Hyppää pääsisältöön

Vestasta on vuodessa kasvanut tähti – Kitaraindien sävyttämä keikka oli pysäyttävän kaunis

YleX:n Vuoden läpimurto -äänestyksen voittanut Vesta on tähti jo nyt. Helmikuussa laulaja esiintyi Tampereella Valoa-festivaaleilla.

Vesta esiintyi Valoa-festivaaleilla Tampereen Pakkahuoneella. // Kuva: YleX / Markku Haavisto

Vestasta on vuodessa kasvanut vetovoimainen laulaja, jonka karismaattinen esiintyminen pysäyttää kuuntelemaan. Valoa-festivaalin keikan aikana mielessä ei pyöri juuri muuta kuin musiikki ja laulujen sanat.

Lyhyessä ajassa Vestasta on tullut toivottu vierailija kappaleilla, ja hän onkin tehnyt yhteistyötä muun muassa Pyhimyksen, Töölön Ketterän ja viimeisimpänä Stig Doggin kanssa. Maaliskuussa julkaistava debyyttialbumi Lohtulauseita on yksi vuoden odotetuimpia levyjä.

Yleisö pakkautuu jo hyvissä ajoin odottamaan Vestan esiintymistä Tampereen Pakkahuoneella. Hän on selkeästi lauantai-illan odotetuimpia vieraita. Vakavailmeinen laulaja aloittaa keikkansa mahtipontisella Vielä1-kappaleella, joka huipentuu helisevään kitarasooloon. Vakavailmeisesti keikan aloittanut Vesta ei pysty pidätellä, kun yleisö osoittaa suosiotaan.

Vesta Tampereen Pakkahuoneella. // Kuva: YleX / Markku Haavisto

Viime kesän festarikeikoista Vesta on bändinsä kera ottanut harppauksia eteenpäin. Esiintymisessä on dynamiikkaa, joka tuo kappaleisiin lisää syvyyttä ja tunnetta. Laulaja käy bändinsä kanssa dialogia, kun vuorotellen bändi vaimenee Vestan taustalla ja vuoroin laulun hiljetessä soitto puhkea melodiseen kukkaan.

Bändin ja laulajan välinen symbioosi käy parhaiten ilmi levyn nimikkobiisillä Lohtulauseita. Kaiutetussa kitarasoundissa on samanlaista vähäeleisyyttä kuin 2000-luvun alkupuolen tummanpuhuvassa indierockissa. Kappaleen dramaattisuutta korostetaan tauoilla, joiden ajaksi koko Tampereen Pakkahuone hiljenee. Odottava tunnelma purkautuu biisin iskeytymällä voimalla kertosäkeeseen. Biisi huipentuu Vestan riipaisevaan huutoon “en oo omistettava tavara”. Dramatiikka on alleviivattua, mutta se todella toimii.

Yleisö on Vestan hyppysissä, kun hän höpöttää kappaleiden tarinoista ja laulattaa ihmisiä Sun katu -singlen mukana. Jo julkaistujen kappaleiden lisäksi levyltä soitettavat uudet kappaleet uppoavat yleisöön. Erityisesti Paikka varattuna -kappale kuulostaa potentiaaliselta festarihitiltä, sillä kappaleen kertosäkeen laulatus ja menevä komppi tarttuvat jo ensikuulemalla.

Live-sovitusten soundi on isoa ja dramaattista. Musiikki pukee hyvin Vestan esiintymistä sekä korostaa kuulaita ja haikeita kappaleitaan. Ainoastaan encorena soitettu Ota varovasti -hitin elektrovetoinen tausta erottautui kappaleiden linjasta.

Vesta tähditti Valoa-festivaalin lauantai-iltaa. // Kuva: YleX / Markku Haavisto

Miksausongelmien vuoksi Vestan vokaaleista oli ajoittain hankalaa saada selvää, joten uusien kappaleiden mukana oli vaikea pysyä. Harmittava takaisku, sillä sanoitukset ovat poikkeuksellisen iso osa Vestan musiikkia. Siitä huolimatta keikan olisi toivonut kestävän pidempään kuin festariaikataulu mahdollisti.

Vestan debyyttilevy Lohtulauseita julkaistaan maaliskuussa, mutta jo nyt osa hänen huhtikuussa alkavan kevätkiertueensa keikoista on myyty loppuun. Pakkahuoneen esiintyminen oli vakuuttava, joten on mielenkiintoista nähdä, mihin suuntaan live-sovitukset kehittyvät, kun yhtye vetäytyy harjoittelemaan ennen kiertuetta.

Yleisön joukosta kantautuva huuto tiivistää yleisön tunnelman: “Vesta, mä tykkään susta!”