Hyppää pääsisältöön

"Tää joukkue on kuin oma lapsi" – Ira Turunen jääkiekkovalmentajana Yhdysvalloissa

Ira "Mimmu" Turunen toimii ensimmäisenä suomalaisena jääkiekkovalmentajana Yhdysvaltojen naisten yliopistosarjassa. Joukkueen luotsaaminen on muutakin kuin valmentamista. Tosi tarina -sarjan Mimmu-jakso on henkilökuva, jossa seurataan hänen joukkueensa valmistautumista kohti kauden ratkaisuottelua vuonna 2006.

Minnesota-Duluth Bulldogs on kovatasoinen naisten yliopistosarjassa pelaava joukkue. Naisten jääkiekossa Yhdysvaltojen yliopistosarja on kaikista lähimpänä, mihin ammattimaisuutta voi päästä. Ohjelman teon hetkellä seura oli voittanut sarjansa mestaruuden kolmena vuotena peräkkäin kausina 2001–2003.

Tää joukkue on kuin oma lapsi. Tätä on rakennettu vuodesta 1999.― Ira "Mimmu" Turunen

Turunen päätyi Yhdysvaltoihin vuonna 1999 opiskelijavaihdon kautta. Myöhemmin hänet värvättiin Minnesota-Duluthin joukkueeseen "puolipäiväiseksi mediahenkilöksi". Kun yksi seuran valmentajista lopetti, avautui Turuselle paikka täysipäiväisenä apuvalmentajana.

"Joukkue on ollut mun koti, perhe ja työ", toteaa Turunen. Bulldogseja luotsaa kanadalainen valmentaja Shannon Miller. Apuvalmentajana toimivat Turunen sekä ruotsalainen Joakim Flygh.

Jääkiekkovalmentajat Shannon Miller ja Ira "Mimmu" Turunen.
Minnesota-Duluth Bulldogsin valmentajat Shannon Miller ja Ira "Mimmu" Turunen. Jääkiekkovalmentajat Shannon Miller ja Ira "Mimmu" Turunen. Kuva: Yle 2006,jääkiekko,Tosi tarina

Minnesota-Duluthin yliopistossa naisten mahdollisuudet pelata kiekkoa ovat hyvät, toteaa Turunen. Hyvät olosuhteet ja mahdollisuudet yliopistourheiluun takaa Title IX -laki, joka varmistaa samat oikeudet naisille kuin miehille.

Turunen kokee työn valmentajana vastuullisena. Suuri osa työstä on pelaajista huolehtimista ja itse jääkiekon osa on loppujen lopuksi melko pieni. "Vaikka jäällä ollaan kaksi tuntia päivässä, on toiminta pitkälti äitihahmona olemista. Yritän ohjata niin, että pelaajista kasvaa hyviä ja tasapainoisia yksilöitä", kertoo Turunen.

Kauden loppuessa Turunen on päätöksen edessä. Jatkaako valmentamista vai siirtyäkö uusiin tehtäviin?

Vuonna 2007 TV1:llä esitetyn ohjelman on käsikirjoittanut ja ohjannut Erkki Määttänen.

Tietolaatikko

Ira Turunen (nykyään Ira Salmela) työskenteli vuosina 1999-2003 Minnesota-Duluthin yliopistojoukkueen valmennusryhmän apuna vastaten muun muassa tilastoinnista ja tiedottamisesta. Vuonna 2003 alkaneessa apuvalmentajan tehtävässä Turusen vastuualueisiin kuului muun muassa pelaajatarkkailu.

Joukkue on voittanut sarjansa mestaruuden vuosina 2001–2003, 2008 ja 2010. Minnesota-Duluth Bulldogsissa pelanneita suomalaisia ovat muun muassa Suvi Vacker, Mari Pehkonen, Heidi Pelttari, Noora Tallus, Satu Kiipeli, Hanne Sikiö, Tuula Puputti, Mariia Posa, Saara Tuominen ja Anna-Kaisa Piiroinen

Ira Turunen pelasi itse hyökkääjänä naisten SM-sarjassa ja 1. divisioonassa vuosina 1989-1998 edustaen JyPiä, Ilvestä ja TPS:ää.

Lue lisää:

Naisia elämänsä pääroolissa – dokumentteja ja haastatteluja innostavista naisista

Ruttuisessa paperilapussa luki haaleansininellä kuulakärkikynällä kirjoitettuna nimiä allekkain: Tove Jansson, Virpi Hämeen-Anttila, Pirjo Honkasalo… Kauppalistan tapaan se muistutti jääkaappini ovessa siitä, mitä ei kannata unohtaa.

Keskustele