Hyppää pääsisältöön

Läheisyyden ja seksin kaipuuta lähiössä – Vihreä leski tarttui aikansa kohuaiheisiin

Vihreä leski on kuvaus1960-luvun suomalaisen asumalähiön arkitodellisuudesta. Rooleissa Eija Pokkinen ja Matti Siitonen.
Eija Pokkinen ja Matti Fredi Siitonen. Vihreä leski on kuvaus1960-luvun suomalaisen asumalähiön arkitodellisuudesta. Rooleissa Eija Pokkinen ja Matti Siitonen. Kuva: Yle Kuvapalvelu yle tv1

Lähiöelämän turruttama kotirouva raportoi arjestaan ja löytää nuoren rakastajan Jaakko Pakkasvirran sosiologisessa kohuelokuvassa.

Eija Pokkinen ja Risto Aaltonen esittävät elokuvassa Vihreä leski (1968) Tapiolassa asuvaa kolmilapsista avioparia Helinä ja Pentti Lehmustoa. Mies on myyntiedustajana paljon matkoilla, rouva lasten kanssa lähiössä.

Helinä Lehmusto osallistuu nuoren sosiologin tutkimukseen, jossa lähiön kotirouvat raportoivat arjestaan radiopuhelimitse. Tutkimus saa Helinän huomaamaan arkensa tyhjyyden ja avioliittonsa heikkoudet. Radiopuhelimeen hän uskaltaa avautua itselleen vaikeistakin aiheista. Ennen pitkää hänellä on suhde vieraan nuorukaisen kanssa.

Timo Kallinen ja Eija Pokkinen elokuvassa Vihreä leski.
Helinän eroottinen uni. Timo Kallinen, Eija Pokkinen. Timo Kallinen ja Eija Pokkinen elokuvassa Vihreä leski. Kuva: Yle Kuvapalvelu Vihreä leski,Timo Kallinen,Eija Pokkinen

Elokuvassa oli kohahduttavia viittauksia lesbolaiseen suhteeseen ja huumeidenkäyttöä, mutta suurimman keskustelun nostatti itse pääaihe: lähiörouvien vieraantuminen, henkinen tasapaino, uskottomuus ja avioerojen lisääntyminen. Elokuvan nimi on käännöslaina saksalaisesta termistä, jolla tarkoitetaan merimiesten vaimoja ja muita rouvia, joiden miehet ovat työnsä vuoksi paljon poissa kotoa.

Elokuvan valmistumisen aikoihin julkisuudessa kekusteltiin paljon näistä "elävien leskistä" ja lähiöihin eristetystä arjesta, joka lankesi kotiäitien osaksi. Vihreä leski sijoittuu Tapiolaan, joka 1960-luvulla valmistuneena "puutarhakaupunginosana" edusti arkkitehtoonisen ajattelun huippua, luksuslähiötä eliitille. Elokuvassa osoitetaan, että sosiologiset ristiriidat ja yksinäisyys eivät ole vain köyhien lähiöiden ongelma, vaan niitä esiintyy paremmissakin piireissä.

Elokuvan pääroolissa rouva Lehmustona oleva Eija Pokkinen oli tuolloin kansainvälinen valokuvamalli, joka teki liioittelemattomat roolisuoritukset Jarvan elokuvissa Onnenpeli (1965), Loma (1976) ja Jäniksen vuosi (1977) sekä Pakkasvirran Kesäkapinassa (1970). Lopetettuaan mallin työt ja näyttelemisen Pokkinen on tehnyt pitkän uran myös elokuvakääntäjänä.

Vihreässä leskessä Eija Pokkinen onnistuu vangitsemaan roolihahmoonsa samankaltaista melankolista vieraantuneisuutta, joka on elokuvan ystäville tuttua Michelangelo Antonionin elokuvien naishahmoista.

Sosiologia esittää Matti Siitonen, joka oli tunnettu iskelmälaulaja Fredinä. Elokuvan valmistumisvuonna Fredi nousi iskelmän supertähdeksi hittibiiseillä Pieni nukke, Kolmatta linjaa takaisin ja Milloinkaan en löydä samanlaista. Näyttelemiskokemusta Fredille oli kertynyt Kivikasvot-showryhmän esiintymisistä ja sketseistä.

Petettyä aviomiestä esittävä Risto Aaltonen on tehnyt pitkän uran näyttelijänä niin elokuvissa kuin televisiossakin. Lähiörouvina nähdään Maj-Britt Heljo ja Heidi Krohn.

Elokuva Vihreä leski on kuvaus 60-luvun lähiötodellisuudesta.
Hurvittelevat lähiörouvat. Heidi Krohn ja Maj-Britt Heljo. Elokuva Vihreä leski on kuvaus 60-luvun lähiötodellisuudesta. Kuva: Yle Kuvapalvelu yle tv1

Musiikin elokuvaan on tehnyt Henrik Otto Donner. Alku- ja lopputunnuksena kuultavan Avaruuslaulun monitulkintaisen tekstin teki ohjaaja Pakkasvirta itse, sen esittää Kirka & Blues Section. Se julkaistiin vuonna 1968 Love Recordsin singlenä, jonka B-puolella oli elokuvan toinen laulu, säveltäjä Donnerin itse laulama Riemun siemenet Matti Rossin tekstiin.

  • Vihreä leski (1968) Näyttelijät: Eija Pokkinen, Risto Aaltonen, Matti Fredi Siitonen, Richard Ahlqvist, Maj-Britt Heljo, Heidi Krohn, Ilari Paatso. Ohjaus ja käsikirjoitus Jaakko Pakkasvirta. Tuotanto Filminor Oy.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa