Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Biologia pääkuva

2018 kevät: biologia – YTL:n sensorin vastaukset kokelaiden kysymyksiin

Kuvassa lukee teksti: Biologia - kysy kokeesta sensorilta
Kuvassa lukee teksti: Biologia - kysy kokeesta sensorilta Kuva: Abitreenit/Yle Abitreenit

Jäin miettimään, oliko... Lähteekö paljon pisteitä, jos... Miten paljon haittaa, että...

YTL:n sensori Timo Saarinen vastasi kirjallisesti kokelaiden kysymyksiin biologian kokeesta.

Sensori vastaa: • Yksityiskohtaista kuvausta esimerkiksi nefronin toiminnasta ei tässä edellytetä. Hyvässä vastauksessa ilmenee, miten kuona-aineita muodostuu elimistössä, ja mikä merkitys eri elimillä pääpiirteissään on kuona-aineiden poistamisessa.
Sensori vastaa: Eukaryooteilla (aitotumallisilla) soluhengitys tapahtuu mitokondrioissa. Prokaryooteilla (esitumallisilla/alkeistumallisilla) ei ole mitokondrioita, vaan soluhengitys tapahtuu solukalvolla (tai sen poimuissa).
Sensori vastaa: Tehtäviä pisteytettäessä otetaan huomioon sekä vastauksen asiasisältö, että kypsyyttä osoittavat seikat. Tällaisia ovat esimerkiksi vastauksen looginen jäsentely, tehtävän aineistojen tarkoituksenmukainen hyödyntäminen ja asioiden tarkasteleminen eri näkökulmista. Vähäiset virheet eivät automaattisesti vähennä pistemäärää. Lautakunta päättää arvosanojen pisterajat sitten, kun kaikki suoritukset on saatu arvosteltua. Pisterajojen määrittäminen perustuu ns. SYK-menetelmään, josta on tarkempi kuvaus lautakunnan nettisivuilla: www.ylioppilastutkinto.fi/ylioppilastutkinto/pisterajat
Sensori vastaa: Pisteytyksen lähtökohtana on, että oikea tieto loogisesti esitettynä kartuttaa pisteitä. Varsinaisia miinuspisteitä ei siis yleensä lasketa. Tässä tehtävässä se tarkoittaa, että luokkien ominaispiirteiden käsittely kartuttaa pisteitä, mutta väärin nimetyn lajin vuoksi täysiä pisteitä ei tule.
Sensori vastaa: Tehtävän kaikki esimerkkilajit kuuluvat eläinkuntaan, joten pistemäärä riippuu siitä, mitä kirjoitit luokista. Tässä 20 pisteen tehtävässä kysyttiin myös lisääntymisen eroista (5 p.) ja talvehtimisesta (6 p.), joten ihan kohtuulliseen pistemäärään tässä voi päästä, vaikka ensimmäisen osan vastaus olisikin puutteellinen.
Sensori vastaa: Hapettumuus turpeen muodostumista edistävänä tekijänä on tässä yksi seikka, josta saa pisteitä. Vaikka siitä ei saisikaan pisteitä, niitä voi karttua, jos on käsitellyt esimerkiksi kosteutta, happamuutta tai viileää ilmastoa vastauksessa. Turpeen kertyminen on varsin hidasta, juuri mainitsemaasi suuruusluokkaa.
Sensori vastaa: Tehtävässä 2 kussakin alakohdassa pisteet kertyvät siitä, että vastauksessa huomioidaan perustellen sekä kyseisen mutaation vaikutukset kelpoisuuteen että periytyminen jälkeläiselle. Vastaus katsotaan aina kokonaisuutena, joten lukematta en osaa arvioida pisteitäsi tästä kohdasta. Sytostaattihoitojen huomioimista ei edellytetä kohdassa 2.5, mutta se on silti erittäin hyvä huomio!
Sensori vastaa: Vastauksen pituus ei sinänsä ole vastauksen arvoa lisäävä seikka. Tehtävässä 6.A voi saada hyvät pisteet lyhyelläkin vastauksella, jossa siinä on käsitelty loogisesti solunsisäinen viestintäketjun vaiheet kasvutekijästä aina solunjakautumisen käynnistävän proteiinin muodostumiseen. Ensimmäiset nuolet kuvaavat kasvutekijän kiinnittymistä solukalvon reseptoriin, viestintäketjun käynnistymistä ja etenemistä tumaan, jossa ketjun viimeinen molekyyli sitoutuu geenin säätelyalueelle. Loppuosa kuvasta liittyy proteiinisynteesiin.
Sensori vastaa: Lainsäädännölliset rajoitteet ovat yksi geenihoitojen käyttöä rajoittava tekijä. Tämän lisäksi tässä kohdassa saa pisteitä, jos pohtii geenihoidon toteuttamiseen liittyviä teknisiä ongelmia. Näitä on käsitelty hyvän vastauksen piirteissä, jotka on juuri julkaistu sekä lautakunnan nettisivuilla että Abitreenien sivuilla.
Sensori vastaa: Myös hiivat ovat sieniä – yleensä yksittäisiä soluja, jotka eivät muodosta rihmoja tai etiöemiä. Vastauksessa voi siis käsitellä esimerkiksi hiivojen käyttöä leivän, viinin tai oluen valmistuksessa. Hiivat voivat myös pilata elintarvikkeita tai aiheuttaa sairauksia.
Sensori vastaa: Urean ja hiilidioksin käsittely riittää. Hiilidioksidin kohdalla syntyminen liittyy aerobiseen soluhengityksen sitruuhappokiertoon. Ureaa puolestaa muodostuu maksassa ylimääräisistä typpipitoisista aineenvaihduntatuotteista.
Sensori vastaa: Nuo ovat keskeiset elimet. Lisäksi verenkierto osallistuu kuona-aineiden kuljettamiseen, ja virtsa poistuu virtsarakon ja virtsanjohtimen kautta elimistöstä.
Sensori vastaa: Keskeisten käsitteiden oikea käyttö on luonnollisesti osa hyvää vastausta. Kahden tuollaisen käsitteen vaihtuminen ei mitenkään kaada vastausta, mutta ihan täysiä pisteitä silloin ei saa.
Sensori vastaa: Ei tule – tässä on ainekohtaisia eroja. Biologian kokeen ensimmäinen osa on kaikille pakollinen. Biologiassa on melko suuri määrä kursseja, ja tämän kevään kokeen ensimmäinen osa kattoi laajasti biologia eri osa-alueita. Samankaltainen kokeen rakenne on myös kemiassa ja fysiikassa. Kunkin aineen sähköisen kokeen rakenne on kuvattu ylioppilastutkintolautakunnan nettisivuilla: www.ylioppilastutkinto.fi/ylioppilastutkinto/digitaalinen-ylioppilastutkinto/digitaalisten-kokeiden-kuvaukset

Abitreenit

Kirjoitusten alkuun...

Oppimateriaalit

 • Navigaatiokuva aineelle Biologia.
  Navigaatiokuva aineelle Biologia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Elämänkatsomustieto.
  Navigaatiokuva aineelle Elämänkatsomustieto. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Englanti.
  Navigaatiokuva aineelle Englanti. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Espanja.
  Navigaatiokuva aineelle Espanja. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Filosofia.
  Navigaatiokuva aineelle Filosofia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Fysiikka.
  Navigaatiokuva aineelle Fysiikka. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Historia.
  Navigaatiokuva aineelle Historia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Italia.
  Navigaatiokuva aineelle Italia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Kemia.
  Navigaatiokuva aineelle Kemia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Latina.
  Navigaatiokuva aineelle Latina. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Maantiede.
  Navigaatiokuva aineelle Maantiede. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Matematiikka.
  Navigaatiokuva aineelle Matematiikka. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Portugali.
  Navigaatiokuva aineelle Portugali. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Psykologia.
  Navigaatiokuva aineelle Psykologia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Ranska.
  Navigaatiokuva aineelle Ranska. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Ruotsi.
  Navigaatiokuva aineelle Ruotsi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Saame.
  Navigaatiokuva aineelle Saame. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Saksa.
  Navigaatiokuva aineelle Saksa. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Suomi.
  Navigaatiokuva aineelle Suomi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Terveystieto
  Navigaatiokuva aineelle Terveystieto Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Uskonto.
  Navigaatiokuva aineelle Uskonto. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Venäjä.
  Navigaatiokuva aineelle Venäjä. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Yhteiskuntaoppi.
  Navigaatiokuva aineelle Yhteiskuntaoppi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Äidinkieli.
  Navigaatiokuva aineelle Äidinkieli. Abitreenit

Seuraa Abitreenejä Instagramissa: @abitreenit

 • Abi! Hae mukaan syksyn yo-koelähetyksiin!

  Hae mukaan suoraan lähetykseen.

  Abitreenien yo-koelähetykset alkavat tänä syksynä 18.9. äidinkielen lukutaidon kokeen käsittelyllä. Haluaisitko päästä keskustelemaan kirjoittamastasi aineesta heti kokeen jälkeen suorassa lähetyksessä? Hae mukaan Abitreenien lähetykseen!

 • Näin kirjoitat ällän paperit

  Älliä ei saada istumalla ympäripyöreitä päiviä kirjastossa.

  Abitreenit tapasi kolme ylioppilasta, jotka saivat yo-kokeista pelkkiä laudatureja. Kukaan heistä ei viettänyt ennen kirjoituksia ympäripyöreitä päiviä kirjastossa. Pänttäämisen sijaan he suosittelevat abikurssien käymistä ja vanhojen yo-kokeiden tekemistä.

 • Yo-kokeet tulossa ja pää jumissa – Mitä voin tehdä?

  Lue asiantuntijan vastaukset jaksamiseen.

  Entä jos jäädyn yo-kokeessa? Miten jaksan lukea tarpeeksi? Entä jos ei saa nukuttua juuri silloin, kun pitäisi olla skarppina opiskelemassa? Mielenterveyden keskusliiton kouluttaja Jyrki Rinta-Jouppi vastasi Abitreeneille lähetettyihin kysymyksiin jaksamisesta ja opiskelumotivaatiosta.