Hyppää pääsisältöön

Älä säästele korkeudessa telinettä rakentaessasi, sillä hajuherne rakastaa kiipeämistä

Traktorin renkaaseen istutetut taimet
Traktorin renkaaseen istutetut taimet Kuva: Yle/Camilla Forsén-Ström puutarhaviljely,Strömsö,trellis

Monet kasvit tarvitsevat kiipeilytukea, ja silloin voi antaa luovuuden virrata eikä vain pistellä muutamaa keppiä maahan. Owe ja minä loimme vapaasti veistoksellisen installaation yhdestä traktorinrenkaasta.

Nipusta raudoitusrautaa, kahdesta vanhasta pyöränrenkaasta, rautalangasta ja parista metristä narua syntyi taideteos, johon hajuherneet ja pavut voivat kiivetä. Koska rakentelimme vapaasti, täytyi edetä kokeilemalla.

Paina raudoitusrauta niin syvälle, ettei se ala huojua heti tuulessa. Käytimme isompaa pyöränrengasta alakerroksena ja kieputimme raudoitusraudan kiinni pyörään. Pienempi rengas kieputettiin kiinni vähän ylemmäs rakennelmaan.

Laita sitten muutama raudoitusrauta viistoon vakauttamaan rakennetta niin, että siluetista tulee hiukan kartiomainen. Kokeile keinuttaa rakennelmaa. Jos se keinuu liikaa, tarvitset useampia viistoja raudoitusrautoja.

Solmi narut kiinni ylempään ja alempaan pyöränrenkaaseen ulkokehälle mutta myös pinnoihin, että kiipeilypintaa tulee tarpeeksi.