Hyppää pääsisältöön

Leopold Koželuchin ooppera Kustaa Vaasa Areenassa 9.3.2019 asti

Kustaa Vaasa -oopperan kuvituskuva
Kustaa Vaasa -oopperan kuvituskuva Kuva: Helsingin Barokkiorkesteri Kustaa Vaasa,ooppera,Helsingin Barokkiorkesteri

Tšekkiläisen Leopold Koželuchin (1747 - 1818) 3-näytöksinen ooppera Kustaa Vaasa nähtiin lauantaina 10.3.2018 suorana lähetyksenä Yle Areenassa ja kuultiin Yle Radio 1:ssä. Teos sai ensi-iltansa Helsingin Musiikkitalossa lauantaina 3.3.2018. Teos on kuunneltavissa ja katseltavissa Yle Areenassa 9.3.2019. Myös teoksen täydellinen alkukielinen libretto on luettavissa verkossa (pdf)

Kustaa Vaasa kertoo ruotsalaisten taistelusta Tanskan kuningas Kristianin johtamia valloittajia vastaan 1500-luvun Tukholmassa. Kristianin ja Kustaa Vaasan lisäksi tarinan keskiössä ovat vahvat naiset, jotka vaikuttavat tapahtumien kulkuun: Kustaa Vaasan äiti Cecilia ja sisar Margareta.

Kadonneeksi luullun oopperan käsikirjoitus löytyi Prahan konservatorion kirjastosta, ja ooppera esitetään nyt Helsingin Barokkiorkesterin oopperatuotantojen sarjassa, ensimmäistä kertaa säveltäjänsä kuoleman jälkeen.

Huikeassa, videotekniikkaa hyödyntävässä toteutuksessa Musiikkitalon konserttisali muuntuu keskiaikaisen valtataistelun areenaksi.

Lähetysaika
Suora lähetys Yle Radio 1:ssä ja Yle Areenassa lauantaina 10.3.2018 klo 19.15
Areenan oopperalähetys tekstitetään.
Oopperan täydellinen alkukielinen libretto on täällä (pdf) (Transkriptio: Susanne Basicova & Gerrit Waidelich)

Lähetyksen jälkeen ooppera on kuunneltavissa ja katsottavissa Yle Areenassa 9.3.2019 asti.
Lähetyksen Musiikkitalosta toimittaa Outi Paananen.

Tekijät
Musiikinjohto: Aapo Häkkinen
Helsingin Barokkiorkesteri
Helsingin kamarikuoro
Esityksen konsepti: Erik Söderblom
Ohjaus: Ville Sandqvist

Solistit
Gustaf Ericsson Wasa - Mario Zeffiri, tenori
Christiern II - Cornelius Uhle, baritoni
Sevrin Norrby - Niall Chorell, tenori
Christina Gyllenstierna - Martina Janková, soprano
Cecilia af Eka - Helena Juntunen, sopraano
Margaretha Wasa - Monica Groop, mezzosopraano
Sveriges Skydds-ängel - Tuuli Lindeberg, sopraano

Kuva Kustaa Vaaasa -oopperasta 2018
Niall Chorell, tenori (Sevrin Norrby) ja Cornelius Uhle, baritoni (Christiern II) Kuva Kustaa Vaaasa -oopperasta 2018 Kuva: Copyright Maarit Kytöharju ooppera,Helsingin Musiikkitalo

Yle Uutiset 2.3.2018: Mozartin varjoonsa jättänyt säveltäjä unohdettiin – nyt hänen kadonneeksi luultu teoksensa esitetään Suomessa

Kulttuuriykkönen Yle Radio 1:ssä 28.2.2018: 1800-luvulla sävelletty ja unohdettu Kustaa Vaasa-ooppera saa maailman ensi-illan Suomessa

Puoli Seitsemän 1.3.2018: Puoli seitsemän -ohjelmassa oli vieraana Paleface, mutta lähetyksessä käytiin myös Kustaa Vaasa -oopperan läpimenossa. Vierailu alkaa n. 3 minuuttia ohjelman alusta.

Kuva Kustaa Vaasa -oopperasta 2018
Cornelius Uhle, baritoni (Christiern II) Kuva Kustaa Vaasa -oopperasta 2018 Kuva: Copyright Maarit Kytöharju ooppera,Helsingin Musiikkitalo
 • Rakkaus jalkapalloon yhdisti Göstan ja Kaiden

  Kai "Kaide" Järvinen muistelee Gösta Sundqvistia.

  Kai Järvinen ehti nähdä Gösta Sundqvistin kolme eri puolta: radio- ja levytysstudiossa, sekä pallokentällä. Järvisen esittämä ja Gösta Sundqvistin luoma raitiovaunukuljettaja Aarne Tenkanen seikkaili 90-luvulla Göstan radiohupailujen äänenä ja levytti useamman levyllisen Sundqvistin salanimellä tehtailemaa musiikkia.

 • Naiset puhuvat pimpistä suoraan – katso Jalkojen välissä -sarja

  Suoraa puhetta seksuaalisuudesta tanskalaisessa sarjassa

  Karvaisena vai ilman karvoja? Millainen oli ensimmäinen kerta? Mitä tapahtuu, kun elämä alapään kanssa on hankalaa tai suistuu raiteiltaan? Nuoret tanskalaisnaiset kertovat seksuaalisuudestaan ilman nimiä ja kasvoja – he paljastavat kameralle vain alapäänsä.

 • Viikon 33 vinkit: ohjelmassa digitaitoja, hullua tiedetestausta ja uusia tuotantokausia!

  Ylen parhaat ohjelmavinkit viikolle 33

  Viikolla 33 estradille astuvat YleX:stä ja Kioskista tutut Viki, Köpi ja Henkka ohjelmassa, jossa Henkka pistää kaverinsa koville tieteen nimissä! Selviääkö Köpi 500-asteisesta tuli-infernosta? Entä pystyykö pelkkä kahvakuula pelastamaan Vikin korkealta putoavan jääkaapin alta? Se nähdään tiistaina, kun miehet pääsevät vauhtiin.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Toimittaja, tietokirjailija ja muusikko Perttu Häkkinen on kuollut

  Perttu Häkkinen on kuollut

  Perttu Häkkinen menehtyi sunnuntaina 12.8. tapaturmaisesti. Kaipaamme rakasta kollegaamme syvästi. Hänen älykäs, valoisa ja huumorintajuinen persoonansa valaisi päiviämme niin työyhteisössä kuin ohjelmissaankin. Perttu oli poikkeuksellinen toimittaja. Hän oli tekijänä aidosti ihmisläheinen, innostava, innostuva, pelkäämätön ja tarkkanäköinen.

 • Naprapaatti, osteopaatti vai kiropraktikko? Mistä kannattaa hakea apua selkävaivoihin?

  Mikä manipulaatiohoito auttaa selkäkipuihin?

  Kun selkää särkee tai niska jumittaa niin moni miettii, mistä hakisi apua. Pitääkö mennä lääkäriin vai auttaisiko jonkinsortin käsittely? Nettiä selaamalla löytyy helposti erilaisia tuki- ja liikuntaelinten vaivoihin suunnattuja hoitoja, mutta jää epäselväksi, mikä niistä tarjoaisi juuri omaan vaivaan sopivinta apua. Entä kannattaako käydä toisen hoitomuodon osaajalla, jos yksi ei auttanut?

 • Kuinka hyvin muistat 8. kauden tapahtumat?

  Tietovisa 8. kauden tapahtumista.

  Oletko todellinen UP-tietäjä vai vaan pelkkä pikakelaaja? Testaa, kuinka hyvin muistat Uuden Päivän 8. tuotantokauden juonikuviot. Tsemppiä testiin!