Hyppää pääsisältöön

Avaruusromua: Koko todellisuus on evoluutiota!

Elektronimusiikkiartisti Kebu lavalla
Kuva: Kebu / Aleksi Kinnunen Elektronimusiikkiartisti Kebu lavalla Kebu

Kaikilla ilmiöillä on historiallinen puoli.

Näin kirjoittaa brittiläinen tiedemies Julian Huxley kirjassaan Luova kehitys. Hän sanoo, että kaikki on tapahtumien kehittymistä ajassa: tähtisumujen tihentymisestä alkaen, sylissä uinuvan pienokaisen kehittymiseen, maapallon kiertotähdeksi muodostumisesta poliittisen ratkaisun tekoon, kuten hän asian ilmaisee.

Koko todellisuus itse asiassa on evoluutiota, hän sanoo ja selittää, että se on ajassa tapahtuva, tiettyä uraa kulkeva yhtenäinen, jatkuva, palautumaton ja itsestään muuntuva tapahtumien sarja, joka muuntuessaan luo vaihtelevuutta ja uusia piirteitä.

Näin Julian Huxley hahmottelee todellisuutta ja siinä tapahtuvia muutoksia: kehitystä, evoluutiota, eteenpäin menoa. Ja se mitä hän sanoo, pätee hyvin myös silloin, kun ajatellaan musiikkia: musiikin tekemistä, sen luomista ja sen esittämistä.

Musiikilla on historiallinen puolensa. Musiikki on tapahtumien kehittymistä ajassa. Se on jatkuva, palautumaton ja itsestään muuntuva tapahtumien sarja, joka muuntuessaan luo vaihtelevuutta ja uusia piirteitä.

Ja nämä Julian Huxleyn ajatukset 65 vuoden takaa tuokoot meidät nyt arkipäivään ja tähän hetkeen. Tähän aikaan, jossa musiikkia tehdään, jossa sitä luodaan ja esitetään. Aikaan, jossa suomalaista musiikkia kuullaan ja arvostetaan maailmalla.

Eräs tuoreimmista menestyksistä, suomalaisista vientituotteista, on Avaruusromun kuuntelijoille tuttu analogisten syntesoijien maestro Kebu eli Sebastian Teir.

Kebu palkittiin helmikuussa 2018 Saksassa Schallwelle-elektronimusiikkipalkinnolla, vuoden 2017 parhaana artistina.

Ei mikään ihan vaatimaton voitto, sillä samassa sarjassa olivat ehdokkaina muiden muassa ranskalainen Jean-Michel Jarre, saksalainen Tangerine Dream –yhtye, niin ikään saksalainen Johannes Schmoelling, sekä norjalainen Erik Wøllo. Ja Sebastian ”Kebu” Teir voitti!

Hän on suomalaisartisti, joka tunnetaan paremmin ulkomailla kuin meillä. Kebun Youtube-kanava on kerännyt jo yli 20 miljoonaa katselua, ja yksinomaan viime vuonna Kebu teki viitisenkymmentä konserttia ympäri Eurooppaa: Iso-Britanniassa, Saksassa, Alankomaissa, Belgiassa, Itävallassa, Puolassa, Tanskassa, Norjassa, Ruotsissa, Virossa ja Suomessa.

Kebu on, kuten sanottu, analogisen vuosikertaelektroniikan mestari. Hän tekee musiikkiaan 1970- ja 80-lukujen tyyliin. Palkintojenjakopuheessa Saksassa häntä kuvailtiin artistiksi, joka muuttaa shown spektaakkeliksi ja esityksen toiminnaksi, ei vain pelkästään äänellä ja valolla, vaan koko kehollaan, sanottiin puheessa. Kaikki on elävää, analogista ja aitoa.

Teos muodostuu kehon fragmentaarisista muutoksista, kehollisista pohdinnoista, joita suhde ympäristöön synnyttää. Esitys rahisee läpi kuivuuden materiaalisuuden, kohti hybridikehoa, joka monisuuntaisena ja irtonaisena yhdistyy mihin ja minne vain. Näin kerrotaan netissä Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun esityksestä Dry Storm. Musiikin esitykseen on tehnyt Tom Lönnqvist.

Osa7029 ei ole ainoastaan taiteilijanimi, vaan myös salanimi. Toisen albumin Songs yhteydessä kerrotaan, että Osa7029 ei halua henkilöityä, vaan toimia - vierailevia muusikoita lukuun ottamatta - nimettömänä, musiikkiin keskittyen. Songs -albumilla vierailee huilisti Sami Junnonen. Albumin musiikin synnystä kerrotaan, että sen alkuperä on pop-kappaleissa, jotka on viety uuteen musiikilliseen ympäristöön.

Jami Sarell eli Säröllä kertoo että uuden julkaisun, Kaamosteoria-EP:n tuotanto on hyvin minimalistinen, kuten aiemminkin. Musiikissa on käytetty vain yhtä tai kahta modulaarisen syntesoijan plug-in-versiota. Kaamosteoria-EP on lisäksi uuden, kokeelliseen konemusiikkiin keskittyvän B-Komissio -levymerkin ensimmäinen julkaisu.

Uuden levymerkin on perustanut myös portugalilainen duo nimeltä Sturgen eli David Arantes ja César Rodriques. Nervu-merkin ensimmäisellä c-kasetti- ja nettijulkaisulla Atonia he päättivät jakaa kasetin kahtia. Sturgen teki toisen puolen ja toiselle puolelle pyydettiin Jarko Hedenius ja Janne Liimatainen eli Vääristymä Suomesta.

Asko Tammelin kertoo moog-innostuksensa olevan hänen kohdallaan jonkinlaista varhaislapsuuden eli aitojen 1970-luvun moog-soundien jäljittelyä. Tässä moon ja moog. Deep moog video.

Musiikista löytyy netissä kuvaus: imaginary poetic soundscape, winter. Asialla on kahdeksanhenkinen muusikkoryhmä spEEK(!), jonka jäsenet ovat tavanneet toisensa Laponia Improvisations -kollektiivin tapahtumissa Helsingissä. Heidän taustansa ovat hyvinkin erilaisia, mutta päämäärät mitä ilmeisimmin saman suuntaisia. Improvisaatiota, elektroniikkaa ja runoutta.

Jotakin runollista on tässä seuraavassakin. Tai jos palataan artikkelin alun teemaan: koko todellisuus on evoluutiota. Heikki Lindgren kirjoittaa ja kertoo näin: kokoonnumme toisinaan Ramo Tederin, Jukka Anderssonin ja Jarkko Lahden kanssa improvisaation merkeissä. Ramo Teder tunnetaan myös nimillä Pastacas ja Puuluup. Jukka Andersson ja Jarkko Lahti taas ovat yhdessä Rihmasto. Heikki Lindgren tunnetaan myös nimellä Vongoiva. Tässä kaikki yhdessä nimellä Kohellus, improvisaation merkeissä: Sienikoira.


AVARUUSROMUA 11.3.2018 - OHJELMAN MUSIIKKI:

KEBU: Song for Roger - osa - (Perplexagon)
KEBU: Perplexagon Part 1 (Perplexagon)
KEBU: Perplexagon Part 2 (Perplexagon)
TOM LÖNNQVIST: paw (Dry Storm)
OSA7029: Osa11 - feat. Sami Junnonen (Songs)
SÄRÖLLÄ: Messias (Kaamosteoria-EP)
VÄÄRISTYMÄ: Äyriäissumu (Atonia)
ASKO TAMMELIN: Moog 70’s Past (demo)
ERA MIKKOLA: Kallio, No.3B (demo)
VILLE RANTA: Klasariville (demo)
SpEEK(!): Exerpts (nettijulkaisu)
KOHELLUS (= TEDER, RIHMASTO & LINDGREN): Sienikoira - osa - (nettijulkaisu)

BONUS! Kebu soittaa Tangerine Dreamia! Nyt lähtee!