Hyppää pääsisältöön

Pliisua Turinaa

Joaquín Turinan teokset viululle ja pianolle on taltioitu kokonaisuudessaan viulisti Macarena Martínezin ja pianisti Juan Escaleran toimesta. Kahden cd:n paketti on kattaa peräti viisi vuosikymmentä säveltäjän kiinnostavasta tuotannosta. Valitettavasti esitys jättää paljonkin toivomisen varaa.

turinan äänitteen kansi
turinan äänitteen kansi Joaquín Turina

Ensimmäisen D-duuri-viulusonaatin kevyestä liidosta saisivat etevät muusikot irti vaikka mitä, mutta niin ei käy tällä kertaa. Missä on palo, missä intohimo? Missä intensiteetti ja hienovireiset nyanssit? Niin, missä. Viulisti Martínezin ja pianisti Escaleran yhteissoitto tuntuu monin paikoin olevan enemmänkin yhtä aikaa -soittoa, kommunikaatiota ei synny. Missä on vuorovaikutus, missä leikki ja kujeilu? Finaalin rondo on jo melkoisen tönkköä kolkottelua.

Harmillista sinällään, koska Turinan musiikissa on paljon viehättäviä aineksia, jossa kansalliset elementit sekoittuvat kevyeen impressionismiin ja tulisiin tanssirytmeihin. G-duuri-viulusonaatti tavoittaa keveän maagisia hetkiä. Tai siis tavoittaisi, jos niitä olisi soittamassa jotkut muut. Voisin käydä läpi jokaisen teoksen, mutta se ei ole tarpeen. Tulkintapuolella mikään ei muutu. Yksiulotteinen ja jäyhä "klassinen" ote ei vain istu Turinan ilmavaan musiikkiin.

Äänityskään ei korvia hivele. Muuan muassa soitinten soundi ja niiden keskinäinen balanssi vaihtelevat läpi äänitteen. Joku voisi tietysti olla iloinen, että edes jollain äänitteen osa-alueella on aikaansaatu vaihtelua. Ilo ei kuitenkaan ole se päällimmäinen tunne, kun on kuunnellut puolentoista tunnin verran pliisusti esitettyä, joskaan ei jonninjoutavaa Turinaa.

Joaquín Turina: Complete Music for Violin and Piano. Macarena Martínez, viulu, Juan Escalera, piano. (Brilliant Classics 95626)

Kuuntele Uudet levyt 6.3.2018, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

 • Nancy Dalbergin jousikvartetot hönkivät virkistävästi

  Nancy Dalbergin jousikvartetot hönkivät virkistävästi

  Nordic String Quartet (Heiðrun Petersen ja Mads Haugsted Hansen, viulu, Daniel Eklund, alttoviulu, Lea Emilie Brøndal, sello) lyö pöytään kuluvan vuoden toisen julkaisunsa. Alkuvuodesta se vakuutti Pelle Gudmundsen-Holmgreenin kvartettosarjassa moni-ilmeisellä ja vivahteikkaalla soitollaan.

 • Tunnelmointia ja ikiaikaisuuksien viivähdyksiä

  Tunnelmointia ja ikiaikaisuuksien viivähdyksiä

  Viulisti Pauline Kim Harris sekä taiteiden rajapinnoilla äänistöä luova Spencer Topel yhdistävät yhteisprojektissaan renessanssi- ja barokinajan sävelistöä elektronisiin äänimaisemiin. Yhteissoivuus matkaa ambientin ääniuniversumissa verkkaisesti ja vakaasti kohti tavoittamatonta. Äänite rakentuu kahden teoksen ympärille.

 • Neave Trio jatkaa vahvaa julkaisusarjaansa

  Neave Trio jatkaa vahvaa julkaisusarjaansa

  Vuosikymmenen alussa perustettu yhdysvaltalainen Neave Trio (Anna Williams, viulu, Mikhail Veselov, sello ja Eri Nakamura, piano) esittelee uudella julkaisullaan konserttimaisen kokonaisuuden.

 • Luontevia elektroakustisia liitoksia

  Luontevia elektroakustisia liitoksia

  Maija Hynninen (s. 1977) siirtyy teoksissaan synteettisen ja akustisen äänen välillä samalla niiden rajapintoja, yhteyksiä ja yhdistelmiä tunnustellen. Nyt julkaistut neljä teosta muodostavat läpileikkauksen Hynnisen 2010-luvun elektroakustisesta tuotannosta. Kaikissa teoksissa akustiset elementit limittyvät Hynnisen itsensä toteuttamaan elektroniseen äänistöön.