Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Peltsin kova vuosi pääkuva

Parasta retkiruokaa – Peltsi kokeili kolmea reseptiä

Peltsi kovan vuoden kolmas haaste on noin 200km hiihtovaellus Lapissa. Se ei onnistu ainakaan ilman hyvää ruokaa.

Peltsin keittiössä valmistetaan kolme erilaista retkiruokaa: Markuksen erächorizomössö, Hokkasen porosämpylät ja Sannan Unkarin pommi. Reseptit ovat peräisin Peltsin seuraajilta Facebook-ryhmästä.

”Syön itse reissuissa aika vaihtelevasti. Joskus on sellaisia matkoja, että on menty pelkällä pussimuonalla. Jos vähän jaksaa nähdä vaivaa, niin kyllähän itse tehdyn ruoan etu on siinä, että se maistuu paremmalta”, Peltsi kertoo.

Tulinen ruoka maistuu eräolosuhteissa erityisen hyvin.

Retkillä päivät ovat monesti pitkiä, ja ruoanlaitto luonnossa on mukavaa vaihtelua.

”Aika kuluu hyvin, kun kokkailee. Onhan se vähän tylsää, että kiehautetaan vesi, laitetaan sinne pussiruoka ja syödään”, Peltsi sanoo.

Erächorizomössö vaikuttaa Peltsin mielestä juuri sellaiselta ruualta, mitä on pitkällä reissulla hyvä syödä. Tulinen ruoka maistuu hänelle eräolosuhteissa erityisen hyvin.

”Mausteetonta tavaraa ei tee mieli syödä. Ruokaa pitää olla myös määrällisesti paljon ja siinä pitää olla erilaisia aineksia.”

Markuksen erächorizomössö

Kuvassa on retkiruoka-annos.
Kuvassa on retkiruoka-annos. ruoka

Paketti chorizonakkeja
1 sipuli
1 paprika
2 valkosipulinkynttä
1 chilipaprika
tomaattipyreetuubi
2–5 dl makaronia, riippuen nälästä
kasvisliemikuutio
cayennepippuria
vettä

1. Paloittele nakit ja laita ne kattilaan ruskistumaan.
2. Kun makkaroista on irronnut rasvaa, lisää kattilaan pilkottu sipuli, paprika, valkosipulinkynnet ja chili.
3. Kuullottelua hetki ja laita tomaattipyreetä sekaan.
4. Lisää joukkoon makaronit ja kasvisliemikuutio. Kaada päälle vettä sen verran, että ainekset peittyvät.
5. Keitä, kunnes makaronit ovat kypsiä, eli noin 7-8 minuuttia.
6. Mausta lopuksi cayennepippurilla oman maun mukaan.

Toinen valmistettava ruoka on Unkarin pommi, johon tulee valmismuusin, paprikan ja kuivalihan lisäksi runsaasti voita.

”Kun joutuu paljon kylmässä erämaassa rehkimään, niin energiaa kuluu paljon. Sitä ei monesti tajua, kuinka paljon pakkanen lisää energiankulutusta. Naparetkeilijäthän vetävät pelkkää voita, että he saavat riittävän, aivan järjettömän kalorimäärän tyydytettyä päivässä.”

Hokkasen porosämpylät

Kuvassa on nuotiolla paistettu porosämpylä.
Kuvassa on nuotiolla paistettu porosämpylä. Sämpylä

sämpylöitä
pestoa
poronlihaa

1. Halkaise sämpylät, voitele pestolla ja laita väliin poronlihaleikettä.
2. Kääri sämpylät folioon ja laita lämpenemään nuotioon. Pidä huoli, etteivät sämpylät pala.

Reissussa on tärkeintä, ettei nälkä pääse yllättämään.

Porosämpylä voisi toimia Peltsin mielestä hyvin alkupalana. Reissussa on tärkeintä, ettei nälkä pääse yllättämään.

”Kun tullaan tauolle, pitää saada saman tien jotain suuhun, ja palautuminen alkaa välittömästi.”

Unkarin pommi à la Sanna

Kuvassa on annos retkiruokaa.
Kuvassa on annos retkiruokaa. ruoka

valmismuusia
kuivattua lihaa
paprikaa
iso köntti voita
sipulirouhetta
vettä

1. Laita kuivaliha pehmenemään kattilaan, jossa on vettä ja laita kattila nuotiolle.
2. Kun vesi kiehuu, lisää valmismuusijauhe, pilkottu paprika ja voi.
3. Anna valmistua pari minuuttia.
4. Sekoita lopuksi joukkoon sipulirouhetta ja nauti.

Luonto