Hyppää pääsisältöön

Tove Idström kirjoittaa naisista, jotka löytävät oman vahvemman itsensä

Näyttelijä Niina Nurminen Ilman kavaluutta -tv-sarjassa (1996).
Näyttelijä Niina Nurminen Ilman kavaluutta -tv-sarjassa (1996). Kuva: Kalevi Rytkölä/Yle Ilman kavaluutta

Naistenpäivän kunniaksi Teemalla puhutaan naisista ja "itseksi tulemisen" teemasta. Arkistovieraana on käsikirjoittaja ja dramaturgi Tove Idström, joka on kirjoittanut useita aihetta käsitteleviä tv-sarjoja ja elokuvia. Yle Areenan Toivotut -draamajulkaisussa voi nyt katsoa muun muassa keskustelua herättäneen Ilman kavaluutta -sarjan vuodelta 1996. Teeman arkistopaketissa nähdään lisäksi kaksi dokumenttia naisten asemasta.

Naistenpäivän ohjelmat Teemalla:
Torstaina 8.3. klo 22.20, perjantaina 9.3. klo 15 ja maanantaina 12.3. klo 12.

Ilman kavaluutta -sarjan Paula kaataa pankin ja Eila -elokuvan siivooja Eila haastaa valtion oikeuteen. Kiltteydestä ja loivuudesta luopuminen nimenomaan naisten elämässä on Tove Idströmin lempiaihe. ”Ne tapahtumat, vaikkapa nyt pankin kaataminen ovat osa juonta, mutta taustalla on ajatus, että naisesta tulee se joka hänen olisi pitänyt olla jo aiemmin.”, Tove Idström pohtii.

90-luvun lamasta toivutaan edelleen

"Kyllähän 90-luvun laman jäljet tuntuvat edelleen. Nyt on iso joukko laman lapsia, joiden vanhemmilta meni silloin kaikki", Tove miettii.

Ilman kavaluutta -sarjassa Tove Idström kuvaa erittäin todenmukaisesti 90-luvun lamaa. Sitä miltä tuntuu, kun on hyvässä uskossa taannut läheisensä lainan ja se lankeaakin maksettavaksi. Korot pitävät huolen siitä, että lainasumma ei pienene, eikä pankkikaan ole halukas joustamaan tilanteessa. Takaaja jää yksin lainan kanssa.

Idströmin käsikirjoituksessa takaaja ei kuitenkaan alistu kohtaloonsa. Opettaja Paula (Niina Nurminen) lähtee kostoretkelle aluksi lainan ottanutta Ilkkaa ja lopuksi lainan antanutta pankkia vastaan.

Elokuvat ovat niin ihania!

Elokuvakäsikirjoittajan ammatti on jatkuvaa taistelua omien ideoiden läpi saamisesta ja rahoituksesta. Kun Tovelta kysyy mikä on saanut hänet jaksamaan käsikirjoittajana, tulee vastaus salamana: ”Elokuvat on niin ihania!” Ihanuuden takana on valtava määrä raakaa työtä, joka alkaa aina lähes nollapisteestä. Usein prosessi alkaa aiheesta, joka lähde mielestä. ”Joku asia alkaa vaivata ja sitten sitä ryhtyy miettimään, että miksi tämä asia vaivaa minua. Asian selvittely alkaa ja siitä syntyy tarina, tai sitten ei", Tove pohtii työmetodejaan.

”Halusin näille niin sanotuille sirkusaloille jo alle kouluikäisenä. Olin viisivuotias kun näin My Fair Lady -musikaalin, jossa esiintyivät Liisa Tuomi ja Leif Wager. Silloin päätin, että minusta tulee näyttelijä” Tove muistelee.

”Jossain vaiheessa tajusin, että näyttelijän lahjoja minulla ei ole, mutta kirjoittaminen ja huomioiden tekeminen sujuu, ja sitä kautta dramaturgiksi opiskelu tuntui hyvinkin luontevalta.”

Arkistovieraana Tove Idström

Mitä jos naiset saisivat vallan?

Vuonna 1972 valmistuneessa, muodoltaan vähän erikoisessakin ohjelmassa on sukupuoliroolit käännetty päälaelleen. Asko Sarkola näyttelee naista ja Elina Salo elättää perheen miehen roolissa. Fiktiivisten kohtausten lisäksi ohjelmassa on dokumentaarisia puheenvuoroja.

Sirkka Hämäläinen - Takahikiältä talousjohtajaksi

Pankinjohtaja Sirkka Hämäläinen rikkoi 1990-luvulla lasikattoja talouselämässä. Hän nousi ensimmäisenä ja toistaiseksi ainoana naisena Suomen Pankin pääjohtajaksi ja oli sen jälkeen Euroopan keskuspankin johtokunnan jäsen. Vuonna 2004 tehdyssä henkilökuvassa Hämäläinen on jäänyt jo eläkkeelle, mutta toimii aktiivisesti pörssiyritysten luottamustehtävissä ja harrastaa kulttuuria.
Isoäidin tehtävillekin on nyt siunaantunut aikaa.

 • Isä Matteon tutkimukset jatkuvat taas

  Teemalla nähdään sarjan uusi 11. tuotantokausi

  Karismaattinen ja sydämellinen kirkonmies isä Matteo ratkoo rikoksia ja sydänsuruja suositun italialaissarjan uusissa jaksoissa. Sarjan 11. tuotantokausi nähdään Teemalla syksyn 2018 aikana. Teemalla arkisin 22.8.2018 alkaen keskiviikosta perjantaihin klo 20. Jaksot Areenassa 90 päivää. Uuden kauden aluksi Spoleton karabinieeriasemalla odotetaan jännittyneinä uuden kapteenin tapaamista.

 • Esa-Pekka Salonen 60 vuotta Teemalla

  Juhlakonsertti suorana, arkisto-ohjelmia nuoresta maestrosta

  Kesällä 60 vuotta täyttänyttä maestro Esa-Pekka Salosta juhlitaan suorassa konserttilähetyksessä perjantaina 17.8. Lisäksi Teemalla nähdään arkisto-ohjelmia nuoremmasta Salosesta.

 • Toimintaa ja anarkiaa Seijun Suzukin tyyliin

  Japanilaisen kulttiohjaajan elokuvat yllättävät koko ajan

  Seijun Suzuki oli legendaarinen japanilainen b-rikostarinoiden mestari, jonka elokuvia katsoessa ei voi lainkaan aavistaa, mitä seuraavan kulman takaa tulee. Niissä juonen seuraaminen ei olekaan olennaista vaan totaalisen vapaa mielikuvitus. Kuusi Suzukin elokuvaa Teeman Areena-kanavalla 2.8.–30.9.2018.

Yle Teema