Hyppää pääsisältöön

Onko sivistyksen puolustamisesta tullut vitsi?

Tutkija-kirjailijat Sami Pihlström ja Sari Kivistö.
Tutkija-kirjailijat Sami Pihlström ja Sari Kivistö. Kuva: Sari Casal KulttuuriCocktail

Onko sivistyksen tilasta huolissaan oleminen jo muuttunut parodiaksi vai pystyykö sivistyksen arvostukseen vaikuttamaan? KulttuuriCocktailin radiolähetyksessä pureuduttiin sivistyksen puolustamiseen.

Tuoreessa Sivistyksen puolustus -kirjassa Sari Kivistö ja Sami Pihlström käsittelevät akateemista sivistystä ja kysyvät, miksi akateemista elämää tarvitaan.

Kivistö ja Pihlström puhuvat paineesta, joka saattaa vaikuttaa tutkijoiden aihevalintoihin.

– Tutkijoilla on paine tehdä tutkimuksista kiehtovia ja vastata ulkopuolisiin kriteereihin. Pahimmillaan se vaikuttaa siihen, millaista tutkimusta jatkossa tehdään, eikä se ole välttämättä tieteen tekemisen ihanne. Tieteellisten kysymysten pitää päästä kasvamaan tutkijan omista kiinnostuksen kohteista, Sari Kivistö sanoo.

Kirjoittajat haluavatkin nostaa esiin tutkimusta ohjaavat mekanismit.

– Akateemiseen vapauteen liittyy se, miten tutkija itse lähtee tutkimusta tekemään. Tutkijat saattavat pohtia rahoittajien kiinnostusta tutkittaviin aiheisiin, jolloin akateeminen vapaus autonomisena asiana saattaa kärsiä, Sami Pihlström sanoo.

Kirjan kirjoittajat haluavat korostaa perinteisiä akateemisia arvoja.

– Paras tutkija ei välttämättä ole se äänekkäin tutkija, joka suoltaa puhetta median kuultavaksi, Kivistö painottaa.

Lataa KulttuuriCocktailin keskustelu!

 • Mikä tv-sarja seuraavaksi? Testaa millainen katsoja olet

  Kompassi tv-sarjaviidakkoon

  Televisiosarjat ovat aikamme suuria kertomuksia. Ihmisen aika on kuitenkin rajallista. Mikä sarja kannattaa valita? Mikä sopii minulle? Television tiiliskivet on analysoinut yli viisikymmentä laatusarjaa. Niihin perustuva testi antaa vinkkejä siitä, mitä kannattaa etsiä. Olisiko se jotain näistä?

 • Facebookissa leviää ärhäkkä virus – näin se vaikuttaa neuroottisen kulttuuritoimittajan mielenterveyteen

  Tietokonevirusten vaikutuksista neurootikkoihin

  Tämä on tunnustus. Levitimme virusta Facebookissa. Virusta pahemmiksi seurauksiksi nousivat neuroottiset huolet ja valtava häpeä. Miten on mahdollista, että kaksi itseään fiksuna pitävää kulttuuritoimittajaa avaa samana iltana videolinkiksi naamioidun viruksen Facebookissa? Koska kokemuksemme olivat niin samankaltaiset, julkaisemme kirjoituksen tuplanarsistisesti minä-muodossa.

 • Haudan partaalta kotimaisen sarjakuvan kärkeen

  Leo Kuikka on mustan huumorin mestari

  Taiteilijanimi Leo Kuikka työstää Lappeenrannassa Suomen nihilistisimpiä ja synkimpiä sarjakuvia sysimustalla huumorilla siveltynä. Aviorikoksia, masennusta, lähiöahdistusta - sekä kung-fua! Kummallista kyllä Kuikan sarjakuvien lukemisesta tulee hyvä ja valaistunut mieli!