Hyppää pääsisältöön

Tove Idström kirjoittaa naisista, jotka löytävät oman vahvemman itsensä

Näyttelijä Niina Nurminen Ilman kavaluutta -tv-sarjassa (1996).
Näyttelijä Niina Nurminen Ilman kavaluutta -tv-sarjassa (1996). Kuva: Kalevi Rytkölä/Yle Ilman kavaluutta

Naistenpäivän kunniaksi Teemalla puhutaan naisista ja "itseksi tulemisen" teemasta. Arkistovieraana on käsikirjoittaja ja dramaturgi Tove Idström, joka on kirjoittanut useita aihetta käsitteleviä tv-sarjoja ja elokuvia. Yle Areenan Toivotut -draamajulkaisussa voi nyt katsoa muun muassa keskustelua herättäneen Ilman kavaluutta -sarjan vuodelta 1996. Teeman arkistopaketissa nähdään lisäksi kaksi dokumenttia naisten asemasta.

Naistenpäivän ohjelmat Teemalla:
Torstaina 8.3. klo 22.20, perjantaina 9.3. klo 15 ja maanantaina 12.3. klo 12.

Ilman kavaluutta -sarjan Paula kaataa pankin ja Eila -elokuvan siivooja Eila haastaa valtion oikeuteen. Kiltteydestä ja loivuudesta luopuminen nimenomaan naisten elämässä on Tove Idströmin lempiaihe. ”Ne tapahtumat, vaikkapa nyt pankin kaataminen ovat osa juonta, mutta taustalla on ajatus, että naisesta tulee se joka hänen olisi pitänyt olla jo aiemmin.”, Tove Idström pohtii.

90-luvun lamasta toivutaan edelleen

"Kyllähän 90-luvun laman jäljet tuntuvat edelleen. Nyt on iso joukko laman lapsia, joiden vanhemmilta meni silloin kaikki", Tove miettii.

Ilman kavaluutta -sarjassa Tove Idström kuvaa erittäin todenmukaisesti 90-luvun lamaa. Sitä miltä tuntuu, kun on hyvässä uskossa taannut läheisensä lainan ja se lankeaakin maksettavaksi. Korot pitävät huolen siitä, että lainasumma ei pienene, eikä pankkikaan ole halukas joustamaan tilanteessa. Takaaja jää yksin lainan kanssa.

Idströmin käsikirjoituksessa takaaja ei kuitenkaan alistu kohtaloonsa. Opettaja Paula (Niina Nurminen) lähtee kostoretkelle aluksi lainan ottanutta Ilkkaa ja lopuksi lainan antanutta pankkia vastaan.

Elokuvat ovat niin ihania!

Elokuvakäsikirjoittajan ammatti on jatkuvaa taistelua omien ideoiden läpi saamisesta ja rahoituksesta. Kun Tovelta kysyy mikä on saanut hänet jaksamaan käsikirjoittajana, tulee vastaus salamana: ”Elokuvat on niin ihania!” Ihanuuden takana on valtava määrä raakaa työtä, joka alkaa aina lähes nollapisteestä. Usein prosessi alkaa aiheesta, joka lähde mielestä. ”Joku asia alkaa vaivata ja sitten sitä ryhtyy miettimään, että miksi tämä asia vaivaa minua. Asian selvittely alkaa ja siitä syntyy tarina, tai sitten ei", Tove pohtii työmetodejaan.

”Halusin näille niin sanotuille sirkusaloille jo alle kouluikäisenä. Olin viisivuotias kun näin My Fair Lady -musikaalin, jossa esiintyivät Liisa Tuomi ja Leif Wager. Silloin päätin, että minusta tulee näyttelijä” Tove muistelee.

”Jossain vaiheessa tajusin, että näyttelijän lahjoja minulla ei ole, mutta kirjoittaminen ja huomioiden tekeminen sujuu, ja sitä kautta dramaturgiksi opiskelu tuntui hyvinkin luontevalta.”

Arkistovieraana Tove Idström

Mitä jos naiset saisivat vallan?

Vuonna 1972 valmistuneessa, muodoltaan vähän erikoisessakin ohjelmassa on sukupuoliroolit käännetty päälaelleen. Asko Sarkola näyttelee naista ja Elina Salo elättää perheen miehen roolissa. Fiktiivisten kohtausten lisäksi ohjelmassa on dokumentaarisia puheenvuoroja.

Sirkka Hämäläinen - Takahikiältä talousjohtajaksi

Pankinjohtaja Sirkka Hämäläinen rikkoi 1990-luvulla lasikattoja talouselämässä. Hän nousi ensimmäisenä ja toistaiseksi ainoana naisena Suomen Pankin pääjohtajaksi ja oli sen jälkeen Euroopan keskuspankin johtokunnan jäsen. Vuonna 2004 tehdyssä henkilökuvassa Hämäläinen on jäänyt jo eläkkeelle, mutta toimii aktiivisesti pörssiyritysten luottamustehtävissä ja harrastaa kulttuuria.
Isoäidin tehtävillekin on nyt siunaantunut aikaa.

 • You're So Vain – Rockin klassikkolevyt: Carly Simon

  Laulaja-lauluntekijä kertoo levynteosta ja elämästään.

  Suositussa sarjassa kerrotaan No Secrets -albumin tarina, pääkertojana avomielinen Carly Simon itse. Albumi ja siltä lohkaistu single You're So Vain tekivät laulaja-lauluntekijä Carly Simonista maailmanlaajuisen tähden. Teema lauantaina 13.10. klo 20. Areenassa kaksi kuukautta Carly Simon (s. 1945) on sukupolvensa tärkeimpiä amerikkalaisia laulaja-lauluntekijöitä.

 • Matti Rönkä paljastaa: Tulossa uusi Viktor Kärppä -dekkari

  Matti Röngältä tulossa Kärppä-dekkari

  Matti Röngän esikoisdekkari Tappajan näköinen mies ilmestyi vuonna 2002. Röngän dekkareiden päähenkilö inkeriläinen paluumuuttaja Viktor Kärppä lunasti paikkansa suomalaisten sydämissä. Viimeisin ja viimeiseksi tarkoitettu Kärppä-dekkari ilmestyi vuonna 2013. Arkistovieraana -haastattelussa Matti Rönkä kuitenkin paljastaa, että Viktor Kärppä tekee vielä paluun.

 • Ryhmäteatterin puoli vuosisataa ja kolme kautta

  Mika Kaurismäen dokumentin ensiesitys Teemalla 13.10.

  ”Se oli perhe, se oli bändi, se oli yhteisö. Koskaan ei keskusteltu rahasta.” Mika Kaurismäen dokumenttielokuva kertoo legendaarisen Ryhmiksen tarinan. Ensiesitys Teemalauantaissa 13.10.

Yle Teema

 • Marianne Faithfullilla on ääni, jollaista kukaan ei saa ilmaiseksi

  Uusi dokumenttielokuva kertoo laulajan elämästä ja urasta.

  Marianne Faithfull on kokenut paljon, ja se kuuluu hänen äänessään. Dokumenttielokuvan upean laulajan tapahtumarikkaasta elämästä ja hienosta musiikillisesta urasta on ohjannut näyttelijä Sandrine Bonnaire. Suomen-ensi-ilta Teemalla 29.9.

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Teemalla vietetään ranskalaisen elokuvan syksyä, erityisesti Kino Klassikossa. Loppusyksystä nähdään myös Kurosawan samuraielokuvia. Kino Suomen teemana ovat Tallinna ja rikos. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Elokuvafestivaalia vietetään marras–joulukuun vaihteessa.

 • Brittibändi 10cc hajosi vain kuukausia superhittinsä jälkeen

  Jäsenet muistelevat huippuaikoja 40 vuotta myöhemmin.

  I'm not in love, so don't forget it... 10cc:n alkuperäisjäsenet kokoontuivat 40 vuotta myöhemmin muistelemaan matkaa maineeseen, levyjen tekoa, kiertueita ja yhtyeen hajoamista Teema lauantaina 1.9.2018 klo 20.00. Areenassa 30 päivää Brittiyhtye 10cc julkaisi suurimman hittinsä kesällä 1975.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!