Hyppää pääsisältöön

Lauri Kivinen: Sveitsin äänestystulos osoitti, että julkisen palvelun media on tärkeä

Sveitsin kartta jonka päällä punainen 71,6 % -teksti
Sveitsin kartta jonka päällä punainen 71,6 % -teksti Sveitsi,no billag

Ylivoimainen enemmistö, 71,6 prosenttia (2 098 139 äänestäjää) sveitsiläisistä, vastusti sunnuntaina kansanäänestyksessä niin sanottua No Billag -aloitetta. Lakialoite olisi voimaan tullessaan lakkauttanut tv- ja radiolupamaksun ja uhannut Sveitsin yleisradioyhtiön olemassaoloa.

“Äänestystä edelsi Sveitsissä laaja keskustelu yleisradiotoiminnan roolista ja luonteesta. Kaikkialla Euroopassa mediaympäristö on suuressa muutoksessa. Sveitsiläisten saama suuri tuki osoitti, miten tärkeänä yhteistä julkisen palvelun mediaa pidetään luotettavan ja monipuolisen sisällön tarjoajana”, sanoo Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen.

No Billag -aloitteen voitto äänestyksessä olisi saattanut johtaa maan yleisradioyhtiön SRG:n sulkemiseen ja Sveitsistä olisi tullut ainoa maa Euroopassa, jossa ei olisi julkisen palvelun yleisradiotoimintaa. Aloite oli uhka myös Sveitsin kielivähemmistöille; SRG tuottaa ohjelmia kansalliskielillä saksaksi, italiaksi, ranskaksi ja retoromaaniksi sekä myös englanniksi.

“Äänestyksen tulos on SRG:lle uusi alku. Se velvoittaa meidät mukauttamaan yhtiömme uudenlaiseen toimintaympäristöön sekä yhteiskunnan muuttuviin tarpeisiin kuuntelemalla meihin kohdistuvia odotuksia ja kritiikkiä”, arvioi SRG:n pääjohtaja Gilles Marchand tiedotteessa.

Sveitsiläiset kotitaloudet maksavat nyt tv-maksun, joka on vuodessa noin 390 euroa. Maksu on Euroopan korkein. Vuodesta 2019 lähtien maksu laskee noin 316 euroon. Maksulla katetaan noin 75 prosenttia yleisradioyhtiö SRG:n budjetista.

Aloite olisi vaikuttanut myös 34:een Sveitsin kaupalliseen radio- ja tv-kanavaan, jotka saavat osuuden lupamaksusta.

Sveitsiläisessä suoran demokratian järjestelmässä kansalaisilla on oikeus ehdottaa perustuslain muuttamista kun 100 000 kansalaista on allekirjoittanut sitä tukevan aloitteen. Liittoneuvoston ja kansalliskokouksen tarkastelun jälkeen aloitteet menevät äänestykseen.