Hyppää pääsisältöön

Nukkekaappi – brittidraamaa nuoren naisen merkillisestä avioliitosta

Uusi minisarja Nukkekaappi kertoo nuoresta naisesta 1680-luvun Amsterdamissa ja hänen merkillisestä avioliitostaan.
Nuoren Petronellan roolin näyttelee Anya Taylor-Joy. Uusi minisarja Nukkekaappi kertoo nuoresta naisesta 1680-luvun Amsterdamissa ja hänen merkillisestä avioliitostaan. Kuva: BBC Pictures Yle TV1,Nukkekaappi

TV1 perjantaisin 14. - 28.8.2020 klo 22.10 - 23.05, Areenassa

Minisarja Nukkekaappi (12) kertoo arvoituksellisen tarinan 1680-luvun ahdasmielisestä Amsterdamista. Jessie Burtonin menestysromaaniin perustuva BBC:n sarja esitetään kolmiosaisena versiona.

Hyinen vastaanotto

Maaseudulla kasvanut köyhän perheen viaton tytär Petronella "Nella" Oortman (Anya Taylor-Joy) suostuu vaimoksi itseään vanhemmalle kauppiaalle Johannes Brandtille (Alex Hassell).

Petronella saapuu uuteen kotiinsa Amsterdamiin suurin odotuksin, mukanaan vähät tavaransa sekä ikioma häkkilintu.

Vastaanotto on toisenlainen kuin mitä hän odotti. Paikalla ovat sulhasen jäätävän tyly sisar Marin (Emma- ja The Hour -sarjoista tuttu Romola Garai) sekä talon kaksi palvelijaa Otto (Paapa Essiedu) ja Cornelia (Southcliffe-sarjan Hayley Squires).

Uusi minisarja Nukkekaappi kertoo nuoresta naisesta 1680-luvun Amsterdamissa ja hänen merkillisestä avioliitostaan.
Marin (Romola Garai, oik.) ja Nella (Anya Taylor-Joy). Uusi minisarja Nukkekaappi kertoo nuoresta naisesta 1680-luvun Amsterdamissa ja hänen merkillisestä avioliitostaan. Yle TV1,Romola Garai,Nukkekaappi

Miksi nukkekaappi?

Talossa vallitsee uskonnollinen ja synkkä tunnelma, joka kummastuttaa nuorikkoa. Kun sulhanen lopulta palaa kotiin, pariskunnan yhteiselämä ei näytä ruusuiselta.

Nuoren Nellan on vaikea sovittaa käsitystään kuuliaisen vaimon tehtävistä miehensä käytökseen.

Häälahjaksi Nella saa kaappiin rakennetun nukkekodin ja luvan hankkia siihen haluamansa sisustuksen. Nella päättää tilata muutaman miniatyyriesineen, mutta saakin paljon enemmän.

Uusi minisarja Nukkekaappi kertoo nuoresta naisesta 1680-luvun Amsterdamissa ja hänen merkillisestä avioliitostaan.
Johannes (Alex Hassell), Marin (Romola Garai) ja Nella (Anya Taylor-Joy). Uusi minisarja Nukkekaappi kertoo nuoresta naisesta 1680-luvun Amsterdamissa ja hänen merkillisestä avioliitostaan. Kuva: BBC Pictures Yle TV1,Nukkekaappi

Ilmassa vaaran merkit?

Tuntematon miniatyyrien rakentaja alkaa lähettää tiuhaan tahtiin paketteja, ilman tilausta ja laskua. Onko hän tehnyt pieniä tavaroita ja nukkeja vain hyvää hyvyyttään?

Jotain omituista on kenties ilmassa, ja nuori Nella on kaiken keskellä yksin ja hämmennyksissään. Nella alkaa nähdä uudessa elämässään orastavia vaaran merkkejä – onko nuoren vaimon syytä huolestua?

The Miniaturist. Käsikirjoitukseksi muokannut: John Brownlow. Ohjaus: Guillem Morales. Tuotanto: BBC, Masterpiece, PBS, Britannia, 2017. Draamasarja on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2018.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.