Hyppää pääsisältöön

Naistenpäivän radiodraamoissa naiset ottavat ohjat

Kuvassa näyttelijä Leea Klemola radiodraamassa Kuningatar K.
Kuvassa Leea Klemola radiodraamassa Kuningatar K Kuvassa näyttelijä Leea Klemola radiodraamassa Kuningatar K. Kuva: Yle kuunnelmat,Leea Klemola

"Naisille on pakko olla jotain hyötyä siitä, että he heittävät palloa huonosti ja väärin. Eivät ne muuten kaikki tekisi niin". Kuningatar Kristiina ei halua olla nainen, Marjatta kaataa miehiä kuin heinää, 20-luvun radikaali nuori tyttö kummastuttaa opettajainhuoneessa. Naistenpäivän radiodraamoissa pohditaan minuutta, sukupuolirooleja sekä vallankäyttöä. Miten ihminen pystyy erottamaan oman tahtonsa Jumalan tahdosta?

"Vuosituhannesta toiseen äidit opettavat tyttärilleen ja tyttäret taas omille tyttärilleen, kuinka palloa heitetään ohi maalin. Miksi helvetissä, kun yhtä hyvin voisi ottaa isästä mallia ja tähdätä kovaa ja kauas ja keskelle. Mutta ei! Naiset matkivat äitiä ja heittävät niin, että pallo lentää hikiset kuusi metriä. Sitten ne nauraa ja yrittää näyttää söpöiltä".
Laura Ruohosen käsikirjoittama ja ohjaama Kuningatar K kertoo kuningattaresta, joka ei halua olla nainen. Kuningatar Kristiina eli 1600-luvulla ja oli hallitsijana vuosina 1632-54. Kristiinasta tuli hallitsija jo 6-vuotiaana, kun hänen isänsä Kustaa II Adolf kuoli. Tyttö kasvatettiin mieshallitsijoiden tavoin, niinpä hän osasi ratsastaa, miekkailla ja metsästää. Hän oli myös kiinnostunut tieteistä, taiteista ja puhui useita kieliä. Myöhemmin näytelmänä kansainvälisestikin menestynyt kuunnelma kantaesitettiin 1999. Pääosissa Leea Klemola, Miia Sirviö, Raili Tiensuu ja Taisto Reimaluoto.
Kuuntele Kuningatar K tästä.

Kristuksen morsian kysyy, miten ihminen pystyy erottamaan oman tahtonsa Jumalan tahdosta?
Marion ja Julia valmistelevat häitään. Marionin äiti Henriikka valmistautuu piispanvaaleihin. Ratkaisevalla hetkellä Marionia puhuttelee ääni, jota hän ei voi ohittaa. Marion vaihtaa lesbouden fundamentalistikristilliseen seurakuntaan. Ratkaisu aiheuttaa kohtalokkaan ketjureaktion. Heini Junkkaalan näytelmän on Radioteatterille sovittanut Elina Snicker ja ohjauksesta vastaa Milja Sarkola. Rooleissa mm. Outi Condit, Antti Holma, Lotta Kaihua, Miitta Sorvali. Äänisuunnittelija on Tiina Luoma.(2011)

Näyttelijät Miitta Sorvali, Antti Holma ja Outi Condit kuunnelmassa  Kristuksen morsian
Näyttelijät Miitta Sorvali, Antti Holma ja Outi Condit kuunnelmassa Kristuksen morsian Kuva: Yle kuunnelmat,Miitta Sorvali,Antti Holma,Outi Condit

Kristuksen morsian löytyy täältä.

"Sankarittaren maailmankuvaan mahtuu vain yksi asia: naimisiin, mutta ei millä hinnalla hyvänsä"

Hilja Valtosen esikoisteos Nuoren opettajattaren varaventtiili (1926) sai monet naislukijat näkemään oman roolinsa uudella tavalla. Radiodraamassa aikansa radikaali nuori nainen, vastavalmistunut opettajatar Liisa Harju (Elina Salo) saa ensimmäisessä työpaikassaan vastaansa aataminaikuisten tapojen ja käsitysten muurin. Vähitellen uudet tuulet raikastavat opettajahuoneen tunkkaisen ilmapiirin. Hilja Valtosen läpimurtoteoksen kirjoitti ja ohjasi Yleisradiolle Marja Rankkala.(1969)

Miestä kaatuu, mutta ei heinää. Ja jos kortta kaatuu, niin korkeintaan Marjatan ja kumppanin makuupaikan verran. Marjatan laulu on laulunäytelmä suloisesta, mutta rehvakkaasta miestennielijästä. Marjatta on poikia naurattava ja miehiä kaatava aistillinen nainen. Hän elää elämää, joka oli vain miehille sallittua ja hyväksyttyä. Marjatan laulu on Pirkko Jaakolan riemukas laulunäytelmä, jossa naisilla on aloite käsissään. Ohjaus: Marja Rankkala. Musiikki: Esa Helasvuo. (1978)

Kuvassa kuunnelman Marjatan laulu näyttelijöitä kuten Seela Sella, Terttu Soinvirta ja Tuula Nyman.
Kuvassa kuunnelman Marjatan laulu näyttelijöitä kuten Seela Sella, Terttu Soinvirta ja Tuula Nyman. Kuva: Yle kuunnelmat,Seela Sella,Pirkko Jaakola

Marjatan laulu täällä

"Kaikenlaisia hupsutuksia! Isä on täyttänyt jo 60 vuotta. On naurettavaa, että vanhalla miehellä on rakkausjuttuja "

Kaisa Meren kirjoittama Suhde kertoo ikäihmisten rakkaudesta ja halusta järjestää itse omat asiansa. 60-vuotias leskimies pistää elämänsä uusiksi menemällä naimisiin toisen yksinäisen kanssa. Kuultuaan uutiset aikuiset lapset nikottelevat: pojat yrittävät ymmärtää, mutta tytär on toista mieltä. Onko iäkkäillä oikeus rakastaa muitakin kuin omia lapsia ja lapsenlapsiaan? Rooleissa mm. Ritva Oksanen, Lauri Leino ja Ossi Ahlapuro. Ohjauksesta vastaavat Outi Nyytäjä ja Rauno Koski.(1970)

Hella Wuolijoen kirjoittama kertomus Heta-muorin pitkä reissu (1948) tarkastelee luokkataistelua vanhan muorin näkökulmasta. Pojat – neljä suuren suurta punaista poikaa – lähtevät taisteluun ja huonostihan siinä käy. Nuorin poika Antti päätyy Tampereen vankileirille. Sinnikäs Heta-muori lähtee tervehtimään poikaansa vankileirille, jossa äidinrakkaus kohtaa aatteen palon: porvarien viljasta leivottu leipä ei kelpaa Antti-pojalle. Kuunnelman pääosissa Heini Valjus ja Kauko Kokkonen, mukana myös Carl-Erik Creutz.

Kuvassa kuunnelman Heta-muorin pitkä  reissu
Kuvassa kuunnelman Heta-muorin pitkä reissu Kuva: Yle kuunnelmat,Hella Wuolijoki,Henny Waljus

Heta-muorin pitkä reissu on täällä.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua