Hyppää pääsisältöön

Kodinomainen tunnelma nostaa esiin luovat ajatukset - vietä hetki taiteilijan työhuoneella

katriina haikala
katriina haikala luova toiminta

Katriina Haikala työskenteli aikaisemmin Tärähtäneet ämmät -ryhmässä yhdessä Vilma Metterin kanssa, ja heidän yhteiset teoksensa tunnetaan rohkeasta ja humoristisesta lähestymistavasta naiseuden esittämiseen ja seksuaalisuuteen. Haikala ja Metteri työskentelevät nykyisin erikseen.

Katriina jatkaa omassa taiteessaan tabuksi miellettyjen teemojen käsittelyä rohkeasti ja humoristisesti. Hänen uusin teoksensa on yhteisöllinen Unboxing Humans, jossa on kyse yksilön ja yhteisön suhteen tutkimisesta – eli siitä, miten me laitamme ihmiset ja asiat laatikoihin, jotta meidän olisi helpompi ymmärtää maailman kompleksisuutta. Nämä laatikot voivat kuitenkin olla rajoittavia ja ahdistavia niille, jotka poikkeavat siitä mitä yleisesti pidetään "normaalina". Siksi työhuoneen lattialla onkin nyt suuri pahvilaatikko, johon voi myös astua sisään.

Astu sisään Katriinan työhuoneeseen 360°-videon keinoin:

Katso kännykällä VR-lasien kanssa tai ilman

Katriinan työhuoneella näkyy monia Tärähtäneet ämmät -duon teoksiin liittyviä esineitä ja kuvia. Esillä on myös muita taiteilijalle merkityksellisiä esineitä ja kuvia. Ne ovat esillä lähinnä itseä varten: asioita, joita Katriina haluaa pitää mielessä.

Katriinalle työhuone on “oma huone”, jossa hän voi taiteellisen työskentelyn lisäksi vain nauttia olemisesta.
Katriina työskentelee useimmiten joko tietokoneella videoita editoiden, nojatuolissa lukien tai toisen pöydän ääressä kirjoittaen. Pahvilaatikon takana on myös pieni alue, jossa on piirtämiseen tarvittavat välineet.

– Se riippuu työvaiheesta, mihin kohtaan menen työskentelemään, hän sanoo. Viime aikoina olen työskennellyt aika paljon istuen tuossa nojatuolissa läppäri sylissä. Olen editoinut videoita, suunnitellut ja pitänyt yhteyttä ihmisiin.

Työhuone on Katriinalle erityisesti luovan työn, ajattelun ja ideoinnin paikka. Teosten toteutusvaihe, esimerkiksi videoteosten kuvaaminen tapahtuu usein jossain muualla.

– Nautin siitä, että voin vaihtaa työskentelypaikkaa tilanteen mukaan.

Työskentelyn olennainen osa on runsas teen juonti.

– Lipitän sitä koko ajan, Katriina nauraa.

Katriina Haikala
Katriina Haikala Kuva: Joonas Josefsson/Yle luova toiminta
Katriina Haikala
Katriina Haikala Kuva: Joonas Josefsson/Yle luova toiminta
Katriina Haikala
Katriina Haikala Kuva: Joonas Josefsson/Yle luova toiminta
Katriina Haikala
Katriina Haikala Kuva: Joonas Josefsson/Yle luova toiminta
Katriina Haikala
Katriina Haikala Kuva: Joonas Josefsson/Yle luova toiminta

Katriinan Unboxing Humans videoteoksessa siis 10 henkilöä saa äänensä kuuluviin pohtimalla, mitä laatikko hänelle merkitsee. Teos mahdollistaa siis vallitsevien normien kritiikin. Unboxing Humans on esillä Helsingin Kaapelitehtaan Turbiinisalissa helmi-maaliskuun vaihteessa 2018.

Katriina Haikala
Katriina Haikala Kuva: Joonas Josefsson/Yle luova toiminta
Yhteisöllisesti orientoituneena taiteilijana Katriina tavoittelee teoksillaan muutosta joko yksilöiden tai yhteisön asenteissa, ajattelutavoissa ja toiminnassa.
Kaikki hänen teoksensa ovat jollakin tapaa ihmisiä osallistavia. Tämä juonne Katriinan työssä on peräisin jo hänen opinnoistaan: yksi Katriinan suorittamista tutkinnoista on taidepedagogiikan alalta.

– Miellän itseni aika rohkeaksi tekijäksi. Otan mielelläni käsittelyyn sellaisia aiheita, jotka saattaisivat jostakusta toisesta tuntua jännittäviltä. Haluan, että teokseni herättävät keskustelua, ja toivon, että niillä olisi myös yhteiskunnallista vaikutusta.

Alapuolella kulkee raitiovaunuja ja busseja, mutta ikkunanäkymään kuuluu myös kaunis puisto. Katriina kertoo, että hänelle on tärkeää voida katsoa taivaalle.

– Se antaa tilaa mielelle ja ajatuksille.

Ikkunat ovat sen verran korkeat, ettei katse sattumalta eksy ikkunoiden alapuolella kulkevan kadun vilinään. Viidennessä kerroksessa on hyvä työrauha. Toisaalta koti on vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä.

Katriina Haikala
Katriina Haikala Kuva: Joonas Josefsson/Yle luova toiminta

Sarjan muut osat:

Vilma Metteri
Vilma Metteri Kuva: Joonas Josefsson/Yle luova toiminta
Noora ja Kimmo Schroderus
Noora ja Kimmo Schroderus Kuva: Joonas Josefsson/Yle luova toiminta
petri eskelinen
petri eskelinen Kuva: Joonas Josefsson/Yle luova toiminta