuilta.

Richard Jenkins ja Sally Hawkins elokuvassa The Shape of Water (2017)
SallyHawkins ja Richard Jenkins elokuvassa The Shape of Water. Richard Jenkins ja Sally Hawkins elokuvassa The Shape of Water (2017) Kuva: © 2017 Twentieth Century Fox Film Corporation All Rights Reserved The Shape of Water,Guillermo del Toro,Richard Jenkins,Sally Hawkins,Oscar-gaala 2018
Sotilaita elokuvassa Dunkirk
Dunkirk. Sotilaita elokuvassa Dunkirk Kuva: © 2017 Warner Bros. Entertainment Inc., Ratpac-Dune Entertainment LLC and Ratpac Entertainment, LLC Oscar-gaala 2018,Dunkirk,Christopher Nolan

Paras elokuva

Ehdokkuuden sai tänä vuonna yhdeksän erinomaista ja keskenään ilahduttavan erilaista elokuvaa. The Shape of Water, Guillermo del Toron taianomainen fantasiaepookki mykästä naisesta ja sammakkoeläinmiehestä etenee iltaan ennakkosuosikkina ennätyksiä hipovalla 13 ehdokkuudellaan sekä mm. PGA- ja DGA-päävoitot keränneenä. Mutta aivan kannoilla tulevat Jordan Peelen rasismiin pureutuva kauhuelokuva Get Out ja Greta Gerwigin vaivattomuudessaan mestarillinen äiti-tytär-suhteen kuvaus Lady Bird. Kaikki kolme ovat varsin epätavallisia parhaan elokuvan ehdokkaita ja Peelellä ja Gerwigillä on zeitgeist etunaan.

Ihaillun Christopher Nolanin Dunkirk voi myös yllättää – sillä on ehdokkuuksien (mm. kuvaus, leikkaus, ääni) perusteella vankkaa kannatusta erityisesti akatemian ns. taito- ja teknisissä jaoksissa ja sotaelokuvat ovat perinteisesti pärjänneet hyvin tässä kategoriassa. Pirullinen draamakomedia Three Billboards Outside Ebbing, Missouri kuuluu paperilla kärkisuosikkeihin vietyään pääkunnian mm. Baftoissa, Golden Globeissa ja SAG-palkinnoissa. Mutta se on jakanut mielipiteitä voimakkaasti, mikä ei povaa hyvää parhaan elokuvan kisassa. Tässä kategoriassa nimittäin haetaan konsensusvoittajaa ja toisin kuin muissa kategorioissa käytössä on ns. preferential ballot, jossa äänet annetaan sijoittain. The Shape of Waterin laaja kannatus nostanee sen lopulta ykköseksi, mutta tämä kisa on melkein liian vaikea ennustettavaksi.

Voittaa: The Shape of Water
Mahdolliset yllättäjät: Get Out ja Lady Bird
Kunpa voittaisi: Lady Bird

Saoirse Ronan ja  Beanie Feldstein elokuvassa Lady Bird.
Saoirse Ronan ja Beanie Feldstein elokuvassa Lady Bird Saoirse Ronan ja Beanie Feldstein elokuvassa Lady Bird. Kuva: ©A.M.P.A.S. Lady Bird,Oscar-gaala 2018,Saoirse Ronan,Greta Gerwig,Beanie Feldstein
Daniel Kaluuya elokuvassa Get Out
Daniel Kaluuya elokuvassa Get Out. Daniel Kaluuya elokuvassa Get Out Kuva: ©A.M.P.A.S. Get Out,Daniel Kaluuya,Jordan Peele,Oscar-gaala 2018

Paras ohjaus

Tänä vuonna Oscareissa juhlitaan auteur-tekijöitä: ensimmäisen kerran palkinnon 90-vuotisessa historiassa kaikki ohjaajaehdokkaat ovat käsikirjoittaneet elokuvansa ja moni toiminut myös tuottajana. Pulssia nostattava Dunkirk toi viimein ohjausehdokkuuden kunnianhimoisten kassamenestysten visionäärille Christopher Nolanille (mm. The Dark Knight -trilogia, Inception, Interstellar).

Lady Bird teki Greta Gerwigistä Oscar-historian viidennen naisohjaajaehdokkaan ja Get Out Jordan Peelestä viidennen mustan ohjaajaehdokkaan. Nämä ovat saavutuksia, jotka moni äänestäjä varmasti mielellään kruunaisi voitolla. Mutta The Shape of Waterin maestro Guillermo del Toro, alalla arvostettu ja mielikuvitusvoimastaan ihailtu tekijä, on vienyt käytännössä kaikki kisakauden ohjaajapalkinnot. Hänen kipparoimassaan elokuvassa jokainen osa-alue pelaa saumattomasti yhteen kertoen vetoavan tarinan ulkopuolisuudesta. Ellei ihmeitä siis tapahdu, del Toro liittyy hyvien ystäviensä joukkoon ja hänestä tulee viiden vuoden aikana kolmas parhaan ohjaajan Oscarilla palkittu meksikolaiselokuvantekijä: Alfonso Cuarón voitti 2014 Gravitysta ja Alejandro González Iñárritu 2015 Birdmanista ja 2016 The Revenantista.

Voittaa: Guillermo del Toro, The Shape of Water
Kunpa voittaisi: Greta Gerwig, Lady Bird

Paras naispääosa

Tämä kisa on ollut taputeltu viikkoja. Pelkäämätön Frances McDormand on kulkenut voitosta voittoon, keräten kunniaa tulikivenkatkuisesta roolityöstään kostoa ja oikeutta janoavana murhatun tytön äitinä elokuvassa Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. Sapekas ja sävyssään häilyvä elokuva on saattanut jakaa mielipiteitä, mutta McDormand ei. Tämä on näyttelijän viides Oscar-ehdokkuus. Three Billboardsin Mildredia hauskasti muistuttava Fargon Marge Gunderson toi hänelle voiton vuonna 1997.

Huomionarvoista on, että kategorian viidestä ehdokkaasta neljä – McDormandin lisäksi The Shape of Waterin Sally Hawkins, Lady Birdin Saoirse Ronan ja The Postin Meryl Streep – on ehdolla parhaan elokuvan ehdokkaista. Tällainen naisvetoisuus on Oscar-historiassa harvinaista. Streepille tämä oli 17. pääosaehdokkuus, mutta ensimmäinen kerta sitten vuoden 1986 ja Minun Afrikkani, kun hän on kategoriassa ehdolla roolista parhaan elokuvan ehdokkaassa. Yhteensä Streepille on 39 vuoden aikana kertynyt ennätykselliset 21 ehdokkuutta.

Voittaa: Frances McDormand, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Frances McDormand
Frances McNormand elokuvassa Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. Frances McDormand Frances McDormand,Oscar-gaala 2018,Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
Gary Oldman Darkest Hour -elokuvassa.
Gary Oldman elokuvassa Synkin hetki. Gary Oldman Darkest Hour -elokuvassa. Kuva: 2017 FOCUS FEATURES LLC. ALL RIGHTS RESERVED. Darkest Hour,Gary Oldman

Paras miespääosa

Gary Oldman täyttää parin viikon päästä 60 vuotta ja on sunnuntaiyönä saamassa ennakkoon isoimman syntymäpäivälahjansa parhaan miespääosan Oscarin muodossa. Näyttävä roolityö Iso-Britannian pääministeri Winston Churchillina sotadraamassa Darkest Hour (Synkin hetki)on perinteisintä Oscar-palkittavaa ja tuonut Oldmanille jo mm. Baftan, Golden Globen ja SAG-palkinnon. Kolmekymmenvuotisen uran tehnyt monipuolinen brittinäyttelijä on ollut Oscar-ehdokkaana kerran aiemmin vuonna 2012 hienovaraisesta roolityöstään vakoojadraamassa Pappi, lukkari, talonpoika, vakooja. Nyt on hänen vuoronsa. Sitä paitsi Daniel Day-Lewisilla (Phantom Thread) on jo kolme Oscaria.

Voittaa: Gary Oldman, Darkest Hour

Paras alkuperäiskäsikirjoitus

Three Billboards Outside Ebbing, Missourin käsikirjoittaja, irlantilais-brittiläinen Martin McDonagh ja Get Outin luoja Jordan Peele etenivät loppusuoralle rinta rinnan. Writers Guild Award -voitto pari viikkoa sitten nosti kuitenkin Peelen kisan kärkeen. Ennen kaikkea, hänen nerokas kauhuelokuvansa on polttavan ajankohtainen ja onnistuu rasismin käsittelyssään Three Billboardsia paremmin, mikä tuonee Peelelle ansaitun voiton. Mikäli Oscar-äänestäjät haluavatkin jotain seesteisempää, Greta Gerwig, kategorian ainoa naisehdokas, voi viedä voiton yhtä lailla loistavalla ja rehellisellä, mutta hellällä Lady Birdillään.

Voittaa: Jordan Peele, Get Out
Mahdollinen yllättäjä: Greta Gerwig, Lady Bird

Paras sovitettu käsikirjoitus

Tässäkin kategoriassa tehtiin tänä vuonna ehdokashistoriaa: Mudboundin Dee Reesestä tuli ensimmäinen kategoriassa ehdokkuuden saanut musta nainen ja Loganista tuli ensimmäinen käsikirjoitusehdokkuudella tunnustettu supersankarielokuva.

Kategorian ehdoton ennakkosuosikki on kuitenkin veteraani James Ivory. 89-vuotias elokuvantekijä tunnetaan parhaiten Merchant-Ivory-yhtiön englantilaisepookeista, hienostuneista ja monisävyisistä 1980-90-lukujen kirjallisuussovituksista, jotka toivat amerikkalaiselle Ivorylle kolme Oscar-ehdokkuutta parhaasta ohjauksesta. Palkinnon hänelle lopulta tuonee herkkä ja tunnevoimainen ensirakkauden kuvaus, André Acimanin romaaniin perustuva Call Me By Your Name. Kahden nuoren miehen suhteesta kertova elokuva muodostaa kauniin parin Ivoryn ja hänen edesmenneen työparinsa ja elämänkumppaninsa Ismail Merchantin 30 vuoden takaiselle E.M. Forster -sovitukselle Maurice.

Voittaa: James Ivory, Call Me By Your Name
Mahdollinen yllättäjä: Dee Rees, Mudbound

Armie Hammer ja Timothée Chalamet elokuvassa Call Me by Your Name (2017)
Timothée Chalamet ja Armie Hammer elokuvassa Call Me by Your Name. Armie Hammer ja Timothée Chalamet elokuvassa Call Me by Your Name (2017) Kuva: ©A.M.P.A.S.(r) Timothée Chalamet,Armie Hammer,Call Me by Your Name,Oscar-gaala 2018
Mies asioi viraston tiskillä vuoden 2049 Los Angelesissa.
Roger Deakins on ehdolla parhaasta kuvauksesta elokuvassa Blade Runner 2049. Mies asioi viraston tiskillä vuoden 2049 Los Angelesissa. Kuva: ©2017 Alcon Entertainment, LLC. All Rights Reserved. Blade Runner 2049,KulttuuriCocktail

Paras kuvaus

Paras elokuva, ohjaus ja näyttelijäkategoriat saavat usein isoimman huomion, mutta monelle Oscar- ja elokuvafanille tämä on vuoden jännittävin kategoria. Sunnuntaiyönä nimittäin ratkeaa, saako mestarikuvaaja Roger Deakins vihdoin ja viimein Oscarinsa. Kunnianhimoinen sci-fi-jätti Blade Runner 2049 toi Deakinsille hänen 14. ehdokkuutensa, mikä on kuvaajien ennätys.

Brittikuvaajan filmografiaan kuuluvat mm. Rita Hayworth – avain pakoon, useita Coen-veljesten elokuvia, Jesse Jamesin salamurha pelkuri Robert Fordin toimesta, Skyfall ja Sicario. Blade Runner 2049 on Deakinsin näyttävimpiä töitä, mutta riittääkö se ja pitkän odotuksen paine tuomaan voiton, kun kilpailijoina ovat mm. Hoyte Van Hoytema ja Dunkirk sekä historiaa kategorian ensimmäisenä naisehdokkaana tehnyt Rachel Morrison ja runollisen verevä Mudbound?

Paras lyhytanimaatio

Kotikaupungin pojasta, koripallojoukkue Los Angeles Lakersin entisestä ykköstähdestä Kobe Bryantista tullee ensimmäinen Oscarilla palkittu NBA-pelaaja. Vuonna 2016 uransa päättänyt Bryant lyöttäytyi yhteen Disney-studiolla pitkän uran tehneen animaattori Glen Keanen kanssa. Lopputuloksena oli hurmaava lyhytanimaatio Dear Basketball, joka perustuu Bryantin jäähyväiskirjeeseen rakastamalleen lajille.

Paras laulu

Vaikuttaa siltä, että kisa käydään viime vuoden voittajien, La La Landista palkittujen Benj Pasekin ja Justin Paulin sekä Frozen-animaation megahitistä Let it Go vuonna 2014 Oscarin pokanneiden Kristen Anderson-Lopezin ja Robert Lopezin välillä. Pasekin ja Paulin The Greatest Showman -musikaaliin säveltämä voimalaulua This is Me on striimattu maailmanlaajuisesti yli 160 miljoonaa kertaa. Elokuva itse ei kuitenkaan ole innostanut akatemian jäseniä toisin kuin Pixarin Coco, jonka tunnuslauluna Anderson-Lopezin ja Lopezin koskettava Remember Me soi.

Coco on ennakkosuosikki parhaan animaatioelokuvan kategoriassa, mikä voi kallistaa vaa’an sen puolelle. Tässä kategoriassa kisaa myös Mary J. Blige, joka yhdessä Raphael Saadiqin ja Taura Stinsonin kanssa sai ehdokkuuden Mudboundissa kuultavasta laulusta Mighty River. Näyttelijä-laulaja Blige on yksi tämän vuoden tuplaehdokkaista, ollen ehdolla myös parhaan naissivuosan kategoriassa samaisesta elokuvasta – historiallinen saavutus sekin.

Paras vieraskielinen elokuva

Ennätykselliset 92 maata lähetti elokuvansa tämän vuoden kisaan parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarista. Karsintojen jälkeen ehdolle pääsivät lopulta The Square Ruotsista, Rakkautta vailla Venäjältä, Kosketuksissa Unkarista, Fantastinen nainen Chilestä ja The Insult Libanonista. Suosikiksi on ennakoitu vuoroin mitäkin, mutta juuri tänä vuonna Sebastián Lelion ohjaama ja huikean Daniela Vegan johdattama transtarina Fantastinen nainen olisi upeaa nähdä voittajana.

Kirjoittaja on Oscar-entusiasti, HIFF – Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalin toiminnanjohtaja ja elokuvakriitikko.

Artikkelin lähteet: The Hollywood Reporter, Variety, The Guardian, The New York Times, IndieWire.

Lisää ohjelmasta

  • Älä luota keneenkään! Paranoidit klassikkoelokuvat Teemalla

    Salaliitot uhkaavat Kino Klassikon sarjassa.

    Kino Klassikon tammi–helmikuun teemana on paranoia eli vainoharhaisuus. Tieto on vaarallista, musta on valkoista ja vihollinen on keskuudessamme, kun kommunistien, kapitalistien ja ulkoavaruuden olentojen salaliitot uhkaavat perusturvallisuutta. Torstaisin 16.1.–20.2.2020.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa