Hyppää pääsisältöön

Flinkkilä & Tastula: Työn sankareita vai sankariyrittäjiä?

Toimittaja Maarit Tastulan vieraina ovat nyhtökauran äiti, yrittäjä Maija Itkonen ja dokumenttiohjaaja Virpi Suutari.
Toimittaja Maarit Tastulan vieraina ovat yrittäjä Maija Itkonen ja dokumenttiohjaaja Virpi Suutari. Toimittaja Maarit Tastulan vieraina ovat nyhtökauran äiti, yrittäjä Maija Itkonen ja dokumenttiohjaaja Virpi Suutari. Flinkkilä & Tastula,Yle TV1,Maarit Tastula,Maija Itkonen,Virpi Suutari

TV1 lauantaina 10.3.2018 klo 17.10 - 18.00, uusinta sunnuntaina 11.3. klo 9.05
Katsottavissa Yle Areenassa

Mikä on menestyvien naisyrittäjien salaisuus?

Nyhtökauran äidillä Maija Itkosella on monta ominaisuutta, joista on ollut hyötyä matkalla menestyväksi yrittäjäksi. Hänellä on kyky löytää ideoita, rohkeus viedä niitä eteenpäin ja vakuuttaa myös muut idean toimivuudesta. Itkonen ei myöskään säikähdä ajoittaista kaaosta eikä somen vihapuheita. Intohimon lisäksi Itkosessa tuntuu asuvan myös pieni maailmanparantaja.

”Elämän tarkoitus voi olla, että käytetään sitä jonkun hyvän asian edistämiseen, johon itse uskomme ja josta ajattelemme, että se voi viedä tätä maailmaa hitusen parempaan suuntaan.”

Nyhtökauran suosio yllätti idean keksijänkin. Kesällä 2016 kysyntä oli suurempaa kuin mihin tuore yritys pystyi vastaamaan. Se aiheutti myös raivoa asiakkaissa, ja vihapostiakin tuli. Yrittäjiä epäiltiin huijareiksi, kun nyhtökauraa ei saatu kauppoihin tarvittavaa määrää.

”Todella teimme kaikkemme. Pyörremyrsky vei mukanaan. Puhelin soi, meiliboksi kävi kuumana ja oli niin kiire, että ei ehditty miettiä, mitä ihmettä nyt tapahtuu", kasvuyrittäjä Maija Itkonen muistelee parin vuoden takaista kesää.

Kun lamppu syttyi

Muutama vuosi sitten Maija Itkonen istui lentokoneessa ja luki The New York Timesin artikkelia, joka kertoi yrityksestä valmistaa kanalta maistuvaa feikkilihaa..

”Mietin, että tässä ei ole mitään järkeä. Miksi ainesosaluettelo on sellainen, että se kuulostaa enemmän kemikaalikaapilta kuin oikealta ruualta? Ja miksi sen pitää maistua kanalta? Silloin syttyi lamppu päässä ja tuli ajatus, että se pitää tehdä aineksista, joita ihmiset oikeasti haluavat syödä ja nimenomaan pohjoisesta kaurasta”, Itkonen kertoo nyhtökaura-ajatuksen syntymisestä.

Maija kertoi ideastaan ystävälleen, elintarviketeknologi Reetta Kivelälle, ja sai tämänkin innostumaan. Lopulta asiat lähtivät rullaamaan nopeasti, ja tuote saatiin kehitettyä jo puolisen vuotta yrityksen perustamisesta.

Perhe puhaltaa yhteen hiileen

Yhä vain noin joka kymmenes startup-yrittäjä on nainen. Maija ei kuitenkaan koe yrittäjyyttä kovin epätasa-arvoisena maailmana ainakaan Suomessa. Tytöttelyltä tosin hänkään ei matkan varrella ole säästynyt.

Naisen perinteisestä roolista voi kuitenkin olla vaikea hypätä yrittäjäksi, sillä moni pelkää joutuvansa luopumaan perheestä ja omasta vapaa-ajasta. Sitä ei Maija ole tehnyt. Hänellä oli jo aiemmin kaksi lasta, ja keskellä nyhtökaurapöhinää syntyivät vielä kaksoset.

Silti ei tarvitse olla superihminen. Menestyvien naisten takaa löytyy usein tasa-arvoinen mies tai ylipäätään avuliaita ihmisiä. Maijan puoliso, kirjailija Juha Itkonen on ottanut vastuuta perheestä, kun Itkonen itse on pistänyt yritystä pystyyn.

”12-vuotias esikoiseni sanookin, että me ollaan tällainen yhteistyöperhe. Kaikkien pitää tehdä koko ajan jotain, koneiston pitää toimia saumattomasti yhteen”, Maija kertoo perheen ja työn yhdistämisestä.

Yrittäjien erilainen arki

Maija kertoo nyhtökaura-yrityksensä arjesta elokuvaohjaaja Virpi Suutarin tuoreessa Yrittäjä-dokumentissa. Suutari on itsekin menestynyt, kolmen lapsen yrittäjä-äiti, jonka tukijoukkoina ovat olleet paitsi iso suku myös aviomies, näyttelijä Martti Suosalo.

”Tapasin Maijan ja Reetan ensimmäistä kertaa Slushissa 2015. Siellä he kulkivat minigrip-pussit käsissään ja jakoivat vastaantulijoille oudonmakuisia nyhtökauranäytteitä”, elokuvaohjaaja Virpi Suutari kertoo ensitapaamisestaan yrittäjien kanssa.

”Minua alkoi kiinnostaa nämä kaksi naista – toinen brändääjätyyppi, toinen keksijätyyppi – ja kuinka he lähtivät rakentamaan jotakin aivan uudenlaista.”

Maijan ja Reetan tarinan lisäksi dokumentti kertoo myös toisenlaisten yrittäjien tarinan. Honkajokelainen yrittäjäpariskunta pyörittää tivolia ja kauppaa perinnelihaa toreilla ja erilaisissa tapahtumissa. Dokumentti antaa kaksi näkökulmaa yrittäjyyteen. Perinne-Suomi kohtaa globaalin yrityskulttuurin. Yrittäjien todellisuudet ovat hyvin erilaiset.

Keskustele