Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Näin Facebook-ryhmät toimivat - kuinka niihin liitytään ja kuka näkee postaukseni?

Kuvassa kaksi kättä jotka selaavat kännykkää ja teksti: Facebook-ryhmät
Kuvassa kaksi kättä jotka selaavat kännykkää ja teksti: Facebook-ryhmät Kuva: Yle/Sari Veikkolainen Yle Oppiminen,Facebook,Digitreenit

Vanhempainyhdistys, urheilujoukkue, erikoisruokavalio, kirpputorit… Kuinka moneen Facebook-ryhmään kuulut? Monelle keskustelu ryhmissä on tärkein syy käyttää Facebookia. Mutta kuinka ryhmät toimivat: miten haet ryhmiä, kuinka niihin liitytään ja kuka näkee postaukseni?

Ryhmät ovat suosittu ja näppärä tapa jakaa tietoa ja vaihtaa ajatuksia. Jotkut kuuluvat kymmeniin Facebook-ryhmiin, toiset taas ovat arkoja liittymään mihinkään, vaikka niiden aihe ja keskustelut kiinnostaisivatkin.

Omat Facebook-ryhmät

Ihan aluksi: tiedätkö, mihin kaikkiin ryhmiin itse kuulut? Kaikki omat Facebook-tiedot kannattaa aika ajoin päivittää ajan tasalle, niin myös ryhmät. Käy siis säännöllisesti läpi omat ryhmäsi, ja eroa niistä, jotka eivät ole sinulle enää ajankohtaisia tai tarpeellisia.

Löydät kaikki ryhmäsi FB:n etusivun vasemmasta laidasta klikkaamalla Ryhmät-linkkiä.

Kuvassa näytetään mistä löydät niiden FB-ryhmien listauksen, joihin kuulut
Kuvassa näytetään mistä löydät niiden FB-ryhmien listauksen, joihin kuulut Kuva: Yle/Sari Veikkolainen Digitreenit,Yle Oppiminen,Facebook

Nyt näet kaikki ryhmät listattuna. Pääset ryhmään klikkaamalla sen nimeä. Tutustu-linkistä pääset selaamaan ryhmiä, joiden Facebook arvelee sinua kiinnostavan. Niihin kannattaa tutustua, koska saatat hyvinkin löytää jotain itsellesi mielenkiintoista.

Kuvassa on listaus, jossa kaikki FB-ryhmät, joihin henkilö kuuluu
Kuvassa on listaus, jossa kaikki FB-ryhmät, joihin henkilö kuuluu Kuva: Yle/Sari Veikkolainen Facebook,Digitreenit,Yle Oppiminen

Rataskuvaketta klikkaamalla voit erota ryhmästä, valita millaisista ryhmän postauksista saat ilmoituksia ja kiinnittää ryhmän pikakuvakkeisiin (tai poistaa pikakuvakkeista). Pikakuvakkeet ovat Facebookin etusivullasi vasemmassa laidassa olevia suoria linkkejä ryhmiin. Ne ovat käteviä niille ryhmille, joita seuraat aktiivisesti.

Ryhmään liittyminen

Ryhmään voi päätyä kahdella tavalla: 1) voit itse aktiivisesti pyytää liittymistä, jolloin ryhmän ylläpitäjä tai ryhmän jäsen hyväksyy pyynnön tai 2) ryhmän jäsen liittää sinut ryhmään, koska ajattelee ryhmän sinua kiinnostavan. Kannattaa kysyä, ennen kuin itse liittää kavereitaan mihinkään ryhmään – yleensä ihmiset haluavat itse päättää, mihin ryhmään kuuluvat.

Kun löydät FB:stä itseäsi kiinnostavan ryhmän, lähetä liittymispyyntö. Joissain ryhmissä pyydetään uusilta jäseniltä esittäytymistä. Koko elämäntarinaa ei kannata kirjoittaa, mutta kerro sen sijaan, miksi olet aiheesta kiinnostunut ja mitä annettavaa sinulla kenties ryhmälle on.

Toisinaan ryhmän ylläpitäjät haluavat ennakkoon varmistaa, että jäsenet ovat oikeasti ryhmän aiheesta kiinnostuneita. Näihin kyselyihin kannattaa suhtautua suopeasti, jos haluaa ryhmään liittyä.

Kuvassa näkyy Kalastus Kirpputori -ryhmän etusivu ja liity ryhmään -painike
Kuvassa näkyy Kalastus Kirpputori -ryhmän etusivu ja liity ryhmään -painike Kuva: Yle/Sari Veikkolainen Digitreenit,Yle Oppiminen,Facebook
Kuvassa näkyy kysymyksiä, joita kysytään kun haluaa liittyä ryhmään.
Kuvassa näkyy kysymyksiä, joita kysytään kun haluaa liittyä ryhmään. Kuva: Yle/Sari Veikkolainen Facebook,Yle Oppiminen,Digitreenit

Jos kaverisi liittää sinut ryhmään, saat siitä tiedon Facebookin ilmoituksiin. Joskus voi käydä niin, että et huomaa ilmoitusta, ja myöhemmin huomaat kuuluvasi itsellesi outoon ryhmään.

Julkinen, suljettu vai salainen ryhmä?

FB-ryhmä voi olla joko julkinen, suljettu tai salainen. Ennen ryhmään liittymistä tarkista aina, minkä tyyppisestä ryhmästä on kyse. Tiedon ryhmän avoimuudesta näet ryhmän etusivulta, vasemmasta laidasta.

Lisäys: Facebook-ryhmien yksityisyystasojen nimet muuttuivat syksyllä 2019 näin:

 • Salainen > Yksityinen ja piilotettu hausta
 • Suljettu > Yksityinen ja näkyvissä haussa
 • Julkinen > Julkinen ja näkyvissä haussa.
Kuvassa näytetään missä kohtaa ryhmän etusivulla on tieto siitä, onko ryhmä julkinen, suljettu vai salainen.
Kuvassa näytetään missä kohtaa ryhmän etusivulla on tieto siitä, onko ryhmä julkinen, suljettu vai salainen. Kuva: Yle/Sari Veikkolainen Digitreenit,Yle Oppiminen,Facebook

Kuka näkee mitä ryhmässä keskustellaan?

Ryhmä on Julkinen ja näkyvissä haussa

 • Ryhmä löytyy Facebookin haulla.
 • Ryhmä on käytännössä täysin avoin. Kuka tahansa FB-käyttäjä näkee kaikki ryhmän kirjoitukset ja kommentit.
 • Tykkääminen onnistuu muiltakin kuin ryhmän jäseniltä.
 • Uusia päivityksiä ja kommentteja voi tehdä vain kuulumalla ryhmään.

Ryhmä on Yksityinen ja näkyvissä haussa

 • Ryhmä löytyy Facebookin haulla.
 • Ryhmän nimi, kuvaus ja ryhmän jäsenet näkyvät kaikille.
 • Ryhmän keskustelut eivät näy muille kuin ryhmän jäsenille.
 • Voit helposti hakea vaikka itseäsi kiinnostavia harrastus- tai kirppisryhmiä ja halutessasi liittyä niihin.

Ryhmä on Yksityinen ja piilotettu haussa

 • Ryhmä ei löydy Facebookin haulla paitsi ryhmän jäsenille.
 • Nämä ryhmät ovat usein melko pieniä ja intiimejä.
 • Ryhmään pääset mukaan vain, jos ryhmän jäsen liittää sinut ryhmään.
 • Ryhmässä käydyt keskustelut eivät näy ryhmän ulkopuolisille henkilöille.

Ryhmissä keskustelu käy joskus kiivaana ja hyvä niin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että ryhmässä voi olla paljonkin jäseniä, jotka lukevat kaiken, mutta eivät kommentoi itse mitään. Mistään kovin yksityisestä ei siis kannata suljetussakaan ryhmässä avautua. Hyvä nyrkkisääntö on, että kannattaa kirjoittaa vain sellaisia asioita, jotka voisi omalla nimellään julkaista sanomalehden yleisönosastolla.

Facebook on alusta, jonka yksityisyysasetukset voivat muuttua. Ryhmään voi myös kuulua sinulle tuntemattomia jäseniä. Joku voi ottaa kuvakaappauksen kärkkäästä kommentistasi ja jakaa sen toisaalla. Hyvä käytös kannattaa muistaa kaikissa keskusteluissa!

Ryhmän ilmoitusasetukset

Voit valita, kuinka paljon saat tietoa ryhmään tehdyistä postauksista. Jos ryhmä on pieni, tai sen aihepiiri todella lähellä sydäntäsi, haluat ehkä seurata kaikkea ryhmässä tapahtuvaa. Jossain toisessa ryhmässä haluat ehkä pysytellä taka-alalla ja seurailla sitä vain satunnaisesti.

Ryhmän ilmoitusasetuksia pääset muokkaamaan ryhmän etusivulla, kansikuvan alapuolelta.

Kuvassa näkyy valikko, josta voit valita mitä ilmoituksia ryhmästä haluat
Kuvassa näkyy valikko, josta voit valita mitä ilmoituksia ryhmästä haluat Kuva: Yle/Sari Veikkolainen Digitreenit,Yle Oppiminen,Facebook

Kaikki ilmoitukset vai ei mitään?

 • Kaikki julkaisut - saat ilmoituksen kaikista ryhmään tehdyistä postauksista
 • Kohokohdat - saat ilmoituksen, kun joku FB-kaverisi julkaisee ryhmässä tai Facebook ehdottaa sinulle julkaisua, joka on ryhmässä suosittu
 • Kaverien julkaisut - saat ilmoituksen, kun joku FB-kaverisi julkaisee ryhmässä
 • Pois - et saa koskaan ilmoituksia ryhmään tehdyistä julkaisuista

Jos ryhmässä on vähintään 250 jäsentä, sen ilmoitusasetukseksi määritetään oletusarvoisesti Kohokohdat. Tätä asetusta voit muuttaa itse koska vain.

Myös Facebookin algoritmi osaltaan määrittää ryhmien postausten näkymistä aikajanallasi. Ryhmät, joihin et aktiivisesti osallistu ja joissa ei ole Facebook-kavereitasi, näkyvät aikajanallasi vähemmän.

Hauskoja ja hyödyllisiä ryhmiä

Ryhmiin voi perehtyä seuraamalla julkisten ryhmien keskusteluja. Tässä pari esimerkkiä, joilla pääsee alkuun.

Aloita Digitreenien omasta ryhmästä! Vertaistukiryhmä on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat saada apua tai auttaa muita digimaailmaan liittyvissä kysymyksissä.
Sanaleikkien rakastajat viihtyvät Yhdyssana on yhdyssana- ja Aristoteleen kantapää -ryhmissä. Helsingin ja historian ystävien kannattaa tutustua Helsingin kaupunginosat ennen ja nyt -ryhmään. Vertaistukea arjen haasteisiin löytyy Ei mennyt niin kuin Strömsössä-ryhmästä.

Eri paikkakuntien ja kaupunginosien kirppisryhmiä löytää parhaiten Facebookista hakemalla. Keräilyharrastajilla on paljon omia ryhmiä, esimerkiksi Muumikeräilijät. Erilaisia harrastusryhmiä kannattaa myös hakea, esimerkkinä juoksuharrastajien Juoksufoorumi. Hyvä vaihtoehto on myös kysyä tuttavilta, mihin ryhmiin he kuuluvat.


Muokkaukset:
20.9.19: Lisätty Facebook-ryhmien yksityisyystasojen uudet nimet ja maininta Digitreenit-ryhmästä.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Digitreenit Facebook -ryhmässä tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Digitreenit

Keskustele