Hyppää pääsisältöön

Ulkolinjan kevät 2018

Venezuelalaisperhe istuskelee pimeässä illassa. Vanhemmat ja kaksi lasta.
Venezuelalaisperhe istuskelee pimeässä illassa. Vanhemmat ja kaksi lasta. Kuva: Pertti Pesonen/Yle Ulkolinja,Venezuela,Pako tuhotusta maasta

Ulkolinjan alkukevään 2018 ohjelmisto on julkaistu. Jo yli 40 vuoden ajan Ulkolinja on tarjonnut dokumentteja ulkomailta suomalaiselle yleisölle suomalaisin silmin. Ulkolinjan löydät edelleen tutulta lähetyspaikalta, TV1 torstaisin klo 22 sekä Yle Areenasta.

4.1. Ulkolinja: Pako Turkista

Onko Euroopan laidalla alkamassa uusi pakolaisliike? Saksaan tulee Turkista jo tuhat turvapaikanhakijaa kuussa. Turkissa moni pelkää tulevaa maan marssiessa kohti yksinvaltaa presidentti Recep Tayyip Erdoganin johdolla. Ohjaaja Tom Kankkonen. Katso Areenassa.

11.1. Ulkolinja: Putinin kosto (12), 1/2

FRONTLINE: PUTIN’S REVENGE 1/2 / PBS
Venäläiset, Vladimir Putin rohkaisemina, pyrkivät vaikuttamaan Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin. Putin syyttää Yhdysvaltoja Neuvostoliiton hajoamisesta ja uskoo sen heikentävän Venäjää, väittää 2-osainen dokumentti.

18.1. Ulkolinja: Putinin kosto (12), 2/2

FRONTLINE: PUTIN’S REVENGE 2/2 / PBS
Venäläiset, Vladimir Putin rohkaisemina, pyrkivät vaikuttamaan Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin. Yli 60 asiantuntijaa ja tutkijaa selvittää, miten USA pyrki estämään venäläisten toimia, paljastaa 2-osainen dokumentti.

25.1. Ulkolinja: Katalonia - lippujen sota (U) klo 22.35 (HUOM! alkuaika)

Katalonian itsenäisyysjulistus huipentui koko itsehallinnon menettämiseen ja Katalonian oman aluejohdon vangitsemiseen. Ulkolinja seurasi Katalonian kuumaa poliittista syksyä. Ohjaaja Pertti Pesonen. Katso Areenassa.

1.2. Ulkolinja: Iranin nuorten ristiriita (12)

IRAN: EVERYTHING FORBIDDEN, ANYTHING POSSIBLE / Java Films
Iranissa uskontoon perustuva laki kieltää alkoholin, koirien omistamisen, paljastavan pukeutumisen eikä sananvapautta ole. Monelle varakkaalle nuorelle kaikki on kuitenkin mahdollista. Synnyttikö ristiriita mellakat?

8.2. Ulkolinja: Saksan uusnatsit

GERMANY'S NEW NAZIS (PANORAMA)
Väkivaltaisen äärioikeiston kannatus on noussut Saksassa suurimmilleen sitten toisen maailmansodan – mihin tämä johtaa? Freital on yksi uuden äärioikeiston keskuksista, jossa poliittiset rintamalinjat ovat jyrkät. T: BBC

15.2. Ulkolinja: Elektroniikkajätteen vaarat (U) klo 22.30 (HUOM! alkuaika)

ELECTRONICAL TRAGEDY aka ON THE E-WASTE TRAIL / Arte
Euroopan elektroniikkajätteestä valtaosa viedään yhä laittomasti Afrikkaan, jossa lapset purkavat niistä arvokkaat osat ja raaka-aineet, henkensä uhalla. Jäte jää heitteille, käytetyt varaosat myydään edelleen. Piileekö niissäkin vaara?

22.2. Ulkolinja: Ihmissalakuljettajat

HUMAN SMUGGLERS / DR
Satojatuhansia ihmisiä pyrkii laittomasti Eurooppaan. Turvaa hakevista on tullut kukoistavaa liiketoimintaa, jota pyörittää maailman suurin ”matkatoimisto”. Nyt ihmissalakuljettajat paljastavat miten he toimivat.

1.3. Ulkolinja: Köyhä Eurooppa

POOR EUROPE / First Hand Films
Euroopassa 199 miljoonaa ihmistä elää köyhyydessä, monet lapset näkevät nälkää. Talouskasvusta huolimatta nuorisotyöttömyys rehottaa Portugalissa, Italiassa ja Irlannissa. EU:n säästövaatimukset pahentavat tilannetta.

8.3. Ulkolinja: Pohjois-Korean orjat

WHY SLAVERY, DOLLAR HEROES / DR
Pohjois-Korea kerskuu ydinaseilla ja hallitsija elää leveästi. Ainut vientituote on työvoima: satojatuhansia korealaisia tekee orjatyötä ulkomailla, Euroopassakin. Palkan vie valtio ja työläisen perhe on panttina kotimaassa.

15.3. Ulkolinja: Libanonin ruutitynnyri

Hauras Libanon painii poliittisen kriisin ja maailman suurimman pakolaismäärän kanssa. Ohjaus Marko Lönnqvist. Katso Areenassa.

22.3. Ulkolinja: Kuka on Kim Jong-un? (U)

KIM JONG-UN: The Unauthorized Biography / Ampersand
Kim Jong-Un johtaa isältään perimäänsä Pohjois-Koreaa itsevaltiaan ottein. Nuoruudessaan hän oleskeli Sveitsissä, Yhdysvalloissa ja Aasiassa. Millaisen kuvan nuoruuden tutut saivat nykyisestä hirmuhallitsijasta?

29.3. Ulkolinja: Uhattu Eurooppa

EUROPE AT SEA / SVT & Annalisa Piras
Terrorismi, sodat, pakolaiset, ilmastonmuutos ja sisäinen hajaannus uhkaavat Eurooppaa. EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini haluaa Euroopasta turvallisen, mutta se onnistuu?

5.4. Ulkolinja: Weinstein vastaan #metoo

PANORAMA: WEINSTEIN: THE INSIDE STORY / BBC
Harvey Weinstein oli Hollywoodin menestynein tuottaja. Glamourin alta paljastui karu totuus: häntä epäillään kiusaamisesta, seksuaalisesta häirinnästä, jopa raiskauksista. Skandaalista käynnistyi #metoo-kampanja. T: BBC

12.4. Ulkolinja: Pako tuhotusta maasta

Miljoonat ihmiset pakenevat Venezuelan nälkää ja kurjuutta. Venezuelassa joka kuudes lapsi kärsii pahasta aliravitsemuksesta, pian yhdeksän kymmenestä vajoaa köyhyysrajan alapuolelle. Ohjaus Pertti Pesonen. Katso Areenassa.

19.4. Varastettu vallankumous (12)

STOLEN REVOLUTION / JAVA FILMS
Syyrian vallankumouksen tavoitteena oli demokraattinen valtio, mutta maa on ajautunut ääriliikkeiden käsiin ja sotaan. Paul Moreira on liikkunut alueella vuosia ja tapaa taistelijoita, jotka kertovat miksi näin kävi.

26.4. Ulkolinja: Isis - Raqqan painajainen

Syyrian Raqqa oli Isisin pääkaupunki lähes neljä vuotta. Millaista oli elämä siellä? Raqqan asukkaat sekä Isisin perheenjäsenet kertovat. Ohjaus Antti Kuronen. Katso Areenassa.

3.5. Ulkolinja: Venäjä - 100 vuotta myöhemmin (U) klo 23.05 (HUOM! alkuaika)

Vallankumouksesta on 100 vuotta mutta virallinen Venäjä ei vallankumouksia juhli. Ohjaus Marko Lönnqvist. Katso Areenassa.

10.5. Ulkolinja: Trumpin vuosi presidenttinä

FRONTLINE TRUMP’S OVERTAKE / Pbs
Donald Trumpin ensimmäinen vuosi Yhdysvaltojen presidenttinä on ollut täynnä ristiriitoja. Myrsky on riehunut myös hänen edustamassa republikaanisessa puolueessa, jonka veteraaneille huipulle nopeasti nousseen Trumpin keinot ovat vieraita.

17.5. Ulkolinja: Irlannin rajalla

Irlannin rajalla pelätään Britannian EU-eron voimistavan vanhaa vastakkainasettelua. Ohjaus Minna Pye.

24.5. Ulkolinja: Putin ja mafia

PUTIN & THE MAFIA / Banijay
Vladimir Putin lähipiireineen omistaa kiinteistöjä ja omaisuutta ympäri Venäjää ja Eurooppaa. Hän aloitti hankinnat ollessaan KGB-virkailijana Pietarissa. Miten vaatimattomilla tuloilla voi kerätä tällaisen omaisuuden?

26.4. Ulkolinja: Isis - Raqqan painajainen (U)

Syyrian Raqqa oli Isisin pääkaupunki lähes neljä vuotta. Millaista oli elämä siellä? Raqqan asukkaat sekä Isisin perheenjäsenet kertovat. Ohjaus Antti Kuronen. Katso Areenassa.

Löydät kaikki Areenassa olevat Ulkolinjat tästä!

Ohjelmisto tarkentunut 7.3.2018. Muutokset ohjelmistossa mahdollisia.

  • Dokkarifestivaali! Areenassa! Jihaa!

    Yle Areena ylpeänä: Dokkarifestivaalin ohjelmisto!

    Lost Boys, Aalto, Self Portrait, Feels Good Man, Minding the Gap, Maddy The Model ja Chef Flynn plus muut rujonkauniit dokkarienskarit Yle Areenassa! Elämää yhteiskunnan laitamilta, kehopositiivisuutta, unelmien tekemistä todeksi, cheerleadereita, sammakkomeemejä, isoja suomalaisia vaikuttajia ja selviytymistarinoita. Haasta itsesi mukaan todellisten tarinoiden maailmaan. Areenassa dokumenttielokuvia sekä dokkareita ensiesityksinä 15.3.2021 alkaen. Puhetta riittää Ylen somessa, sekä tv-kanavilla. Dokkarisuosittelijoina Ina Mikkola, Susani Mahadura ja Sami Kieksi. Sekä Riku ja Tunna Docventuresista.

  • Ylisukupolvinen trauma voi yltää neljänteen polveen asti

    Monet meistä kantavat historiallisten traumojen jälkiä.

    Iso osa suomalaisista saattaa edelleen olla sotatraumojen vaikutusten alaisia viime vuosisadan sodista johtuen. Niistä ajoista kulkeutuneet traumat voivat nykyihmisessä ilmetä tunnistamattomissa muodoissa, kirjoittaa toimittaja Henna Salakari.