Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Ilman kavaluutta ja muuta kotimaista draamaa bisneksestä ja arvonsa tuntevista naisista Areenassa

Tuliportaat -sarjan (1998) näyttelijät Anu Sinisalo ja Teemu Lehtilä, Ilman kavaluutta -sarjan (1996) pääosassa Niina Nurminen ja Elämää suurempaa -sarjassa (2012) Jussi Nikkilä ja Misa Lommi
Tuliportaat -sarjan (1998) näyttelijät Anu Sinisalo ja Teemu Lehtilä, Ilman kavaluutta -sarjan (1996) pääosassa Niina Nurminen ja Elämää suurempaa -sarjassa (2012) Jussi Nikkilä ja Misa Lommi Tuliportaat -sarjan (1998) näyttelijät Anu Sinisalo ja Teemu Lehtilä, Ilman kavaluutta -sarjan (1996) pääosassa Niina Nurminen ja Elämää suurempaa -sarjassa (2012) Jussi Nikkilä ja Misa Lommi Kuva: Kollaasin kuvat: Seppo Sarkkinen, Sami Salle, Anne Hämäläinen / Yle Kuvapalvelu Tuliportaat,Anu Sinisalo,Ilman kavaluutta,Niina Nurminen,Jussi Nikkilä,Misa Lommi,Teemu Lehtilä,Elämää suurempaa

Nainen ei anna periksi, nainen pitää puolensa ja rahansa, mutta ei osta niillä rakkautta. Areenassa on katsottavissa draamaa rahan arvon tuntevista naisista, bisnesuvuista ja pankkimaailman laeista. Toivottujen draamojen paketista löytyvät mm. llman kavaluutta, Tuliportaat ja Elämää suurempaa -sarjat sekä tv-elokuva Työn orja.

Toivotut: Ilman kavaluutta – Katso draamaa bisneksestä ja bisnessuvuista Yle Areenassa (katsottavissa 12 kk 8.3.2019 saakka)

Areenaan julkaistut ohjelmat ovat täynnä liike-elämän kuvioita, pankkimaailman lakeja ja vinoa bisnestä. Jokaisessa tarinassa on rahan arvon tunteva nainen – jopa monta. On kostoa, juonittelua ja arveluttavia arvoja. Raskauksia, piiloperillisiä, nää-on-pakko-saada -kenkiä, flamencoa ja suhteita niin nuorempiin kuin vanhempiin vastapuoliin. Mukana on myös hyvää tahtoa, oikeudenmukaisuutta ja aitoa rakkautta. Kuka voittaa, ketkä häviävät?

Bisnestä ja vahvoja naisia esiin nostavassa draamapaketissa ovat mm. Tove Idströmin käsikirjoittamat llman kavaluutta (1996) ja Jumalan kaikki oikut (2006) -sarjat sekä tv-elokuva Työn orja (1990). Idström on kertonut, että Ilman kavaluutta -sarjan tapahtumat liippaavat läheltä tekijäänsä. Neliosainen sarja oli aikansa tapaus uskottavuutensa, kiinnostavan aiheen käsittelytavan, hyvien roolitöiden ja läpi sarjan kulkevan visuaalisen laatunsa takia. Palkitun sarjan tyyli on viimeisteltyä, Niina Nurmisen talvitakki on vailla vertaa.

Jumalan kaikki oikut -sarjan Inkeri (Rea Mauranen) on nainen, jolle sopii yrittäjyys lain molemmin puolin. Muuta hän ei kaipaa. Rakastuminen Petriin (Janne Reinikainen), nuoreen sairaanhoitajaan, iskee yllättäen.

Työn orja -elokuva on mustavalkoinen komedia uralleen elävästä nykyaikaisesta virkanaisesta (Pirkko Hämäläinen). Kiihkeän työnarkomaniansa takia hänellä ei ole aikaa edes tehdä töitä.

Intohimoinen Tuliportaat-lehtitalosarja (1998) ja terveysbisneksen valtataistelusta kertova Klubi (1998) ovat liikemaailman ohella myös sukutarinoita. Kriitikot kutsuivat Tuliportaita ehdaksi saippuaksi, Klubi lienee sitten sarjamaailman imperial-leatheria.

Irmeli Castrénin käsikirjoittama ja Kurt Nuotion ohjaama Tuliportaat oli 1990-luvun arvioissa saippuaoopperaa ja uhkeaa hömppää. Suomen Kauniiksi ja rohkeiksikin tituleeratun sukusaagan matriarkka Sylvi Kaitala (Sylvi Salonen) oli Tuliportaiden Stephanie ja Soili Jalaspuro (Eppu Nuotio) juonissaan kuin Sheila.

Juonien, petoksen ja koston äärelle päästään myös Ilkka Vanteen ohjaamassa Klubissa (1998). 20-osaisen sarjan alussa kaikki näyttää hyvältä, kun kaksi teollisuussukua yhdistää voimansa ja Kariloiden omistama lääketehdas ja Routavuorien yritykset fuusioituvat uudeksi suuryhtiöksi. Kuin yhteistyön sinettinä Tuomas Karilo (Svante Martin) ja Niina Routavuori (Kristiina Halttu) solmivat avioliiton. Kariloiden vanha päämies (Paavo Liski) tekee kuitenkin yrityskaappauksen ja tasapaino järkkyy heti. Vastavoima Erkki Routavuori (Tapani Perttu) sai näytellä jotain ihan muuta kuin ikuista mannerheimiaan, eikä Pirkko Mannolankaan tarvinnut hymistellä Margit Routavuorena. Sarjan intohimon, rahan ja rakkauden pelikenttänä toimii yksityinen klubi, jonka jäseniksi pääsevät vain harvat ja valitut.

Kuusiosainen Elämää suurempaa -sarja (2012) pureutuu lähimenneisyyden pankkikriisiin. Miten kohtaavat vauraan perheen heppatyttö ja islantilaisten pankkien kaatuminen? Mitkä arvot jäävät kun pohjoinen ulottuvuus puhaltaa pörssipöytää tyhjäksi. Matti Kinnusen ohjaaman ja käsikirjoittaman sarjan rooleissa nähdään mm. Jussi Nikkilä, Misa Lommi, Vilma Melasniemi, Ville Myllyrinne ja Jessica Grabowsky.

Arkistovieraana-haastatteluissa Ilman kavaluutta, Jumalan kaikki oikut ja Työn orja -tv-draamojen käsikirjoittaja Tove Idström kertoo päätymisestään alalle ja töidensä taustoista 2010 ja 2018. Keväällä 2010 Idström käsittelee omalle kohdalleen osunutta takaiskua lainantakauksessa, mikä toimi kipeänä kimmokkeena Ilman kavaluutta -sarjalle. Tuoreimmassa haastattelussa puhutaan naiseudesta ja itseksi tulemisen teemoista, joita Tove Idström on käsitellyt useissa tv-sarjojen ja elokuvien käsikirjoituksissa.

Lisää ohjelmasta

Keskustele