Hyppää pääsisältöön

Katariina Souri on vapautunut sukupuolen asettamista vaatimuksista: "En mieti itseäni enää naisen rooliin"

Katariina Souri
Katariina Souri Puoli seitsemän,Katariina Souri

Kuvataiteilija ja kirjailija Katariina Souri kokee nyt viisikymppisenä vapautuneensa sukupuolirooleista kokonaan. Pyrkimys käyttäytyä kuin nainen vaikeutti aiempia parisuhteita.

Katariina Souri tuli julkisuuteen tasan 30 vuotta sitten, 19-vuotiaana. Koska julkisuuden syy olivat alastonkuvat Playboy-lehdessä, julkisuus löi nuoreen naisen vahvan leiman. Alkuun hän ei osannut puolustautua intiimeiltä kysymyksiltä.

– Jouduin koko ajan olemaan jossain roolissa joka ei ollut minulle ominta. Se oli jatkuvaa hakemista ja olin haastatteluissa usein kiusaantunut.

Olen tajunnut nyt miten vaikeaa oli kun yritin miessuhteissa olla perinteinen nainen.

Tie oman roolin löytämiseen on ollut pitkä, mutta nyt Souri kokee vapautuneensa ainakin sukupuoleen liittyvistä odotuksista. Siinä on auttanut avioliitto naisen, kuvataiteilija Eliya Zweygbergin kanssa.

Souri kokee, että naisen kanssa hän saa vapaammin toteuttaa sekä maskuliini- että feminiinienergiaansa.

– En mieti itseäni ollenkaan naisen rooliin enää vaan olen androgyyni. Olen tajunnut nyt miten vaikeaa oli kun yritin miessuhteissa olla perinteinen nainen. Ajattelen niin, että mitä enemmän kaivamme esiin piilotajuisia kerroksia itsestämme, samaistuminen sukupuoleen katoaa.

Naiseuden raamit ovat Sourin mukaan liian ahtaat. Hän kannustaakin kaikkia naisia – ja miehiä – vapauttamaan sisältään primitiivisen villinaisen.

– Villinainen on monelta kadoksissa. Naiset jotka käy kuntosalilla ovat aika kesyjä. Sen sijaan he jotka hiihtävät luonnossa susien ja karhujen kanssa ovat aitoja villinaisia!

Villinainen on monelta kadoksissa. Naiset jotka käy kuntosalilla ovat aika kesyjä.

Souri on kamppaillut elämässään paitsi sukupuoliroolien, myös mielenterveysongelmien kanssa. Takana on muun muassa paniikki- ja syömishäiriöitä. Pari vuotta sitten hänellä diagnosoitiin kaksisuuntainen mielialahäiriö.

Souri kieltäytyi lääkityksestä ja myöhemmin diagnoosikin osoittautui virheelliseksi.

– Olin silloin burnoutissa ja myös vaihdevuosissa. Ei sellaisessa tilassa olevaa ihmistä pitäisi diagnosoida.

Souri kaipaakin kokonaisvaltaisempaa hoitoa mielenterveysongelmiin.

– Meidän pitäisi hoitaa ihmisiä ainutlaatuisina yksilöinä. Joskus psyykenlääkkeitä tarvitaan, mutta nyt niitä syödään liikaa. Kaikki mielenterveysongelmat ovat saranakohtia johonkin uuteen elämänvaiheeseen.

Keski-ikä on elämän tärkein siirtymäkohta.

Souri täyttää tänä vuonna 50 vuotta eikä haluaisi olla yhtään nuorempi kuin on.

– Keski-ikä on elämän tärkein siirtymäkohta. Silloin ihminen tekee ensimmäistä kertaa tietoisia valintoja ja päätöksiä tulevaisuudestaan. Silloin ovi todella aukeaa johonkin uuteen, jos sen uskaltaa ottaa vastaan ja hyväksyy samalla kuoleman läheisyyden.

Katso Katariina Sourin koko haastattelu Puoli seitsemän -ohjelmassa:

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän