Hyppää pääsisältöön

Näistä mimmeistä kuullaan vielä enemmän! Esittelyssä suomiräpin lupaukset: Adikia, AK, Halko, Yeboyah ja Sofa

Naiset ovat vihdoin päässeet pinnalle ja nyt heidän flow sekä sanottava alkaa kuulua suomiräpissä.

Halko, Adikia, Yeboyah, AK ja Sofa.

Suomiräpissä on viime vuosina ollut uudenlaista kuplintaa. Miesvaltaisen genren joukosta on noussut paljon mielenkiintoisia räppääviä naisia. Maailmalla valtavaan suosioon on noussut jo esimerkiksi juuri Ruisrockiin kiinnitetty Cardi B.

Naistenpäivän kunniaksi loimme katsauksen muutamaan mielenkiintoiseen artistiin.

Adikia

Adikia herätti huomiota Paha narttu -debyyttisinglellään. Adikian tunnistaa venyttelevästä flow’sta ja suorasanaisista teksteistään. Loppuvuodesta julkaistu _Kävi täällä -_EP:n tuotanto on raikasta ja ajankohtaista, jonka vaikutteita löytyy esimerkiksi Amerikan eteläisten osavaltioiden räpistä. Hiljattain julkaistu tuplasinkku Wuornos jaBabyshower on askel aggressiivisempaan suuntaan. Suurin mielenkiinto kiinnittyy kuitenkin juuri Adikian teksteihin, joissa hän uhoaa tuhoavansa patriarkaatin ja korostaa ihmisten oikeutta omaan kehoonsa. Adikia kääntää päälaelleen rap-skenen asetelman, jossa mies on valta-asemassa ja nainen objekti.

Adikia kertoo pohtineensa paljon sitä, miksi räpistä on muodostunut niin miesvaltainen. Yksi syy sille hänen mukaansa on räpissä elävä yhdessä tekemisen kulttuuri. Naisilta ovat puuttuneet lössit ja squadit.

– Uusilla miespuolisilla artisteilla on tosi usein kaveriporukka, joka tulee keikoille eturiviin hypettämään. Se näyttää ympäristölle siltä, että okei tästä artistista digataan, joten yleisön on helpompi ottaa se omaksi.

Miesporukat ovat juurtuneet hyvin syvälle rap-kulttuurin rakenteisiin. Yksi selitys sille voi olla amerikkalaisten lähiöiden jengikulttuuri, jonka keskuudesta hip hop on alkujaan lähtenyt liikkeelle.

– Se on vaatinut mimmeiltä todella paljon enemmän tulla ulkopuolisena siihen mukaan. On pitänyt olla sikana enemmän pokkaa, Adikia sanoo.

AK

AK on Donatellan ja Taineen muodostama duo, joka tekee musiikkia englanniksi. Vaikutteensa räppärit ammentavat syvältä hip hop -kultakaudelta 90-luvulta, mutta myös ajankohtainen trap kuuluu tuotannon taustoissa.

Kaksikko haluaa tuoda lisää vaihtelua suomalaiseen musiikkiin.

– Naisten on ollut vaikea lyödä läpi räpissä, koska ihmiset eivät ole tottuneet näkemään naisia tekemässä samaa kuin miehet, Donatella ja Tainee toteavat.

Viime aikoina he ovat kuitenkin huomanneet muutosta, sillä nykyään maailmasta löytyy jo useita kovia mimmiräppäreitä.

– Olemme vakiinnuttaneet paikkamme vakavastiotettavina artisteina, kaksikko summmaa naisten aseman räpissä.

Halko

Halkon muodostavat sisarukset Hanna ja Rauha Halko. Duo on kiinnitetty Rähinälle. Halkon tavaramerkki on energiset ja kainostelemattomat bängerit. Esimerkiksi Joka päivä -kappaleen juuret ovat syvällä Lontoon katujen grime-musiikissa.

Halko sanoo räpeissään asiat hyvin suoraan ja provosoivasti. YleX:n haastattelussa kaksikko ihmettelikin, miksei heidän sanoituksistaan ole noussut suurempaa kohua.

Yeboyah

Yeboyah herätti huomiota jo _Broflake-_debyyttisinglellään, joka julkaistiin viime vuoden loppumetreillä. Uuden musiikin ohjelmien toimittajat Anne Lainto ja Ida Karimaa luonnehtivat Broflaken olleen tyylikäs avaus urbaanin musiikin kentällä.

– Yeboyahin soundi edustaa ajan hengen mukaista tummaa ja träpähtävää räppiä ja sanoma on selkeä: vaviskaa ne, jotka eivät kestä keskustelua muutoksesta tai rakenteellisten normien kyseenalaistamisesta.

Broflake on nimitys valkoisille miehille, jotka etuoikeutetusta asemastaan huolimatta suhtautuvat kritiikkiin loukkaantumalla herkästi. Tyypillisesti broflaket näkevät asiat vain omasta näkökulmastaan ja suhtautuvat henkilökohtaisesti asioihin, jotka eivät välttämättä kosketa heitä. Tyypillisen broflaken tunnistaa lauseesta: “Not all men.”

Sofa

Sofa eli Se On Fakin Aitoo on feministinen rapduo, jonka muodostavat SonSon (Sonja Kuittinen) ja FanFan (Fanni Noroila). Kaksikko julkaisi hiljattain _Puolukoita-_EP:n, jonka myötä räppärit haluavat puhua muun muassa menkoista. EP:n tuottivat Eppu Kosonen ja OP Vuorinen.

Sofa haluaa musiikillaan horjuttaa sortavia valtarakenteita, joita yhteiskunta ja musiikkibisnes ovat pullollaan. Yhtye tunnetaan kantaaottavista sanoituksista ja huikeasta energiasta. Sofan tunnetuimmat biisit ovat Tyttörukka, Laittoman letkeetä ja Legginsit on housut. Warner Musicille levyttävä Sofa on perustettu syksyllä 2012.

Lue myös:

Adikia: Tämä on tietyllä tavalla ihmiskoe; kuunteleeko jengi mitä räppään vai näkevätkö he vaan pyllyn?

YleX Läpimurto: Kuka on vuoden 2018 lupaavin uusi artisti? Äänestä suosikkiasi

Rähinän uusi kiinnitys Halko “paukuttaa pimppei ja tsiigailee hinkkei” – miksei kukaan suutu siitä?

YleX Nosteessa: Esittelyssä Yeboyah, joka tarjoaa vaihtoehdon niille, jotka ovat uupuneet misogyniaa pursuavaan räppiin

Vieraana SOFA: Halutaan puhua menkoista, vaikka aihetta pidetäänkin tabuna