Hyppää pääsisältöön

"Tää joukkue on kuin oma lapsi" – Ira Turunen jääkiekkovalmentajana Yhdysvalloissa

Ira "Mimmu" Turunen toimii ensimmäisenä suomalaisena jääkiekkovalmentajana Yhdysvaltojen naisten yliopistosarjassa. Joukkueen luotsaaminen on muutakin kuin valmentamista. Tosi tarina -sarjan Mimmu-jakso on henkilökuva, jossa seurataan hänen joukkueensa valmistautumista kohti kauden ratkaisuottelua vuonna 2006.

Minnesota-Duluth Bulldogs on kovatasoinen naisten yliopistosarjassa pelaava joukkue. Naisten jääkiekossa Yhdysvaltojen yliopistosarja on kaikista lähimpänä, mihin ammattimaisuutta voi päästä. Ohjelman teon hetkellä seura oli voittanut sarjansa mestaruuden kolmena vuotena peräkkäin kausina 2001–2003.

Tää joukkue on kuin oma lapsi. Tätä on rakennettu vuodesta 1999.― Ira "Mimmu" Turunen

Turunen päätyi Yhdysvaltoihin vuonna 1999 opiskelijavaihdon kautta. Myöhemmin hänet värvättiin Minnesota-Duluthin joukkueeseen "puolipäiväiseksi mediahenkilöksi". Kun yksi seuran valmentajista lopetti, avautui Turuselle paikka täysipäiväisenä apuvalmentajana.

"Joukkue on ollut mun koti, perhe ja työ", toteaa Turunen. Bulldogseja luotsaa kanadalainen valmentaja Shannon Miller. Apuvalmentajana toimivat Turunen sekä ruotsalainen Joakim Flygh.

Jääkiekkovalmentajat Shannon Miller ja Ira "Mimmu" Turunen.
Minnesota-Duluth Bulldogsin valmentajat Shannon Miller ja Ira "Mimmu" Turunen. Jääkiekkovalmentajat Shannon Miller ja Ira "Mimmu" Turunen. Kuva: Yle 2006,jääkiekko,tosi tarina

Minnesota-Duluthin yliopistossa naisten mahdollisuudet pelata kiekkoa ovat hyvät, toteaa Turunen. Hyvät olosuhteet ja mahdollisuudet yliopistourheiluun takaa Title IX -laki, joka varmistaa samat oikeudet naisille kuin miehille.

Turunen kokee työn valmentajana vastuullisena. Suuri osa työstä on pelaajista huolehtimista ja itse jääkiekon osa on loppujen lopuksi melko pieni. "Vaikka jäällä ollaan kaksi tuntia päivässä, on toiminta pitkälti äitihahmona olemista. Yritän ohjata niin, että pelaajista kasvaa hyviä ja tasapainoisia yksilöitä", kertoo Turunen.

Kauden loppuessa Turunen on päätöksen edessä. Jatkaako valmentamista vai siirtyäkö uusiin tehtäviin?

Vuonna 2007 TV1:llä esitetyn ohjelman on käsikirjoittanut ja ohjannut Erkki Määttänen.

Tietolaatikko

Ira Turunen (nykyään Ira Salmela) työskenteli vuosina 1999-2003 Minnesota-Duluthin yliopistojoukkueen valmennusryhmän apuna vastaten muun muassa tilastoinnista ja tiedottamisesta. Vuonna 2003 alkaneessa apuvalmentajan tehtävässä Turusen vastuualueisiin kuului muun muassa pelaajatarkkailu.

Joukkue on voittanut sarjansa mestaruuden vuosina 2001–2003, 2008 ja 2010. Minnesota-Duluth Bulldogsissa pelanneita suomalaisia ovat muun muassa Suvi Vacker, Mari Pehkonen, Heidi Pelttari, Noora Tallus, Satu Kiipeli, Hanne Sikiö, Tuula Puputti, Mariia Posa, Saara Tuominen ja Anna-Kaisa Piiroinen

Ira Turunen pelasi itse hyökkääjänä naisten SM-sarjassa ja 1. divisioonassa vuosina 1989-1998 edustaen JyPiä, Ilvestä ja TPS:ää.

Lue lisää:

Tove Jansson valokuvaaja Kalle Kultalan ikuistamana. Mustavalkokuvaa sävytetty jälkikäteen.

Naisia elämänsä pääroolissa – dokumentteja ja haastatteluja innostavista naisista

Ruttuisessa paperilapussa luki haaleansininellä kuulakärkikynällä kirjoitettuna nimiä allekkain: Tove Jansson, Virpi Hämeen-Anttila, Pirjo Honkasalo… Kauppalistan tapaan se muistutti jääkaappini ovessa siitä, mitä ei kannata unohtaa.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Suomen ensimmäinen musikaali Ruma Elsa filmatisoitiin musiikkielokuvaksi

  Ruma Elsa tallentui filmille toistamiseen 1965.

  Ensio Rislakin kirjoittama näytelmä Ruma Elsa hurmasi filmillä toistamiseen 1965, kun suomalaisen nukketeatterin uranuurtaja Sirppa Sivori-Asp ohjasi sukupolvien välistä kuilua kuvaavan ilottelun – ja samalla Suomen ensimmäisen musikaalin – musiikkielokuvaksi.

 • Tylsät kesäpäivät muuttuvat ravisuttaviksi seikkailuiksi – Pertsa ja Kilu, Susikoira Roi ja muut sankarit nyt Areenassa

  Areenassa on julkaistu lapsuudesta tuttuja seikkailuja.

  Joskus eivät aikuisten taidot riitä ja silloin tarvitaan lasten neuvokkuutta. Areenan kesäkuun Toivotut-paketin katsoja saa apetta mielikuvitukselleen, kun Pertsa ja Kilu nuuskivat hämäräpuuhien jäljille tai hyväsydäminen Tomi pelastaa susikoira Roin.

  Toivotut: Pertsa, Kilu ja Roi – lapsia seikkailuissa Yle Areenassa

 • Finland’s First Dogs and other presidential pets

  Pets have accompanied Finnish presidents for decades.

  Though Lennu the Boston Terrier is probably Finland’s most-beloved First Dog, Finnish heads of state have been known animal lovers since Marshal Mannerheim, whose trusty steed Käthy even attended the marshal’s funeral at his request.

 • "Radiokin renkkailee" – yleisökirje 60 vuoden takaa avasi ikkunan menneisyyteen

  Nuori perheenäiti Aili kirjoitti Yleisradiolle runon 1951.

  Saimme yleisökirjeen. Nuori perheenäiti Aili, Nokian kupeesta Sarkolan kylästä, on kirjoittanut Yleisradiolle viisisivuisen kalevalamittaisen runon, jossa hän kertoo radion ohjelmavirran merkityksestä omassa arjessaan. Viiden pojan äitinä maalla, kiireisenä emäntänä, hänen sivistyksensä, virkistyksensä ja seuransa ovat pitkälti pohjautuneet radioon. Kirje on mummini kirjoittama vuonna 1951, hänen ollessaan 35-vuotias.

 • Turpaanvetoa taiteen eteen – Luomisen tuskaa Kummelissa

  Autertaiteilija Martti Hakonen on ehdoton taiteessaan.

  Auter-taiteilija Martti Hakonen on äärimmäisen ehdoton taiteessaan. Mies ei emmi kokeilla siipiään juuri minkään taidelajin saralla. Avustajaparat voisivat tosin olla hieman kykenevämpiä. Onneksi luovuus valuu neron mielestä myös yksinkertaisempien sielujen hyödynnettäväksi – joko täyttä kurkkua huutamalla tai viimeistään luuvitosen kultaisella kosketuksella. Artikkeliin on koottu kaikki Martti Hakosen taidekokeilut.

 • Charles Dickensin riemukas esikoisromaani kääntyi kesäiseksi kuunnelmaksi 1961

  Veijariromaani julkaistiin aluksi 19-osaisena jatkotarinana.

  Pickwick-kerhon jälkeenjääneet paperit kertoo hupaisista hahmoista koostuvasta, “tieteellisille” tutkimuksille pyhitetystä seurasta ja sen tutkimusmatkoista ympäri vanhaa ja iloista Englantia. Tarina valloitti lukijoita aluksi kirjallisuuslehden jatkokertomuksena vuosina 1836–37. Reilu vuosisata myöhemmin veijariromaani sovitettiin kuunnelmaksi suomalaisille radioaalloille.

 • Tampereella sijainnut puuvillatehdas jätti jälkensä Suomen historiaan – ja sulkeutuessaan useat työttömäksi

  Finlaysonin tehdasalue oli merkittävä työllistäjä naisille.

  Tampereen Finlaysonin tehdasalue oli yli vuosisadan ajan suuri työllistäjä pääasiassa sikäläisille naisille. Tehtaassa valmistettiin erilaisia kangastuotteita sekä lankaa. Jylhät tiiliseinät kätkivät sisälleen monenlaista tarinaa ja tarjosivat myös omanlaisen yhteisönsä asumisjärjestelyineen ja palveluineen. Alueella toimi muun muassa oma sairaala, päiväkoti sekä poliisi ja palokunta. Vuonna 1999 julkaistu Naisia, pumpulia, ompelukoneita -dokumentti kertoo tehdasalueesta ja sen sydämestä – uutterista naistyöntekijöistä.

 • Heli Nevakare teki Rockstopista sukupolvikokemuksen

  Toimittaja teki Ylelle musiikkiohjelmia 1980- ja 90-luvuilla

  Toimittaja, juontaja ja muusikko Heli Nevakare muistetaan etenkin 1980- ja 1990-luvuilla esitetystä Rockstop-musiikkisarjasta. Nevakareen persoonallinen tyyli jakoi mielipiteitä jo ohjelmien esitysaikana.

 • Tutkija ja kirjailija Virpi Hämeen-Anttila nousi näkymättömistä suosikiksi

  Suosikkikirjailija on myös palkittu tieteilijä ja kääntäjä.

  Virpi Hämeen-Anttila on tutkija, kääntäjä ja Suomen luetuimpia kirjailijoita. Hänet on palkittu työstään muun muassa miehensä Jaakko Hämeen-Anttilan kanssa Eino Leinon palkinnolla vuonna 2002. Mistä Hämeen-Anttilan matka taustajoukoista eturiviin oikein alkoi? Ella Tiaisen vuonna 2007 ohjaamassa henkilökuvassa pureudutaan Hämeen-Anttilan sielunmaisemaan sekä matkaan taustajoukoista suosikkikirjailijaksi.

 • Viherpeukalo-televisiosarja opasti aloittelijaa puutarhanhoidon saloihin – tekijät muistelevat

  Viherpeukalo-televisiosarja perehdytti puutarhanhoitoon

  Sipulikasveja, harventamista, omenapuun oksien leikkaamista, maan muokkausta, ruusujen istuttamista ja paljon muuta nähtiin TV2:n puutarhaohjelmasarjassa Viherpeukalo vuosina 1986–1998. Sarjan monivuotinen juontajapari toimittaja Tarja Flemming ja ylipuutarhuri Arno Kasvi muistelevat lämmöllä sarjan tekemistä ja sen saamaa vastaanottoa. Katso sarjan jaksoja Areenassa.