Hyppää pääsisältöön

Antti Kivimäki kävi 200 kertaa treffeillä, hurahti pokeriin ja kirjoitti sen jälkeen romaanin riippuvuuksista: “Nettideittailuun voi jäädä samalla tavalla koukkuun kuin uhkapelaamiseen”

Hedelmäpelinä tunnetun peliautomaatin ruutu, jossa heldelmät on korvattu naisten kuvilla.
Hedelmäpelinä tunnetun peliautomaatin ruutu, jossa heldelmät on korvattu naisten kuvilla. Kuva: Heidi Virtanen rahapeliautomaatti,nettideittailu

Alkoholi, huumeet, uhkapelit ja nyt myös – nettideittailu. Kaikkiin näihin voi jäädä koukkuun, uskoo tiedetoimittaja Antti Kivimäki. Hän käsittelee itselleen tuttua aihetta uutuusromaanissaan.

Odotusarvoisesti sinun romaanin päähenkilö Ville on pokeriammattilainen, joka aikatauluttaa elämänsä pokerin ja maanisen nettideittailun välille.

Ville laskeskelee pokeripöydässä todennäköisyyksiä ja odotusarvoja, ja soveltaa samoja kriteereitä myös nettideittailussaan: “Luonnevikoja katsoo läpi sormien, jos nainen on 23/177/61.”

Kirjan kirjoittaja Antti Kivimäki tuntee aiheensa läpikotaisin, sillä hän on käynyt kaikkiaan 200 nettitreffeillä. Myös uhkapelaamisesta Kivimäellä on kokemusta.

Erilaisten riippuvuuksien tieteelliseen taustaan hän puolestaan on tutustunut työssään tiedetoimittajana.

Luonnevikoja katsoo läpi sormien, jos nainen on 23/177/61

Riippuvuuteen kuuluu se, että kun ihminen on kerran oppinut jonkin toiminnan miellyttäväksi, sitä haluaa toistaa jatkossakin, vaikka toiminta ei enää tuottaisikaan mielihyvää.

Kaava pätee niin uhkapelaamiseen kuin nettideittailuunkin: aina voi pelata uuden jaon tai klikata uuden deitti-ilmoituksen auki.

– Monesti ajatellaan, että addiktio olisi mielihyvää, vaikka addiktio on pikemminkin pakonomaista pyrkimystä mielihyvään, Kivimäki kiteyttää.

Kirjailija, tiedetoimittaja Antti Kivimäki
"Yksikin onnistuminen riittää aktivoimaan dopamiiniradan", Antti Kivimäki muistuttaa. Kirjailija, tiedetoimittaja Antti Kivimäki Kuva: Riikka Kantinkoski Antti Kivimäki

Addiktio eli riippuvuus syntyy, kun alkoholin tai huumeiden tapaiset aineet vapauttavat aivoissa keskushermoston välittäainetta dopamiinia. Dopamiini puolestaan vaikuttaa elimistöön piristävästi ja nostaa sydämen sykettä.

Myös rahapelaaminen vapauttaa dopamiinia aivojen palkkiojärjestelmässä.

– Yleensä pokeripöydässä sanotaan että “sä olet dopamiineissa”: ihminen tietää, että jossain välissä tulee hyviä kortteja, mutta ei milloin ne hyvät kortit tulee. Siksi on jatkuva saalistus päällä.

Yksikin onnistuminen riittää aktivoimaan dopamiiniradan. Sen jälkeen on virittäytynyt jahtaamaan hyvää kokemusta uudestaan ja uudestaan.

Uhkapeleistä tuttu saalistamisen meininki on nettideittailun myötä siirtynyt myös seurustelusuhteisiin, varsinkin jos takana on jo mukavasti menneet treffit.

– Yksikin onnistuminen riittää aktivoimaan dopamiiniradan. Sen jälkeen on virittäytynyt jahtaamaan hyvää kokemusta uudestaan ja uudestaan.

Elämänmuutos vain yhden klikkauksen päässä

Sekä nettideittisovelluksessä että uhkapelissä koko elämän muuttava tapahtuma voi olla vain yhden klikkauksen päässä. Molemmissa käyttäjä voi järjestää itselleen ennustettavan yllätyksen: voittoja tulee, mutta pelaaja ei tiedä, milloin näin tapahtuu.

Se on paras tapa aktivoida dopamiinijärjestelmää.

Deittisovelluksiin voi tulla myös samantapainen kehollinen riippuvuus kuin pelikoneisiin.

– Se, että hyväksyy tai hylkää hedelmäpelissä erilaisia valintoja, on aivan sama toiminnallinen addiktio kuin deittisovellutuksissa.

Deittisovelluksiin voi tulla myös samantapainen kehollinen riippuvuus kuin pelikoneisiin.

Rakkautta etsivälle “sen oikean” löytäminen kaikista tarjokkaista voi olla ahdistavaa. Miten tehdä valinta, kun hyviä ehdokkaita on niin paljon tarjolla?

Pokerin pelaaminen on tässä mielessä oikeaa elämää helpompaa: pokerissa pelaaja voi korottaa panoksia tai skipata koko pelin, mutta vaihtoehtoja on lopulta käytössä vain rajoitetusti.

Myös nettideittailussa palvelun käyttäjä voi omilla valinnoillaan rajoittaa tarjolle tulevien ehdokkaiden määrää samaan tapaan kuin pokerissa.

– Nettideitissä voit kirjoittaa ilmoituksen, johon listaat vaikka kolmekymmentä asiaa mitä toivoo ihannepuolisoltaan. Näin nettideitissäkin vaihtoehtojen määrä on rajallinen. Tässä mielessä nettideittailu on ikään kuin pakopaikka reaalitodellisuudesta.

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän