Hyppää pääsisältöön

Ekologinen tuholaistorjunta

kaaliviljelmä
Tutkija Anne Nissinen, toimittaja Elisabeth Morney ja tutkija Terhi Suojala-Ahlfors kaaliviljelmällä Piikkiössä. kaaliviljelmä Kuva: Svenska Yle viljely,Kaali,puutarhanhoito,Strömsö

Tutkija Anne Nissinen, toimittaja Elisabeth Morney ja tutkija Terhi Suojala-Ahlfors kaaliviljelmällä Piikkiössä.

Kaikenlaiset ötökät rakastavat kaalia kaikkina kesäkuukausina. Heti kevätkylvöjen jälkeen tulevat kirpat ja luteet. Sitten tulevat kaalikärpästen ja isokaalikärpästen eri sukupolvet ja lentelevät elokuuhun asti. Kaali on yksi niistä kasvimaan kasveista, jota tuhohyönteiset uhkaavat eniten.

Piikkiön luonnonvarakeskuksessa Turun lähellä tutkitaan, miten tuhohyönteisiltä voidaan suojautua. Täällä tutkitaan kasvinsuojelua niin kasvihuoneessa kuin avomaallakin sekä sitä, miten lannoitetaan ja säilytetään kasviksia ja marjoja parhaalla mahdollisella tavalla.

Parhaaksi tavaksi suojella kaalikasveja on osoittautunut ekologinen tapa - suojaverkko. Tuhohyönteisistä tulee usein vastustuskykyisiä kasveihin ruiskutettaville myrkyille, siksi on kehitetty suojaverkko kasvien suojaksi.

On tärkeää, että verkon silmät ovat tarpeeksi pienet. On myös tärkeää, että verkon reunat kaivetaan maahan, niin että hyönteiset eivät pääse ryömimään verkon alle, sanoo Anne Nissinen, joka on tuhohyönteisten torjunnan asiantuntija.

Kasveja voi suojella rikkaruohoilta erilaisilla katekankailla. Kasvisten viljelyyn erikoistunut tutkija Terhi Suojala-Ahlfors kertoo, että on kokeiltu erilaisia materiaaleja, esimerkiksi biologisesti hajoavia, joita ei tarvitse poistaa syksyllä, koska ne maatuvat kasvimaalle. Toinen nousussa oleva materiaali on paperimainen katekangas, joka on käsitelty niin, ettei se maadu heti.

Tummia värejä käytetään nostamaan mullan lämpötilaa, mikä pidentää kasvukautta. Musta muovi sopii hyvin mansikantaimien väliin, mutta vaarana on, että maan lämpötila nousee liikaa. Kun aurinko paistaa, lämpötila muovin voi olla 60 astetta.

Yksi kikka, joka toimii kotikäytössä, on kerätä nurmikon leikkuujäte ja kattaa sillä taimirivien välit. Silloin on kuitenkin varottava sateisena ja kuumana kesänä, etteivät etanat ala viihtyä niille suotuisissa olosuhteissa.