Hyppää pääsisältöön

Orjuus nyt: Pohjois-Korean orjat – Miten työprikaatit hankkivat maalle valuuttaa?

Satojatuhansia pohjoiskorealaisia tekee orjatyötä ulkomailla. Palkan vie valtio.
Satojatuhansia pohjoiskorealaisia tekee orjatyötä ulkomailla. Palkan vie valtio. Satojatuhansia pohjoiskorealaisia tekee orjatyötä ulkomailla. Palkan vie valtio. Yle TV1,Ulkolinja: Pohjois-Korean orjat

TV1 keskiviikkona 16.1.2019 klo 23.20 - 00.20, Areenassa

Pohjois-Korea on maailman köyhimpiä maita, mutta se kerskuu ydinaseilla ja hallitsija Kim Jong-un elää leveästi. Huolimatta kiristyvistä YK:n talouspakotteista, maalla on valuuttaa, jolla se rakentaa ydinaseita ja rahoittaa eliitin ylellistä elämää.

Kuinka tämä on mahdollista?

Palkkarahat hallinnolle

Satojatuhansia korealaisia tekee orjatyötä Venäjällä, Kiinassa ja monissa muissa maissa – Euroopassakin, kuten Puolassa.

Nämä pohjoiskorealaisittain ilmaistuna ”dollarisankarit” työskentelevät 12 tuntia päivässä, kovissa oloissa ja tiukasti valvottuina. Palkkaa he eivät saa, sillä se maksetaan Pohjois-Korean hallinnolle. Työläisen perhe on panttina kotimaassa.

Salaista ihmissalakuljetusta

Tanskalainen dokumentti paneutuu Pohjois-Korean laajaan ja salaiseeen ihmissalakuljetukseen. Operaatio on huippusalainen ja sen mittasuhteista tiedetään vähän.

Kolmen vuoden aikana 20 tutkivaa journalistia Saksasta, Puolasta, Venäjältä ja Etelä-Koreasta on yrittänyt hankkinut vastauksia. Dokumentissa saadaan todisteita muun muassa siitä, että Pohjois-Korean pakkotyöjärjestelmä toimii aktiivisesti.

Rahoja ydinaseohjelmaan

Etelä-Koreaan perheineen paennut Park oli dollarisankari 1980-luvulla. Hänet lähetettiin seitsemäksi vuodeksi Siperiaan ajamaan kuorma-autoa tukkisavotalla.

”Siellä meitä ei pidetty ihmisinä. Meitä kohdeltiin kuin hevosia tai lehmiä. Teimme töitä vuorokauden ympäri kahdessa vuorossa”, hän kertoo siirtotyöläisten oloista.

Dokumentissa haastateltava Thae Yong-ho oli Pohjois-Korean apulaissuurlähettiläs Lontoossa ennen loikkaustaan Souliin. Entisen korkea-arvoisen virkamiehen mukaan pohjoiskorealaisten tienaamilla rahoilla on kustannettu Kimin suvun ylellistä elämää sekä ydinohjelmaa ja armeijaa.

Why Slavery? Dollar Heroes. Ohjaus: Carl Gierstorfer ja Sebastian Weis. Tuotanto: During Production, Tanska, 2018. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2018.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.