Hyppää pääsisältöön

Sähköä, mekaniikkaa ja sotkua!

petri eskelinen
petri eskelinen Kuva: Joonas Josefsson/Yle luova toiminta

Petri Eskelinen on kuvanveistäjä, joka tekee mekaanisia, ihmisten toimintaan reagoivia teoksia. Ne on usein rakennettu sahaamalla vanerista osia, jotka on liitetty toisiinsa erilaisin nivelliitoksin. Osa teoksista sisältää sähkömoottoreita ja muita sähköisiä laitteita.

Petrin työhuone on pienehkö, suorakaiteen muotoinen tila, jonka ikkunasta on näkymä asfalttipihalle. Rakenteilla olevat teokset vievät lattiapinta-alasta suuren osan. Huoneen seinustoja reunustavat rakennusmateriaalit, työkalut ja jo valmistuneet teokset.

Astu sisään Eskelisen työhuoneeseen 360-videon keinoin:

Katso kännykällä VR-lasien kanssa tai ilman

Petri työskentelee Helsingissä Suomen taiteilijaseuran ateljeesäätiön ylläpitämässä Vallilan taiteilijatalossa. Työhuoneen ulko-oven vieressä on pieni keittiösaareke, ja tilan keskiosaa hallitsevat Petrin tarvitsemat puuntyöstökoneet: pöytäsaha, vannesaha ja pylväsporakone.

– Silloin kun työstän teoksia, koko työhuone on aika räjähtäneen näköinen. Viime aikoina olen kuitenkin myös huomannut, että on mahdollista jättää jokin teos kesken ja palata siihen usean kuukauden kuluttua. Sekin toimii, tosin usein minun on vaikea muistaa, mihin vaiheeseen työskentely jäi. Hyvä puoli on kuitenkin, että pystyn tauon jälkeen näkemään teoksen uudesta näkökulmasta, kertoo Petri.

petri eskelinen
petri eskelinen Kuva: Joonas Josefsson/Yle luova toiminta

Teosten ideana on usein toteuttaa mekaanisin keinoin käyttäjiin reagoivia liikkuvia veistoksia. Erilaisten illusoristen vaikutelmien luominen on teoksissa tärkeä puoli. Teosten rakenne on yleensä näkyvillä, ja se on tärkeä osa kokonaisvaikutelmaa. Teosten toimintaperiaate on yleensä taiteilijan itse kehittelemä, joten taiteellinen vaikutelma on vain osa teoksen kokonaisuutta.

petri eskelinen
petri eskelinen Kuva: Joonas Josefsson/Yle luova toiminta
petri eskelinen
petri eskelinen Kuva: Joonas Josefsson/Yle luova toiminta
petri eskelinen
petri eskelinen Kuva: Joonas Josefsson/Yle luova toiminta

– Uskon, että monilla taiteilijoilla on työhuoneeseensa sellainen viha-rakkaus -suhde. Joskus on ihan mahtavaa tulla töihin, ja tämä on paras ammatti ikinä. Joskus kiroilen, että onko minun pakko taas olla täällä vankilassa.

petri eskelinen
petri eskelinen Kuva: Joonas Josefsson/Yle luova toiminta

– Koska teokseni koostuvat usein osista, niiden tekemisen alkuvaihe on usein nopeasti etenevä. Kun pääsen työskentelyssä pidemmälle, työskentely hidastuu, koska jokainen muutos edellyttä teoksen aikaisempien osien purkamista.

Petri kertoo, että hänellä on ollut taipumusta yliarvioida se, mitä yhdessä työpäivässä ehtii tekemään.

- Pyrin siihen, että vain yksi teos olisi kerrallaan työn alla, mutta aika harvoin tämä on käytännössä mahdollista.

Olen siirtynyt sellaiseen ajatteluun, että tarkastelen aikaansaamisiani viikkotasolla: "Mitä olen saanut aikaan tällä viikolla?"
petri eskelinen
petri eskelinen Kuva: Joonas Josefsson/Yle luova toiminta

Petrin työskentelyä rytmittävät tietyt, toistuvat rutiinit: tehtävien asioiden kirjaaminen valkotaululle, kahvin keittäminen ja podcastien kuuntelu. Työhuoneen sijainti taiteilijatalossa tarkoittaa myös, että toisten taiteilijoiden kanssa on helppo pysähtyä juttelemaan.

– Työpäivä päättyy usein siihen, että jään pohtimaan jotain ratkaisematonta ongelmaa. Kun aamulla palaan teoksen äärelle, käy usein niin, että tiedän heti, mitä sille pitää tehdä.

petri eskelinen
petri eskelinen Kuva: Joonas Josefsson/Yle luova toiminta

Sarjan muut osat:

Vilma Metteri
Vilma Metteri Kuva: Joonas Josefsson/Yle luova toiminta
katriina haikala
katriina haikala luova toiminta
Noora ja Kimmo Schroderus
Noora ja Kimmo Schroderus Kuva: Joonas Josefsson/Yle luova toiminta