Tulevaisuustutkija Ilkka Halavan mukaan jo 20-30 vuoden kuluttua elämme paremmassa ja mukavammassa maailmassa. Digitaalisaatio ja nuoret sukupolvet tulevat ratkaisemaan kaikki maapallon suuret kysymykset.
Tulevaisuustutkija Ilkka Halava puhuu vakaalla äänellä asioita, joita harvemmin kuulee. Maailman uhkakuvien ja pelkojen keskellä hän näkee edessä paremman maailman. Avain onneen tulee digitalisaation mukana.
− Voisi tiivistää sano että 20-30 vuoden aikana kaikki järjestelmät siirtyvät parempaan versioon. Menemme kohti parempaa liikenne, ruoka-, kauppa-, finanssi- ja energiajärjestelmää.
Robotiikka tulee lisääntymään rajusti ja se tulee heijastumaan työelämään. Halavan ajatuksissa täysautomaation aika on ehkä 2050-luvulla, mutta se ei korvaa ihmistä.
− Kaikkien työstä häviää jotain, joka on ikävää, pakkotoistoista, vaarallista tai likaista. Seuraavan 10 vuoden aikana koneet tekevät kaiken tuon, mitä me emme haluaisi tehdä. 20 vuoden kuluttua se on itsestäänselvyys, ihan kuten on aikaisemmin käynyt pankkikorttien ja kylmäasemien kanssa, Halava kertoo.
hiljalleen yritetään eri tavoin rakentaa sellaista ruokajärjestelmää, jossa ruoka riittää 10 miljardille ihmiselle. Se on tehtävissä
Maailman ruoantuotanto on hyvä esimerkki tulevaisuuden uhista. Paremmasta ruokajärjestelmästä on Halavan mukaan kuitenkin jo Suomessakin avattu hyviä, uusia näkökulmia.
− Meillä on sirkkaleivät, uudet proteiinin lähteet jo kaupassa myynnissä. Ulkoviljelyn rinnalle tuodaan sisäviljelyä ja hiljalleen yritetään eri tavoin rakentaa sellaista ruokajärjestelmää, jossa ruoka riittää 10 miljardille ihmiselle. Se on tehtävissä, Halava painottaa.
Katso alla olevasta klipistä, miltä tulevaisuustutkijan mielestä maailma näyttää 20 vuoden kuluttua. Juttu jatkuu klipin alapuolella.
Tulevaisuustutkija suhtautuu tulevaan hyvin luottavaisesti. Silti häntä ihmetyttää, että Suomessa kaikki otetaan vastaan uhkien kautta.
− Se on tarina, jota me tarjoilemme itselle ja varsinkin nuorille sukupolville. Mutta se oikea tarina on kyllä ihan toisenlainen: tämä digitalisaatio tuottaa kaikki ne välineet, joilla maapallon kaikki suuret kysymykset voidaan ratkaista.
Halavan usko nuoriin ikäluokkiin on vahva. Ratkaisuja syntyy erityisesti suomenkaltaisissa maissa, joissa on korkea sivistys- ja koulutustaso, teknologiamyönteisyyttä ja järjestelmät kunnossa.
− Nämä ovat niitä kultasia sukupolvia, jotka tulevat rakentamaan kaikki nämä ratkaisut.
Tällä hetkellä elävät pienet lapset eivät tule enää ajamaan tai tarvitsemaan ajokorttia
Ruoantuotannon lisäksi konkreettisia muutoksia tullaan Halavan mukaan näkemään liikennejärjestelmissä. Hän uskoo, että tulevaisuudessa ei enää nähdä liikennekuolemia.
Tällä hetkellä maailmassa kuolee liikenneturmissa joka vuosi 1,3 miljoonaa ihmistä. Halavan mukaan uudet itseohjeutuvat liikennejärjestelmät ovat jo melko lähellä.
− Tällä hetkellä elävät pienet lapset eivät tule enää ajamaan tai tarvitsemaan ajokorttia. Olen sanonut jo aikaisemmin, että autokoulun opettajaksi ei kannata varmaan opiskella, Halava lataa.
Ammattien häviäminen ei ole se kysymys, vaan se miten meidän kaikkien työ paranee
Halavan mielestä ammattien häviämistä ei kannata pelätä, sillä niin on käynyt aina. Vaikka osa ammateista muuttuu tarpeettomiksi, se ei tee milloinkaan ihmisestä tarpeetonta.
− Kokoajan tulee tilalle uusia ja fiksumpia ammatteja. Ammattien häviäminen ei ole se kysymys, vaan se miten meidän kaikkien työ paranee, tulevaisuustutkija rohkaisee.
Katso koko lähetys alla olevasta linkistä