Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Näin Facebook-ryhmät toimivat - kuinka niihin liitytään ja kuka näkee postaukseni?

Kuvassa kaksi kättä jotka selaavat kännykkää ja teksti: Facebook-ryhmät
Kuvassa kaksi kättä jotka selaavat kännykkää ja teksti: Facebook-ryhmät Kuva: Yle/Sari Veikkolainen Yle Oppiminen,Facebook,Digitreenit

Vanhempainyhdistys, urheilujoukkue, erikoisruokavalio, kirpputorit… Kuinka moneen Facebook-ryhmään kuulut? Monelle keskustelu ryhmissä on tärkein syy käyttää Facebookia. Mutta kuinka ryhmät toimivat: miten haet ryhmiä, kuinka niihin liitytään ja kuka näkee postaukseni?

Ryhmät ovat suosittu ja näppärä tapa jakaa tietoa ja vaihtaa ajatuksia. Jotkut kuuluvat kymmeniin Facebook-ryhmiin, toiset taas ovat arkoja liittymään mihinkään, vaikka niiden aihe ja keskustelut kiinnostaisivatkin.

Nämä ohjeet on tehty tietokoneen selaimella. Puhelimen Facebook-sovelluksessa valikot ovat hiukan eri paikassa – mutta termit ovat pääosin samoja.

Omat Facebook-ryhmät

Ihan aluksi: tiedätkö, mihin kaikkiin ryhmiin itse kuulut? Kaikki omat Facebook-tiedot kannattaa aika ajoin päivittää ajan tasalle, niin myös ryhmät. Käy siis säännöllisesti läpi omat ryhmäsi, ja eroa niistä, jotka eivät ole sinulle enää ajankohtaisia tai tarpeellisia. Palataan ryhmästä eroamiseen myöhemmin.

Löydät kaikki ryhmäsi FB:n etusivun vasemmasta laidasta klikkaamalla Ryhmät-linkkiä.

Kuvakaappaus Facebookista. Kuvassa näytetään mistä löydät niiden FB-ryhmien listauksen, joihin kuulut
Facebookin valikon kohdasta Ryhmät näet kaikki ryhmät, joihin kuulut. Kuvakaappaus Facebookista. Kuvassa näytetään mistä löydät niiden FB-ryhmien listauksen, joihin kuulut Digitreenit,Yle Oppiminen,Facebook,Facebook-ryhmä

Nyt näet kaikki ryhmät listattuna. Pääset ryhmään klikkaamalla sen nimeä.

Kohdassa Sinulle ehdotettua näet ryhmiä, joiden Facebook arvelee sinua kiinnostavan. Saatat hyvinkin löytää jotain itsellesi mielenkiintoista.

Kuvakaappaus Facebookista: Lista Facebookin käyttäjälle ehdottamista ryhmistä.
Kohta Sinulle ehdotettua sisältää Facebookin omia ehdotuksia. Kuvakaappaus Facebookista: Lista Facebookin käyttäjälle ehdottamista ryhmistä. Digitreenit,Yle Oppiminen,Facebook,Facebook-ryhmä

Ryhmään liittyminen

Ryhmään voi päätyä kahdella tavalla:

1) voit itse aktiivisesti pyytää liittymistä, jolloin ryhmän ylläpitäjä tai ryhmän jäsen hyväksyy pyynnön
2) ryhmän jäsen kutsuu sinut ryhmään, koska ajattelee sen kiinnostavan sinua

Kannattaa kysyä kavereiltaan, ennen kuin itse lisää heitä mihinkään ryhmään – yleensä ihmiset haluavat itse päättää, mihin ryhmään kuuluvat.

Kun löydät Facebookista itseäsi kiinnostavan ryhmän, lähetä liittymispyyntö.

Kuvakaappaus Facebookista: Retkipaikka-ryhmän etusivu ja Liity ryhmään -painike.u ja liity ryhmään -painike
Liittymistä pyydetään ryhmän Facebook-sivulla. Kuvakaappaus Facebookista: Retkipaikka-ryhmän etusivu ja Liity ryhmään -painike.u ja liity ryhmään -painike Digitreenit,Yle Oppiminen,Facebook,Facebook-ryhmä

Joissain ryhmissä pyydetään uusilta jäseniltä esittäytymistä tai erilaisiin kysymyksiin vastaamista.

Koko elämäntarinaa ei kannata esittelyyn kirjoittaa, mutta kerro sen sijaan, miksi olet aiheesta kiinnostunut ja mitä annettavaa sinulla kenties ryhmälle on.

Toisinaan ryhmän ylläpitäjät haluavat ennakkoon varmistaa, että jäsenet ovat oikeasti ryhmän aiheesta kiinnostuneita. Näihin kyselyihin kannattaa suhtautua suopeasti, jos haluaa ryhmään liittyä.

Kuvakaappaus Facebookista: Niksi-Pirkot ryhmään liittyessä pitää vastata kysymykseen.
Monet Facebook-ryhmät tarkistavat kyselyin, millaista väkeä mukaan liittyy. Kuvakaappaus Facebookista: Niksi-Pirkot ryhmään liittyessä pitää vastata kysymykseen. Digitreenit,Facebook,Yle Oppiminen,Facebook-ryhmä

Jos kaverisi liittää sinut ryhmään, saat siitä tiedon Facebookin ilmoituksiin. Joskus voi käydä niin, että et huomaa ilmoitusta, ja myöhemmin huomaat kuuluvasi itsellesi outoon ryhmään.

Yksityinen vai julkinen ryhmä?

Facebook-ryhmiä on kolmenlaisia:

 • Yksityinen ja piilotettu hausta (ennen näiden nimi oli Salainen)
 • Yksityinen ja näkyvissä haussa (ennen: Suljettu)
 • Julkinen ja näkyvissä haussa (ennen: Julkinen).

Ennen ryhmään liittymistä tarkista aina, minkä tyyppisestä ryhmästä on kyse. Tiedon ryhmän avoimuudesta näet ryhmän etusivulta, vasemmasta laidasta.

Kuvakaappaus Facebookista: Näin löydät tiedotn siitä, onko ryhmä yksityinen vai julkinen: Men kohtaa Tietoja ryhmästä, sen alalaidasta löytyy tieto.
Näet Faecbook-ryhmän tarkemmat tiedot kohdasta Tietoja ryhmästä. Kuvakaappaus Facebookista: Näin löydät tiedotn siitä, onko ryhmä yksityinen vai julkinen: Men kohtaa Tietoja ryhmästä, sen alalaidasta löytyy tieto. Digitreenit,Yle Oppiminen,Facebook,Facebook-ryhmä

Ryhmissä keskustelu käy joskus kiivaana – ja hyvä niin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että ryhmässä voi olla paljonkin jäseniä, jotka lukevat kaiken, mutta eivät kommentoi itse mitään. Mistään kovin yksityisestä ei siis kannata suljetussakaan ryhmässä avautua. Hyvä nyrkkisääntö on, että kannattaa kirjoittaa vain sellaisia asioita, jotka voisi omalla nimellään julkaista sanomalehden yleisönosastolla.

Kuka näkee, mitä ryhmässä keskustellaan?

Ryhmä on Julkinen ja näkyvissä haussa

 • Ryhmä löytyy Facebookin haulla.
 • Ryhmä on käytännössä täysin avoin. Kuka tahansa FB-käyttäjä näkee kaikki ryhmän kirjoitukset ja kommentit.
 • Tykkääminen onnistuu muiltakin kuin ryhmän jäseniltä.
 • Uusia päivityksiä ja kommentteja voi tehdä vain kuulumalla ryhmään.

Ryhmä on Yksityinen ja näkyvissä haussa

 • Ryhmä löytyy Facebookin haulla.
 • Ryhmän nimi, kuvaus ja ryhmän jäsenet näkyvät kaikille.
 • Ryhmän keskustelut eivät näy muille kuin ryhmän jäsenille.
 • Voit helposti hakea vaikka itseäsi kiinnostavia harrastus- tai kirppisryhmiä ja halutessasi liittyä niihin.

Ryhmä on Yksityinen ja piilotettu haussa

 • Ryhmä ei löydy Facebookin haulla paitsi ryhmän jäsenille.
 • Nämä ryhmät ovat usein melko pieniä ja intiimejä.
 • Ryhmään pääset mukaan vain, jos ryhmän jäsen liittää sinut ryhmään.
 • Ryhmässä käydyt keskustelut eivät näy ryhmän ulkopuolisille henkilöille.

Facebook on alusta, jonka yksityisyysasetukset voivat muuttua. Ryhmään voi myös kuulua sinulle tuntemattomia jäseniä. Joku voi ottaa kuvakaappauksen kärkkäästä kommentistasi ja jakaa sen toisaalla. Hyvä käytös kannattaa muistaa kaikissa keskusteluissa!

Ryhmän ilmoitusasetukset

Voit valita, kuinka paljon saat tietoa ryhmään tehdyistä postauksista. Jos ryhmä on pieni, tai sen aihepiiri todella lähellä sydäntäsi, haluat ehkä seurata kaikkea ryhmässä tapahtuvaa. Jossain toisessa ryhmässä haluat ehkä pysytellä taka-alalla ja seurailla sitä vain satunnaisesti.

Kun liityt uuteen ryhmään, saat useimmiten ilmoituksia oletusarvolla Kohokohdat.

Tätä asetusta voit muuttaa itse koska vain.

Ryhmän ilmoitusasetuksia pääset muokkaamaan ryhmän etusivulla, kansikuvan alapuolelta.

Kuvakaappaus Facebookista: Kuvassa näkyy valikko, josta voit valita mitä ilmoituksia ryhmästä haluat
Ryhmän ilmoituksissa on yleensä oletuksena valinta Kohokohdat. Sitä voi itse säätää. Kuvakaappaus Facebookista: Kuvassa näkyy valikko, josta voit valita mitä ilmoituksia ryhmästä haluat Digitreenit,Yle Oppiminen,Facebook,Facebook-ryhmä

Myös Facebookin algoritmi osaltaan määrittää ryhmien postausten näkymistä aikajanallasi. Ryhmät, joihin et aktiivisesti osallistu ja joissa ei ole Facebook-kavereitasi, näkyvät aikajanallasi vähemmän.

Kiinnitä tärkeät ryhmät pikakuvakkeisiin

Facebookissa Pikakuvakkeet ovat sivuille, ryhmiin ja peleihin johtavia pikalinkkejä. Jos käyt ryhmän sivulla usein, se on hyvä kiinnittää pikakuvakkeisiin. Ne näkyvät Facebook-etusivullasi.

Valitse valikosta Pikakuvakkeet >
Klikkaa Muokkaa >
Valitse Kiinnitetty ylös, niin ryhmä näkyy pikakuvakkeiden ylälaidassa.

Voit halutessasi myös poistaa ryhmän pikakuvakkeista.

Kuvakaappaus Facebookista: Ryhmä kiinnitetään pikakuvakkeisiin kohdasta Pikakuvakkeet ja Muokkaa.
Facebook-ryhmä kiinnitetään pikakuvakkeisiin, jolloin se näkyy varmasti omalla etusivulla. Kuvakaappaus Facebookista: Ryhmä kiinnitetään pikakuvakkeisiin kohdasta Pikakuvakkeet ja Muokkaa. Digitreenit,Facebook,Facebook-ryhmä

Ryhmästä eroaminen

Eikä ryhmä enää kiinnosta sinua? Ryhmistä on helppo erota.

Mene ryhmän sivulle, klikkaa ryhmän kuvan alla tekstiä Olet jäsen ja valitse Eroa ryhmästä.

Voit myös lopettaa ryhmän seuraamisen eroamatta siitä.

Kuvakaappaus Facebookista: Ryhmästä erotaan kohdasta Olet jäsen.
Facebookissa ryhmästä erotaan kohdasta Olet jäsen. Kuvakaappaus Facebookista: Ryhmästä erotaan kohdasta Olet jäsen. Digitreenit,Facebook,Facebook-ryhmä

Hauskoja ja hyödyllisiä ryhmiä

Ryhmiin voi perehtyä seuraamalla julkisten ryhmien keskusteluja. Tässä pari esimerkkiä, joilla pääsee alkuun.

Aloita Digitreenien omasta ryhmästä! Vertaistukiryhmä on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat saada apua tai auttaa muita digimaailmaan liittyvissä kysymyksissä.

Sanaleikkien rakastajat viihtyvät Yhdyssana on yhdyssana- ja Aristoteleen kantapää -ryhmissä. Helsingin ja historian ystävien kannattaa tutustua Helsingin kaupunginosat ennen ja nyt -ryhmään. Vertaistukea arjen haasteisiin löytyy Ei mennyt niin kuin Strömsössä-ryhmästä.

Eri paikkakuntien ja kaupunginosien kirppisryhmiä löytää parhaiten Facebookista hakemalla. Keräilyharrastajilla on paljon omia ryhmiä, esimerkiksi Muumikeräilijät. Erilaisia harrastusryhmiä kannattaa myös hakea, esimerkkinä juoksuharrastajien Juoksufoorumi. Hyvä vaihtoehto on myös kysyä tuttavilta, mihin ryhmiin he kuuluvat.

Kuvakaappaus Digitreenien Facebook-ryhmän etusivusta.
Digitreenien Facebook-ryhmässä vertaistuen kynnys on matalalla. Kuvakaappaus Digitreenien Facebook-ryhmän etusivusta. Digitreenit,Facebook,Facebook-ryhmä


Muokkaukset:
20.9.19: Lisätty Facebook-ryhmien yksityisyystasojen uudet nimet ja maininta Digitreenit-ryhmästä.
12.12.19: Korjattu vanhentuneita ohjeita, lisätty kappaleet ryhmän kiinnittämisestä ja ryhmästä eroamisesta. Korjattu kuvia ajan tasalle.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Digitreenit Facebook -ryhmässä tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Digitreenit

Keskustele