Hyppää pääsisältöön

Eero Lehden ”unohtama” virolaisyritys, veroparatiisikytkös ja rakennusyhtiön veropetosepäily – satojen firmojen miehellä on poikkeukselliset verkostot

Arto Autio
Virossa pitkään asunut suomalainen liikemies Arto Autio on keskeisessä roolissa Nuorisosäätiöön kytkeytyvässä tutkinnassa. Arto Autio Kuva: Rauno Volmaar / Lehtikuva Viro,MOT,Nuorisosäätiö

Keskustataustaiseen Nuorisosäätiöön liittyvän poikkeuksellisen rikostutkinnan solmukohta löytyy Suomenlahden eteläpuolelta Virosta.

Poliisi selvittää tekaistuksi epäiltyjä konsulttipalkkioita, joita on maksettu virolaisille pöytälaatikkoyhtiöille. Niiden taustalta löytyy Virossa asuva suomalainen liikemies Arto Autio. Konsulttimaksut ovat poliisin tutkimusten mukaan peräisin lahtelaiselta rakennusliikkeeltä Salpausselän Rakentajilta.

Autio on toinen pääomistaja virolaisessa sijoitusyhtiössä Brave Capitalissa. Se hallinnoi yli miljardin euron omaisuutta. Yle on selvittänyt Brave Capitalin toimintaa sen jälkeen, kun yhtiö nousi esille Nuorisosäätiön Viron-bisneksissä. Nuorisosäätiö on sijoittanut yli kymmenen miljoonaa euroa Brave Capitalin hallinnoimaan kiinteistöhankkeeseen Tallinnassa.

Arto Autio on hyvin verkottunut liikemies, jonka kanssa bisneksiä ovat tehneet myös muun muassa suomalainen kansanedustaja Eero Lehti (Kok) sekä Viron pääministeripuolue. Autio ei antanut Ylelle haastattelua. Kieltäytymisen haastattelusta toimitti Aution asianajaja.

Eero Lehti den 30 juni 2015.
Kansanedustaja Eero Lehti omistaa useita asuntoja eri puolilla maailmaa. Viron omistuksensa hän kertoo unohtaneensa ilmoittaa paikalliselle notaarille. Eero Lehti den 30 juni 2015. Kuva: All Over Press / Petteri Paalasma Eero Lehti,Kansallinen Kokoomus,kansanedustajat

Eero Lehti unohti käydä notaarilla

Kokoomuksen kansanedustaja Eero Lehti kertoo tunteneensa Arto Aution yli 20 vuoden ajan. Miehet tutustuivat kun Autio asui vielä Suomessa ja toimi kiinteistövälittäjänä.

Arto Autio on hallituksen jäsen kolmessa Eero Lehden omistamassa yhdysvaltalaisessa yhtiössä. Lehti kertoo yhtiöiden omistavan kiinteistöjä Buffalon alueella.
“Yhtiöt omistavat sijoituskiinteistöjä. Ne ovat normaaleja asuinhuoneistoja, joita vuokrataan sikäläisille asukkaille. Arto Autio tietää niistä paremmin”, Lehti sanoo.
Tehtiinkö sijoitus siis Arto Aution ehdotuksesta?
“Kyllä.”

Kansanedustaja Lehti vuokraa loma-asuntoja eri puolilla maailmaa verkkosivustonsa kautta. Sivustoillaan Lehti tarjoaa vuokralle myös viittä kohdetta Virosta. Niistä ainakin kolme omistaa Viron kiinteistörekisterin mukaan virolainen yhtiö, joka on virolaisen sijoitusyhtiö Brave Capitalin tytäryhtiö. Arto Autio on toinen pääomistaja Brave Capitalissa.

“Minulla on vähän erilainen käsitys. Virossa on erilaisia kohteita. Ne jotka ovat minun, ovat minun, eikä niissä ole Autio osakkaana. Minä voin olla osakkaana jossain sellaisessa, joissa on monia muitakin”, Lehti sanoi Ylelle puhelinhaastattelussa.

Myöhemmin Lehti lähetti sähköpostia. Lehden mukaan hän omistaa yhtiön, joka taas omistaa Viron-asunnot. Omistus on vain jäänyt ilmoittamatta Virossa rekistereihin yli puolentoista vuoden ajan.

“Viron yhtiö Brave Capital on varainhoitoyhtiö, joka hallinnoi omistamaani yhtiötä. Omistukseni ei näy Viron rekisterissä, koska käynti notaarilla on jäänyt tekemättä. Nyt olen menossa parin viikon kuluttua sen tekemään”, Lehti kertoi.

Lehti ei ole ilmoittanut Viron tai Yhdysvaltojen -yhtiöitään myöskään kansanedustajan sidonnaisuusilmoituksessaan. Kansanedustajan on kerrottava sidonnaisuuksista, “joilla voi olla merkitystä arvioitaessa hänen toimintaansa edustajana.”

Arvionti “merkittävien” sidonnaisuuksien ilmoittamisessa jää kansanedustajien omalle vastuulle.

”Totta kai haluan tavata Viron pääministerin”

Eero Lehti tuntee hyvin myös veropetosepäilyjen kohteena olevan SSR-konsernin enemmistöomistajan, lahtelaisen liikemiehen Mika Wileniuksen.

Lehti on neuvotellut Keravalla omistamansa niin sanotun poliisitalon kiinteistön myymisestä SSR-konsernille. Lehti, Wilenius ja kolmas suomalainen liikemies perustivat myös kesällä 2016 kiinteistökauppoja varten yhteisen yhtiön.
“Yritimme saada omistukseen tarjouskilpailussa ollutta kiinteistöä pääkaupunkiseudulla, mutta emme onnistuneet siinä. Yhtiöllä ei ole ollut mitään toimintaa”, Lehti sanoo.

Joulukuussa 2015 Lehti oli yhdessä liikemiesvaltuuskunnan kanssa tapaamassa Viron silloista pääministeriä Taavi Rõivasta. Mukana tapaamisessa olivat muun muassa Arto Autio, Mika Wilenius sekä Nuorisosäätiön puheenjohtaja Perttu Nousiainen eli kaikki keskeiset henkilöt joiden toimintaa poliisi tällä hetkellä selvittää.
Mikä oli tapaamisen tarkoitus?

“Minut kutsuttiin mukaan tapaamiseen, että haluatko tavata pääministerin. Ja totta kai minä haluan tavata Viron pääministerin”, Lehti sanoo.
Kuka sinua pyysi mukaan tapaamiseen?
“Nyt en jaksa muistaa. Joku niistä joka oli mukana tapaamisessa.”
Mistä tapaamisessa puhuttiin?
“Ainakin minä keskustelin Viron pääministerin kanssa yritysverotuksen kehittämistarpeesta Virossa, Ruotsissa ja Suomessa.”

Kiinteistökauppoja Viron keskustan kanssa

Arto Autio on tehnyt kiinteistöbisnestä myös Viron pääministeripuolueen kanssa. Syksyllä 2017 Äeripäivä-lehti kertoi Viron keskustan tehneenesisopimuksen, jonka mukaan se myy Tallinnan keskustasta lähes 900 neliömetriä tiloja.

Ostaja oli vasta perustettu holding- eli omaisuudenhoitoyhtiö, jonka omistajaksi osoittautui Arto Autio.

Osapuolet eivät ole suostuneet kertomaan kauppahintaa, jolla kiinteistöt vaihtoivat omistajaa. Yle kysyi kaupasta Autiolta jo syksyllä 2017, jolloin hän vielä suostui antamaan haastattelun.
Aution mielestä kauppakumppanin taustalla ei ole merkitystä.
– Sillä ei ole mitään väliä, onko myyjä keskustapuolue tai Matti Möttönen. Minuun oltiin yhteydessä. Jollakin oli tarve myydä ja keskusteluja käytiin. Esitin tarjouksen, ja se hyväksyttiin, Autio sanoi Ylelle.

Nuorisosäätiön talo Tallinnassa.
Nuorisosäätiö on hankkinut Tallinnasta asuntoja. Säätiö on tehnyt myös yli kymmenen miljoonan euron sijoituksen ison kiinteistöhankkeeseen Tallinnassa. Nuorisosäätiön talo Tallinnassa. Kuva: Vallo Kruuser MOT,nuorisosäätiö

Ei muistikuvaa Panaman-yhtiöstä

Virossa Aution liiketoimet ovat sujuneet vauhdikkaasti. Brave Capital on hoitanut useiden liikemiesten sijoituksia, perustanut heille yhtiöitä ja hoitanut käytännön asioita. Yhtiöllä on Ylen selvityksen mukaan kymmenittäin suomalaisia asiakkaita.

Ylelle Autio kertoo olleensa vuosien aikana mukana sadoissa yhtiöissä eri maissa. Yksi näistä on ollut Panamassa.

Autio on ollut Panaman papereiden takia maailmankuuluksi nousseen asianajotoimisto Mossack Fonsecan asiakas. Vuodettujen tietojen mukaan Autio nimettiin vuonna 2007 johtajaksi panamalaiseen Cross Country Inciin. Yhtiön oli perustanut juuri Mossack Fonseca.

Autio sanoo, ettei hän edes muista koko yhtiötä.

– En kyllä tiedä, että minulla olisi sellainen ollut, Autio sanoo Ylelle.

Henkilön tunnistetietojen perusteella kyse ei ole ole Aution kaimasta, vaan juuri hänestä.

– Okei. En osaa sanoa. Niin kuin näet joka puolelta rekistereistä, minulla on satoja yhtiöitä.
Mutta Panamassa tuskin niin monta.

Jos ihminen hankkii Panamasta yhtiön tai on sellaisen johtajana, kai siitä jonkinlainen muistijälki jää?

– En osaa sanoa tähän mitään.

Panamalaisen Cross Country Incin toiminta on jo lopetettu. Panaman papereista ei käy ilmi, mikä yhtiön toimintatarkoitus on ollut tai minkälaista varallisuutta yhtiöllä on ollut.

Yhtiön perustaminen veroparatiisiin on täysin laillista, kunhan sen kautta mahdollisesti saatavat tulot ilmoitetaan lain vaatimalla tavalla verottajalle.

Juttua muokattu 8.3.2018 kello 18.38: muutettu jutun ensimmäisen virkkeen sana keskustalainen keskustataustaiseksi.

Nuorisosäätiö

Kommentit