Hyppää pääsisältöön

Tove Idström kirjoittaa naisista, jotka löytävät oman vahvemman itsensä

Näyttelijä Niina Nurminen Ilman kavaluutta -tv-sarjassa (1996).
Näyttelijä Niina Nurminen Ilman kavaluutta -tv-sarjassa (1996). Kuva: Kalevi Rytkölä/Yle Ilman kavaluutta

Naistenpäivän kunniaksi Teemalla puhutaan naisista ja "itseksi tulemisen" teemasta. Arkistovieraana on käsikirjoittaja ja dramaturgi Tove Idström, joka on kirjoittanut useita aihetta käsitteleviä tv-sarjoja ja elokuvia. Yle Areenan Toivotut -draamajulkaisussa voi nyt katsoa muun muassa keskustelua herättäneen Ilman kavaluutta -sarjan vuodelta 1996. Teeman arkistopaketissa nähdään lisäksi kaksi dokumenttia naisten asemasta.

Naistenpäivän ohjelmat Teemalla:
Torstaina 8.3. klo 22.20, perjantaina 9.3. klo 15 ja maanantaina 12.3. klo 12.

Ilman kavaluutta -sarjan Paula kaataa pankin ja Eila -elokuvan siivooja Eila haastaa valtion oikeuteen. Kiltteydestä ja loivuudesta luopuminen nimenomaan naisten elämässä on Tove Idströmin lempiaihe. ”Ne tapahtumat, vaikkapa nyt pankin kaataminen ovat osa juonta, mutta taustalla on ajatus, että naisesta tulee se joka hänen olisi pitänyt olla jo aiemmin.”, Tove Idström pohtii.

90-luvun lamasta toivutaan edelleen

"Kyllähän 90-luvun laman jäljet tuntuvat edelleen. Nyt on iso joukko laman lapsia, joiden vanhemmilta meni silloin kaikki", Tove miettii.

Ilman kavaluutta -sarjassa Tove Idström kuvaa erittäin todenmukaisesti 90-luvun lamaa. Sitä miltä tuntuu, kun on hyvässä uskossa taannut läheisensä lainan ja se lankeaakin maksettavaksi. Korot pitävät huolen siitä, että lainasumma ei pienene, eikä pankkikaan ole halukas joustamaan tilanteessa. Takaaja jää yksin lainan kanssa.

Idströmin käsikirjoituksessa takaaja ei kuitenkaan alistu kohtaloonsa. Opettaja Paula (Niina Nurminen) lähtee kostoretkelle aluksi lainan ottanutta Ilkkaa ja lopuksi lainan antanutta pankkia vastaan.

Elokuvat ovat niin ihania!

Elokuvakäsikirjoittajan ammatti on jatkuvaa taistelua omien ideoiden läpi saamisesta ja rahoituksesta. Kun Tovelta kysyy mikä on saanut hänet jaksamaan käsikirjoittajana, tulee vastaus salamana: ”Elokuvat on niin ihania!” Ihanuuden takana on valtava määrä raakaa työtä, joka alkaa aina lähes nollapisteestä. Usein prosessi alkaa aiheesta, joka lähde mielestä. ”Joku asia alkaa vaivata ja sitten sitä ryhtyy miettimään, että miksi tämä asia vaivaa minua. Asian selvittely alkaa ja siitä syntyy tarina, tai sitten ei", Tove pohtii työmetodejaan.

”Halusin näille niin sanotuille sirkusaloille jo alle kouluikäisenä. Olin viisivuotias kun näin My Fair Lady -musikaalin, jossa esiintyivät Liisa Tuomi ja Leif Wager. Silloin päätin, että minusta tulee näyttelijä” Tove muistelee.

”Jossain vaiheessa tajusin, että näyttelijän lahjoja minulla ei ole, mutta kirjoittaminen ja huomioiden tekeminen sujuu, ja sitä kautta dramaturgiksi opiskelu tuntui hyvinkin luontevalta.”

Arkistovieraana Tove Idström

Mitä jos naiset saisivat vallan?

Vuonna 1972 valmistuneessa, muodoltaan vähän erikoisessakin ohjelmassa on sukupuoliroolit käännetty päälaelleen. Asko Sarkola näyttelee naista ja Elina Salo elättää perheen miehen roolissa. Fiktiivisten kohtausten lisäksi ohjelmassa on dokumentaarisia puheenvuoroja.

Sirkka Hämäläinen - Takahikiältä talousjohtajaksi

Pankinjohtaja Sirkka Hämäläinen rikkoi 1990-luvulla lasikattoja talouselämässä. Hän nousi ensimmäisenä ja toistaiseksi ainoana naisena Suomen Pankin pääjohtajaksi ja oli sen jälkeen Euroopan keskuspankin johtokunnan jäsen. Vuonna 2004 tehdyssä henkilökuvassa Hämäläinen on jäänyt jo eläkkeelle, mutta toimii aktiivisesti pörssiyritysten luottamustehtävissä ja harrastaa kulttuuria.
Isoäidin tehtävillekin on nyt siunaantunut aikaa.

Yle Teema

 • The Wolfpack on elokuva kaikesta

  "Tämä on elokuva, jossa on kaikki", toteaa Anu Silfverberg.

  "Ajattelin The Wolfpackia pakonomaisesti aamusta iltaan viikon päivät sen nähtyäni. Kaappasin ihmisiä ja paasasin heille asiasta: tämä oli elokuva, jossa on kaikki, elokuva joka käsittelee kaikkea. En tarkoittanut, että se on maailman paras elokuva. Tarkoitin vain että se käsittelee kaikkea." Anu Silfverberg kirjoitti esseen dokumenttielokuvasta The Wolfpack. Toiveuusinta Teemalla lauantaina 17.3. klo 21.35.

 • Kuukauden dokumentti on Teeman uusi paikka laatudokumenteille

  Parhaita pitkiä dokumentteja kerran kuussa sunnuntaisin

  Maaliskuun ensimmäisenä sunnuntaina 4.3. Teema avaa dokumenteille uuden esityspaikan. Kuukauden dokumentti -paikalla Teema esittää parhaita kansainvälisiä ja kotimaisia pitkiä dokumenttielokuvia.

 • Ellan matkassa Etelä-Italiassa

  Harva tuntee eteläistä Italiaa. Lähde matkalle Ellan kanssa!

  Eteläinen Italia on aina näihin päiviin asti ollut Italiassa 15 vuotta asuneelle Ella Kanniselle, kuten niin monelle muullekin, arvoitus. Uudessa seitsemän osaisessa sarjassa Ella tutustuu etelän ankaraan historiaan ja sen monipuoliseen kulttuuriin.

 • Etelä-Italia Teeman elokuvissa talvella 2018

  Elokuvia Ellan matkojen maisemista

  Teemalla tutustutaan 24.1. alkaen seitsemänosaisessa sarjassa Ellan matkassa Etelä-Italian ankaraan historiaan ja monipuoliseen kulttuuriin. Tätä nojatuolimatkaa tuetaan viidellä elokuvalla samaisen alueen nykypäivään ja historiaan.

 • Viro 100 vuotta Teemalla

  Juhlaohjelmia Viron itsenäisyyspäivän viikolla

  Lauantaina 24.2.2018 vietetään Viron tasavallan satavuotisjuhlaa. Viro 100 -ohjelmia nähdään Teemalla torstaista sunnuntaihin 22.–25.2.

 • Ilusat sünnipäeva, 100-aastane Eesti!

  Yle Radio 1 juhlistaa Viron 100-vuotispäivää monin ohjelmin.

  Hyvää syntymäpäivää, 100-vuotias Viro! Viro täytää 100 vuotta lauantaina 24. helmikuuta. Juhlaviikon aikana Yle Radio 1:ssä kuullaan paljon Viro-aiheisia ohjelmia. Musiikkia, historiaa, kulttuuria, ajankohtaisia aiheita.

 • Vietnamin sodan kokeneet kertovat kymmenosaisessa dokumentissa

  Ken Burnsin ja Lynn Novickin sarjan pääosassa ovat ihmiset

  Teemalla nähdään Ken Burnsin ja Lynn Novickin kymmenosainen suursarja Vietnamin sota. Se on ennennäkemättömän kattava dokumentti sodasta, josta Amerikassa on puhuttu ja samalla vaiettu.

 • Milanon naisten paratiisi

  Uusi italialainen draamasarja 1950-luvun tavaratalosta

  Italialaissarjassa seurataan elämää 1950-luvun Milanossa, uudessa loisteliaassa tavaratalossa. Sarja jatkuu uusin, toisen tuotantokauden jaksoin.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!